So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

puutarha

Perennojen jakamista ja uudelleen istuttamista

Eilenhän olikin mitä loistavin keli! Suorastaan hiostavaa ja ukkonenkin jyrähteli ensimmäistä kertaa tänä kesänä... nykyisin suhtaudun salamointiin hieman varauksella, sillä muutama kesä takaperin "saatiin" tuntea ukkosen voima lähes luissa ja ytimissä asti:( Salama teki isoa tuhoa puutarhassa ja kodin laitteistoissa, iskien pihassa olevaan mäntyyn. Esikoisen kanssa olimme ulkona tällin aikaan, ja isku oli muuten sellainen pommi, etten varmaan unohda sitä koskaan! Onneksemme säästyimme täysin ehjinä. Terassilla olo kaiketi pelasti henkemme. En uskalla edes arvailla, mitä olisi tapahtunut, jos oltaisiin seisottu maanpinnalla! Ukkosen männystä repimiä keihäitä löytyi naapurista asti! Puhumattakaan siitä sähkön määrästä, jolla ukkonen kaivoi syvät ojat läpi pihan, viskoen pensaatkin irti maasta. En pelkää ukkosta ongelmaksi asti, mutta kunnioitan kyllä nykyään isosti!

Mutta siis, aamusta ennen jyrinöitä kerkesin myllätä vähän perennojen parissa. Käsittelyssä oli alue, jossa on kolmea eri väristä liljaa. Lisäksi seassa on kylväytyneenä sormustinkukkaa ja malvaa. Suosikkikukkiani kaikki, mutta tilanne näiden kesken on täysin ryöstäytynyt käsistä:) Tästä perennojen vallattomasta leviämisestä kertoilin jo aikaisemminkin. Tietyin väliajoin tulee aika nostaa kaikki ylös ja jakaa uudelleen. Liljojen kukinta kärsii selvästi muutaman vuoden paikallaanolon seurauksena, ja siksi ne kannattaa jakaa viimeistään neljäntenä kesänä istutuksesta. Sormustinkukka on kaksivuotinen. Ekana vuonna se kasvattaa lehdet, ja toisena vuotenaan tekee valtavat kukkavanansa. Kukinnan jälkeen kylvänkin siemeniä vähän joka puolelle! Malvakin saa kylväytyä aika vapaasti. Kitken sitten ylimääräiset pois:)

Jaoinpa yhden pioninkin kolmeen osaan. Lajike on ehkä valkoinen 'Shirley Temple' tai vaaleanpunainen 'Sarah Bernhardt'. En tietenkään taaskaan muista kumminpäin nämä penkissä ovat! Pienemmäksi en uskaltanut enää pilkkoa... katsotaan kuinka lähtee kasvamaan:) Ehkä rohkenen vielä tehdä toiselle kaunokaiselle saman homman??!!

Sainkin hyvin täytettyä tyhjentämiäni aukkoja. Kolme kohtaa on vielä lapioinnin kohteena. Omasta pihasta on tarkoitus kaikki taimet ottaa. Ainoana uutukaisena on äitini minulle tilaama unikko! Niitä minulla ei vielä olekkaan. Näille pitää etsiä joku paraatipaikka:) Unikkokin kylväytyy, joten tätä täytyy heti syksyllä levitellä useampaan paikkaan!

Sade saapui illaksi kuin tilauksesta. Onneksi en kerennyt istutuksiani turhaan kastella! Keittiötarhan kylvöt sain lähes valmiiksi. Salaatinsiemeniä pitää ostaa vielä lisää. Tähän tarkempi kurkistus sitten, kunhan kasvua alkaa olla nähtävissä! Terassille pari viikkoa sitten istutetut salaatit ja porkkanat ovat jo nostaneetkin päätään:)

Eilen aamulla käytiin keskimmäisen lapsukaisen kanssa taas auto täyteen hyötytaimia ja kesäkukkia... kukka- amppelini ovat edelleen kasvihuoneessa, ja tämä hankaloittaa istutuspuuhia:0 Pitäisi taas olla vähintään tuplat noita neliöitä...

Eilen kitkin myös rikkaruohoja... onnekseni niitä ei ole riesaksi asti! Tähän ei siis tarvitse aikaansa tuhlata, mikä on enemmän kuin loistava juttu! Tämän päivän ohjelmassa on ainakin narujen virittelyä pergoloihin. Köynnökset ovat hurjassa kasvussa, ja ne on helpoin ja järkevin tukea alusta asti! Niin monesti kun olen tuskastuneena niitä pensaista ym. irti repinyt... samoin kylttejä ja tikkaita pitää sitoa kiinni. Tuuli puistelee useaan kertaan päivässä kaikki pitkälleen:0 Sipistelyhommaa olisi muutenkin loputtomiin... ensin on kuitenkin saatava suuremmat linjat kuntoon! Nautinto kyllä nämä lopultakin lämmenneet kelit. Ei malta jäädä paikalleen ollenkaan;)