So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

puutarha

Puutarhapolut hukkuvat kasvimassoihin!

Heipat! Meillä risteilee puutarhassa satoja metrejä leveitä sorakäytäviä. Näiden paikat on silloin lähtötilanteessa, about viisi- kuusi vuotta sitten, katsottu ihan ensimmäisenä paikoilleen. 

Sorapolkujen ympärille on ollut helppo käydä rakentelemaan istutusalueita. Alkuun reunoja peitti moninpaikoin kuunliljat. Myöhemmin olen kaivanut näistä ison osan pois. Tilalla on vaihtelevasti kiviä, tiiliä, puunkarahkoita sekä erilaisia purkkeja ja purnukoita... niitä siirrellään fiiliksestä ja innosta riippuen:)

Näillä sorakäytävillä on tarvittavasti leveyttä, mutta kuinka sitä osaisi ja malttaisi jättää kulkuväylille vaikka vielä vähän reilummin tilaa... ja toisaalta ympäröivät kasvit pitäisi malttaa istuttaa vähintään metrin etäisyydelle käytävän reunasta!

Näiden leveiden käytävien lisäksi istutusalueiden sisällä kulkee kapeampia polkuja. Materiaaleina on vanhoja laattoja, tiiliä, soraa, kiviä, lankkuja... mitä nyt ikinä pystyykään hyödyntämään. Suurinosa on kierrätystavaraa. Lähimetsät ja pusikot on koluttu puhtaaksi lahoavasta puutavarasta. Myös rakennusylijäämät on lähes palikalleen hyödynnetty:)

Istutusalueiden sisällä sijaitsevat polut alkavat uhkaavasti peittyä kasvimassoihin...

Mikä polku;)??!!
Kulkeminen ryömimällä??!!:0

Syksyllä täytyy varmaan poistaa lisää kasveja polkujen varsilta. Tykkään, että polkujen reunarakenteet saa näkyä. En halua perennojen valtaavan liiaksi alaa. Samoin havuja ja riippapuita leikkelen reilulla kädellä!

Pari vuotta sitten valmistunut kivikkoalue on vielä hyvin hallinnassa:) 

Tätä aluetta rakennellessa on osannut ottaa paljon tärkeitä asioita huomioon. Kasveja on istutettu maltillisesti ja tarpeeksi väljästi. Ainoa huoli on pensasruusut, joista tulee levitessään varmasti pientä ongelmaa. Alueella on valtaosin paksu juuriestekangas kuorikatteen alla. Sanomalehdet loppuivat rakenteluvaiheessa valitettavasti kesken, ja jouduin laittaamaan varmaan lähemmäksi sata neliömetriä tuota kangasta... sen huonouden huomasin tänä kesänä, kun jouduin ottamaan pari katajaa ylös maasta. Pienestä istutusaukosta on kivikon keskellä äärimmäisen vaikea saada kasvia siististi ylös:( Ja muokkaus jatkossa ei ole ollenkaan niin mutkatonta, kuin sanomalehtien kanssa! Näistä pääset helposti lapiolla läpi, ja eikun istuttamaan! Ja niinkuin virheellisesti luullaan, ei rikkaruohot läpi tule kummastakaan vaihtoehdosta. Kyllä ne katteen pinnalle kylväytyneistä siemenistä lähtevät kasvamaan:) Olen moneen kohtaan tehnyt uusia isoja alueita sanomalehtiä käyttäen suoraan keväisen nurmikonkin päälle, eikä se sieltä enää sen koommin mihinkään kasva!

Vatut saavat vapaasti kaartua isojen kivien lomaan, sekä poluille. Niitä on kiva napsia ohikulkiessa suoraan syötäväksi. Vattua tuleekin tänä kesänä tosi reilusti! Mustikkapensaitakin on reilu kymmenen kappaletta, ja niidenkin leviäminen on istutusvaiheessa yritetty ottaa huomioon:) Nämä ovat niin pienestä lähteneet, että kasvu on vasta ihan aluillaan. Maistiaisia kyllä saadaan jo tänä kesänä. Ympäröivät kivet ja sora pitävät marjat siisteinä ja poimimisen helppona.

Ulkona onkin mukavan lämpöinen keli! Aurinkokin näyttäytyy välillä, joten josko sitten seuraavaksi jotain siivoilua puutarhassa??!! Mukavaa sunnuntaita! - Asta-