Joulun leipomuksia

JOULUVALMISTELUT LEIPOEN

Joensuussa on aa valkoinen ja voi oieastaan puhua jo hangista. Tulossa on toivottavasti vanhan ajan valkea joulu. Meillä jouluvalmistelut aloitettiin tiistaina. Siivouksen jälkeen asettelin tonttuperheet paikoilleen ja tein suunnitelman joulun leipomuksista.

Leipominen on minusta ihanaa. Ollut ihan pienestä asti. Olen perusleipuri, tykkään tavallisista pullista, karjalanpiirakoista ja kermavaahdolla kuorrutetuista täytekakuista. Muutoma yritelmä sokerimassa kakuista on opettanut pysymään tutulla ja turvallisella sekä maukkaalla tiellä.

Nyt kun kotiimme on muuttanut Ystäväni Kenwood, on leipominenkin noussut ihan Ferrarilevelille. En ole koskaan pitänyt leipomista kauhean työläänä mutta nyt se on entistäkin iisimpää ja tehokkudessaan huippuluokkaa. Kun taikinat tekeytyvät ehtii tekemään todellakin monta asiaa samaan aikaan kun kädet eivät ole sidottu vispilään. Toki ei kaikkeen Kenwoodkaan pysty, karjalanpiirakat teen ihan käsipelillä, se olikin tämän aamun proggis. JA mikä onkaan parempaa kun istua kaffeelle lämpimäisten ääreen ja kirjoitella jouluisia asioita.

Eilen ja tänään valmistelen äidin joululeipomuksia. Huomenissa pääsen taas pitkästä aikaa kotiseudulle, MAHTAVAA!! Ensi viikkoon jätin omat ja muut lahjaleipomukset. Leipomussuunnitelma on sikäli poikkeuksellinen etten tänä vuonna aio tehdä piparkakkuja ollenkaan. Joka joulu niitä on ollut ja joka joulun jälkeen niitä on edelleen ollut suunnilleen yhtä paljon. Emme selkeästi ole pipariperhettä perinteisessä muodossaan. Piparkakkumakuja nautimme tänä vuonna bostonkakussa sekä perinteisessä joulun maustekakussa.

Laitan liitteeksi pari reseptiä omista joulusuosikeistani; pipariboston sekä ruis-mustikkapiirakka.

PIPARIBOSTON

TAIKINA (peruspullataikina) Teen maiton mutta taikinoita on niin paljon kuin tekijöitäkin.

3dl Maitoa

1dl Sokeria + ripaus suolaa

1pss Kuivahiivaa

1 Kananmuna

120g Voita

n. 7dl Jauhoja

Lämmitä maito, sekoita sokeri, suola ja kanamuna. Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää vähitellen taikinaa vaivaten ja loppupäässsä mukaan pehmeä voi. Vaivaa hauikset kipeiksi tai anna monitoimikoneen hoitaa työ. Tähän kannattaa k'äyttää aikaa, taikinata tulee ihanan ilmava. Kohota n. puoli tuntia.

TÄYTE:                                                                  

100g Pehmeä Voi

1,25dl Fariinisokeria

2tl Kanelia + 1tl Vaniljasokeria

* Sekoita keskenään*

1 levy pakastepiparitaikinaa, tämä maistuu ihan kauhealta verrattuna itse tehtyn, mutta toimii bostonissa erinomaisesti-

1 Kananmuna voiteluun sekä raesokeria koristeeksi.

Kaulitse kohotetusta taikinasta iso suorakulma jauhotetulla alustalla. Levitä päälle fariinisokeri voi massa. Kaulitse piparilevy ohueksi ja revi taikinan päälle. Rullaa taikina kuin kääretorttu, leikkaa n. 12 osaan. Asettele osat leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, kohota sen aikaa kun uuni lämpeää 200asteeseen. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria reilulla kädellä.

Paista 200asteessa n. 30 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä hetki vuoassa. Sopii pakastettavksi.

Ravintosisältö:

Kalorit: Jouluiset

Hiilaria..On paljon

Proteinia: Varmaan joo jonkun verran

Rasvaa: Riittävästi

Tää on niin hyvää!!!

RUIS-MUSTIKKAPIIRAKKA

TAIKINA:

200g Voita

1dl Sokeria

Vaahdota

4dl Ruisjauhoja + 1tl Leivinjauhetta

Sekoita taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa kahteen osaan, pohja vähän isompi.

TÄYTE:

500g Marjoja, mustikoita, vadelmia tai mustaherukoita

0,5dl Sokeria

1rkl Perunajauhoja

Sekoita keskenään.

Kaulitse pohja leivinpaperin päällä sopivaksi pieneen piirakkavuokaan. Leivinpaperilla avustettuna kaada voideltuun vuokaan. Kaada päälle täyte. Kaulitse kansiosa leivinpaperin päällä ja paperin avustamana auta vuoan kanneksi. Tiivistä reunat, painele haarukalla kanteen ilmareikiä. Paista 225asteisen uunin keskitasolla n. 20-30 min.

Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Ravintosisältö: Samankaltainen kuin Bostonissa :)

Ohje on modifiointi mustikkakukkosista.

Tämänhetkinen lempparikahvileipä.

Ihanaa joulun odotusta ja herkullisia leipomushetkiä.