puutarha

Tärkeät hoitotoimenpiteet kasvihuoneessa!

Moikka! Nyt seuraa kurkistus kasvihuoneen puolelle. Siellä etenkin tomaatit ovat hurjassa kasvussa! Olen itse ollut usein vinkkejä vailla näissä kasvatusasioissa. Siispä ajattelinkin koota teille muutaman tärkeän kikan, jotka olen käytännössä hyviksi havainnut. Toivottavasti saatte näistä jotain apua. Olen kokeillen, opetellen ja vinkkejä kuunnellen saanut tomaatit kypsiksi ennen syksyn alkavia pakkasia. Viime syksynä kasvihuoneesta kerättiin vielä täysiään satoa vaikka ulkona oli ollut jo yöpakkasiakin.

Itse istutan lähes kaikki kasvihuoneen asukit Kekkilän puutarhaturpeeseen. Istutusastioina lattialla on sankkoja, ja tyhjentyneitä multasäkkejä. Nämä viimeksi mainitut ovat olleet tämän kevään ehdoton oivallus. Joka kesäinen ongelma on istutushetkellä vallitseva kasvualustojen pula... Vaihdan kuitenkin kaikki mullat vuosittain, niin säkit ajavat asiansa yhden kesän tarpeisiin loistavasti! Tukemiseen käytettävät narut olen sitonut istuttamisen yhteydessä sankoista ja säkeistä katossa kiinni oleviin seipäisiin.

Lannoitteena on tänä vuonna kompostia mullan seassa. Kanankakkarakeita olen usein käyttänyt, mutta ne eivät ole nyt käytössä. Lisäksi lannoitan kasvihuoneen kasveja lähes päivittäin sillä kuuluisalla vaaleanpunaisella jauheella:) 

Kasvusto pysyy ilmavampana alalehtiä poistamalla!

Lämpöä kasvihuoneessa on aurinkoisina päivinä usein ihan liikaa! Suosittelen aukaisemaan ovet heti aamusta, jos päivälle on aurinkoa luvassa. Liika kuumuus ei todellakaan ole hyvästä. Halusin terassillekkin muutaman pensastomaatin. Saa nähdä riittääkö lämpö vai joudunko viemään kasvattini kesän mittaan kasvihuoneeseen??!! Kurkku viihtyy jopa kasvihuonetta paremmin ulkona, ja on kyllä varman satoisa! Tasainen kastelu on myös erittäin tärkeää! Kuumimpina päivinä saatan kastella tomaatteja jopa kolme kertaa!

Sitten ehkä se eniten kysymyksiä herättävä ihmettely varkaista eli sivuversoista! Tämä on varmasti se tärkein ja koko kesän kestävä urakka, mikäli sadosta haaveilet;) Varkaat muodostuvat kohtaan, jossa lehti kiinnittyy runkoon. Alapuolella olevassa kuvassa pikkuiset varkaat näkyvät selvästi. Nämä tulee poistaa, koska ne vievät turhaan kosteuden ja ravinteet kypsyviltä tomaateilta! Itse teen tätäkin päivittäin. Lehtien poistosta on parikin eri versiota... jostain olen lukenut, että tertun alapuolelle olisi hyvä jättää pari lehteä ravinteiden terttuun kulkeutumisen vuoksi. Jossain taas kehotettiin poistamaan kaikki lehdet ensimmäiseen terttuun asti! Amppeli,- ja pensastomaateistahan ei varkaita tarvitsisi poistaa... itse karsin kyllä näitäkin...

Kuvassa näkyy hyvin pari pikku varasta muodostuneena lehtihankoihin! Nämä tulee poistaa!

Itse annan tomaattien kasvaa elokuulle edellisiä kikkoja noudattaen. Latvan katkaisu tulee tässä kohtaa ajankohtaiseksi, jotta tomaatit kerkeävät kypsyä! Poistan lopulta lähes tulkoon kaikki lehdetkin kypsymisen edistämiseksi!

Kasvihuoneessa on lisäksi paprika, josta poistan myös lehtiä kesän mittaan aika rohkeasti. Varkaiden poisto on tärkeää myös kurkulle! Kannattaa ehdottomasti tutustua hoito- ohjeisiin. Muussa tapauksessa koko kesän ajan nähty suuri vaiva on ollut ihan turhaa, kun satoa ei kuulukkaan:0 

Laitoin vielä toissa viikolla lisää kurkkua tulemaan. Siemenet itivätkin nopsaan ja ovat jo hyvällä alulla. Olen jossain määrin säilyttänyt maltin kasvihuoneen kasvien suhteen... tosin aika täynnähän tuo huone taas on:0