So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

puutarha

Puutarhassa pitää kovasti kiirettä!

Tämä kevät on kyllä aiheuttanut hieman ahdistusta tällaiselle puutarhailijalle... maa on ollut pitkään jäässä, ja lapiohommat ovat viivästyneet ihan liian pitkälle. Nyt on lopulta lämmennyt, ja ompa kyllä ihana! Tätä on niin odotettu! Sateetkaan eivät harmita, kun lämpötila vain keikkuu sopivissa lukemissa. 

Nyt pitäisi samaan aikaan lapioida, jakaa perennat ja istuttaa... olenkin yrittänyt järkevästi aikatauluttaa itseäni. Ekana listalla on ollut perennojen ylösnosto ja jakaminen. Onneksi jakotaimille on ottajansa. Sen verran paljon näitä riittää, että olisi tosi surku heittää kasveja menemään... siihenkin olen kyllä monesti sortunut. Aikamoinen vääntäminen ollut näiden kasvijärkäläiden parissa... ihan saa koko painollaan keikkua lapion päällä saadakseen jotain otetta! En juurikaan kaunistele jakamisen kanssa, ronskisti vaan pilkotaan pieniin palasiin. Jakotaimet ovat uskomattoman varmoja kasvuun lähtijöitä verrattuna ostotaimiin. Pöyhistyvät ja kasvavat jo ekana kesänä mahdottomasti! 

Eilen sain lopulta köynnösamppelini kasvihuoneeseen. Valonpuute on ollut sisällä aika iso ongelma, ja taimet eivät ole kovin kummaisia. Petuniat, samettikukat ja paprikat ovat vielä ihan onnettomia, mutta tänään kyllä istutan nekin turvepotteineen päivineen suoraan isoihin ruukkuihin ja ämpäreihin. Lämpöä on ollut ulkona tämän viikkoa jo tosi mukavasti. Toivottavasti tämä on pysyvää! Yölämpötilat ovat kuitenkin edelleen tarkassa seurannassa. Kasvihuoneen suojissa taimet vahvistuvat onneksi nopeaan tahtiin. Ovat suojassa sateilta ja tuulilta. Eilen piti ovikin aukaista, etteivät hennot kasvit aivan nääntyisi äkillisestä kovasta lämmöstä. Taimivaiheessa on niin monet kiemurat, ennen kuin tarhuri uskaltaa hengittää rauhallisemmin;)

Kesäkukkien hankinta oli tarkoitus jättää tuonnemmaksi, mutta eihän se lupaus tietenkään pitänyt:) Eilen tarttui mukaan joitakin ruusuja ja pelargonioita. Multaa otin ensi alkuun kahdeksan säkkiä. Montakohan samanlaista satsia tulenkaan vielä hankkimaan?? Tarkoitus on pysyä kukkien kanssa suht asiallisissa määrissä. Eihän se ikinä onnistu. Omistan ihan liikaa kaikennäköisiä ruukkuja, eikä niitä voi tyhjäksi jättää;) Monivuotiset heinät ovat hyvä lisä kukkien kaveriksi. Puutarhastani löytyvä viiruhelpiheinä on tosi toimiva ruukussakin. Se kasvaa nopeasti, eikä lakoa kovin herkästi. Äitini tilasi minulle mustaa heinää kokeiluun... innolla jään sitä odottelemaan! Maahumalaa on amppeleissa useana kesänä ollut, mutta sitä en enää halua. Valtaa alaa turhan röyhkeästi:) Liekkö vika ollut liian hyvässä kastelussa ja lannoituksessa??!!

Keittiötarha on muuten rakentunut ennätysajassa! Tästä tulee pian ihan oma postauksensa. Olen niin tyytyväinen aikaansaannoksiini! Työmäärää ei yhtään vähennä keskimmäisen tänä viikonloppuna juhlittavat 8- vuotis synttärit... leipomistakin siis luvassa. Lentsuakin yrittää pukata! Eiköhän sitä kuitenkin selvitä tästäkin viikonlopusta taas kunnialla??!!;) Palataan pian! Mukavia kevätpuuhailuja kaikille!