So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

puutarha

Kiinanpionit

Se on pionien aikaa nyt! Varmaan kohta noin viikon verran ovat vähitellen nuppujaan aukaisseet. Eilen iski pienoinen ahdistus, kun vesisadetta lupailtiin tälle päivälle reilunlaisesti... paniikissa jo kuvailin kaikki ihanuudet läpi, ja tänään vielä lisää:) Toisaalta ovat varsin herttaisen näköisiä kastuneinakin... surkeana painavat kukat painuvat maata kohti, mutta tykkään, että saavat vapaasti taipuilla vierustovereitaan tai polkuja vasten. Eli tukia en siis pioneille laittele.

Tällä hetkellä kukassa on aikainen Festiva Maxima. Suuri valkoinen ja kerrottu kukka, jonka keskeltä pilkistää pikkuisen karmiininpunaista. 

Toinen, ja osittain jo ylikukkinut kaunotar on Shirley Temple. Kukka on valtavan kokoinen ja kerrottu. Vaaleanpunainen väritys vaihtuu vanhetessaan valkoiseen. Tuoksu on huumaava:)

Vaaleanpunainen ja kerrottu  Sarah Bernhard (tätä näkee muuten kirjoitettavan parilla eri tavalla, sivustosta riippuen... Bernhard vai Bernhardt. Mikä lie oikein?) ei ole vielä kukassa. 

 Karl Rosenfield on vasta aukaisemassa nuppujaan. Tumma karmiininpunainen väritys ja kerrottu kukka.

Ensimmäistä kertaa kukkii varsin valloittava  Sorbet. Kukassa on kerroksittain valkoisen ja vaaleanpunaisen sävyjä. Aivan ihana! Uusi suosikkini:)

Pionieni joukossa on pari mysteeritapausta, jotka ovat myös kukassa ekaa kertaa... Vitsi, kun ei tule laitettua lajikkeita mihinkään ylös! Olen istuttanut vuosittain joitakin uusia tuttavuuksia, ja on täysi arvoitus, miksi ne lopulta kukkiessaan paljastuvatkaan! Useat eivät kuki vielä tänä kesänä. Jää ylläreitä tulevillekkin kesille:) Joukossa on myös päälle kymmenen keväällä jakamaani pionia. Näitäkin jään mielenkiinnolla seuraamaan! Pionien joukossa on aina myös "kituvia" yksilöitä... vuodesta toiseen jatkavat jalkojaan vain vaivoin. Kasvupaikka ja olosuhteet samat, mutta ei vaan kelpaa kasvaa ja kukkia! Tämäkin on vain hyväksyttävä, että osa ei edes ylösnostamalla ja paikkaa vaihtamalla kukoista kaiketi koskaan??!!

Olen yrittänyt netistä löytää nimiä, mutta tämä onkin yllättävän hankala tehtävä... Värit valokuvissa osaavat valehdella niin paljon! Yhden kukan hiljattain aukaissut kaunotar on arvailujeni perusteella Solagne. Tuntomerkit kerrottu ja hempeän värinen täsmää, mutta lisäksi tämä on erityisen "röpelöinen" ja kerrottua ruusua muistuttava kukka. Ilmeisesti tämäkään ei ole vielä täysin auennut? Onkohan jollain tietoa asiasta?? Saa todellakin vinkata, jos on!

Nimeä vailla on myös tummempi vaaleanpunainen ja kerrottu pionilaji. Pink Giant?? Kukka ei ole vielä täysin auki, mutta kerronnaisuus näkyy kyllä selvästi... Pinkkejä lajikkeita vielä uudelleen selatessani en ole enää ollenkaan varma alkuperäisestä lajikkeen veikkauksestani... vaihtoehtoja on ihan liikaa! Voi olla, että olen ihan hakoteillä...

Pionisivustoja selaillessani tuli myös pienoinen kukkakuume:) OHHO sentään! Joskohan johonkin istuttaisi vielä jonkun eri lajikkeen?? Houkuttaisi joku vähemmän kerrottu... jos kirjaisi lajinkin sitten samantien vaikkapa tänne blogiarkistoon??!! Mites teillä lukijoilla? Onko pionirakkautta ilmassa?