So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

tyyli

Aikamoinen aikarauta - kelloharrastajan taudinkuvan ytimessä

Kello ranteessa. Ei niin iso juttu - vai onko?

Rannekellot harrastuksena. Äkkiseltään kuulostaa korvaan vähintäänkin oudolta - jalkapallo ja jääkiekko ennemminkin! Hienoja viinejä voi harrastaa, mutta jotain rannekelloja? Nehän vain näyttävät aikaa ja muistuttavat ainaisesta stressistä! Kuka niitä nyt kerätä haluaisi, kaiken lisäksi ihmisellä on ainoastaan kaksi rannetta - vain toope hankkisi useamman kellon.

Vuonna 1999 Patek Philippen valmistama rannekello myytiin Sothebyssä 11 miljoonalla eurolla.

Rukataan itsemme jopa rannekellon pystyvyysalueen ulkopuolelle ja katsotaan ajassa taaksepäin. Ensimmäinen tyylin piiriin brändätty rannekello oli puolalaissyntyisen Antoni Patekin luomus vuonna 1868, toimiessaan Patek Philippe-yhtiön perustajana. Kelloharrastajalle Patek merkitsee vain yhtä asiaa; nykyäänkin kaikkien aikojen kalleimman rannekellon valmistajaa - vuonna 1999 Patek Philippen valmistama rannekello myytiin Sothebyssä 11 miljoonalla eurolla.

Mitä kaikkea voisitkaan saada 11 miljoonalla eurolla? Jos ranteessasi on kello, katso sitä ja kuvittele sen olevan miljoonien arvoinen. Äläkä odota sen keittävän iltapäiväkahveja puolestasi, vaikka tässä 3 kehittämisvuotta vaatineessa jokaisen harrastajan graalissa olikin 24 erilaista toimintoa. 

Ihmisten mieltymyksistä, intohimoista ja harrastuneisuuksista on keskustelut jo iät ja ajat. Mikä tietyissä asioissa vain yksinkertaisesti kiehtoo? Kun omalta osaltani lähden kelloharrastusta harrastajana miettimään, on vastaus kovinkin yksinkertainen. Rannekello on yksi ainoita miesten asukokonaisuuksien koristajia, kun taas naisilla näitä on esiintynyt aina erilaisten korujen muodossa suuret määrät – aiemmin mainitusta Patekin ensimmäisistä rannekelloista lähtien, sillä ne suunniteltiin alun perin naisille. 

Turhake, stressinaiheuttaja vai statussymboli, joka on vain pakko omistaa?

Kelloista on kumminkin tekeytynyt hyvin vahva miesten, varsinkin asiasta tietävien, keskeinen sijoituskohde. Mitä kello, ja nimenomaan rannekello on juuri sinulle? Onko se brändien vaikutusalueen ulkopuolinen stressinaiheuttaja, joka muistuttelee ajan jatkuvasta hupenemisesta, vai onko se täysin omaan asustekokonaisuuteen kuulumaton turhake, koska näkeehän puhelimestakin ajan? Vai onko rannekello paremminkin osa asukokonaisuutta, juuri tämä statussymboli tai jokin johon tähdätä?

Kellot voivat olla yksi osa asukokonaisuutta. Kuvassa kesäisen raikkaan yhdistelmän luo itse tekemäni rannekoru ja Certina DS Action syvän sinisine yksityiskohtineen.

Kellot voivat viestiä osaltaan myös ihmisen elämäntavasta. Kellovalmistajat ovat vastanneet monenlaisiin tarpeisiin suunnitellessaan kelloja, siroista ja ajattomista aina jykeviin, suuriin ja paljon kestäviin aikarautoihin. Eri tilaisuuksiin sopii erilaiset kellot, ja tämäkin osa-alue rannekellojen maailmasta pitää sisällään monia etikettejä.

Sivuan pienen tuntumanhaun jälkeen hieman rannekellojen teknisiä ominaisuuksia, ja missä hintaluokassa saa minkäkin laista ominaisuuskirjoa ja kestävyyttä – aihe ei ole alkuunkaan suppein seikka kokonaisuudessa.

Miten se käy ja kukkuu?

Kellojen koneistoja on erilaisia, ja niiden luokitus tapahtuu useimmiten sen pohjalta, kuinka ne saavat käyntivoimansa. Yleisin koneistotyyppi on kvartsi, eli paristolla toimiva koneisto. Valmistajasta riippuen paristo kestää tietyn ajan, yleensä kahdesta kolmeen vuotta, jonka jälkeen se tulee vaihdattaa kellosepällä tai kultasepän liikkeessä. Varsinkin edullisempia kelloja valmistavat tahot käyttävät kvartsikoneistoa sen yksinkertaisuuden ja halpuuden vuoksi, mutta tasokkaiden valmistajien kvartsikoneistot ovat hyvin laadukkaita ja laajasti huollettavissa.

Valehtelematta laadukkain, perinteisin ja suosituin koneistotyyppi kellolle on automaattikoneisto. Kello saa käyntivoimansa käyttäjän käden liikkeistä. Yksinkertaisuudessaan painovoimaa hyödyntäen, paino kiertää itseään sekä samalla kellon sisällä olevaa jousta. Luksus- ja laatukellojen valmistajat käyttävät pääsääntöisesti tätä koneistotyyppiä tuotannossaan, sillä se takaa luotettavimman ja pitkäkestoisimman toiminnan kellolle antamalla samalla laajimmat huoltomahdollisuudet sekä pisimmät huoltovälit. Toinen, varsinkin vintage-kelloissa kovin yleinen ja muutenkin perinteikkäin koneistotyyppi on manuaalivetoinen koneisto. Kellon nuppia kääntämällä sisällä oleva jousi kiristyy, josta kello saa käyntivoimansa.

Tämänhetkinen joka paikan käyttökelloni on automaattikoneistoinen Certina DS Action. Kovanluokan kolhuja kestävä sveitsiläinen safiirilasilla varustettu aikarauta ei jätä kylmäksi.

Kellovalmistajienkaan innovaatioissa nykyajan huomiointi ei jää kelkasta. Tämän päivän hermolla olevia koneistotyyppejäkin löytyy, kuten esimerkiksi valon voimalla akkua lataava koneisto ja hybridi-automaattikoneisto Kinetic, joka lataa kellon sisällä olevaa akkua käden liikkeestä. Sähkökomponentteja sisältävät kellot eivät kuitenkaan kovinkaan suurta vihreää valoa saa antautuneimpien kelloharrastajien keskuudessa.

Rolex, Omega ja mitä näitä nyt on.

Kun sivutaan hyvin laajalti harrastajienkin piirien ulkopuolella tunnettuja valmistajia Rolexia ja Omegaa, puhutaan laatu-, ja jopa luksuskelloista. Nämä valmistajat ovat kasvattaneet vaikutusvaltaansa laajimmin kellomarkkinoilla ja harrastajien keskuudessa – niiden lippulaivamallit tunnistetaan kaukaa. ”Swiss made” –printti kellotaulussa onkin usein takuu laadukkaalle ja samalla myös hintavalle kellolle.

Rolex pitää kiistatta kuuluisimman tuotemerkin sijaa kellomarkkinoilla, tässä brändiä edustaa hyvän ystäväni Rolex Datejust. Rolex tunnetaan myös perinteikkään ajattomasta designistaan, eikä helposti uskoisi, että kuvan kello on vuodelta 1973. Kuva: Fredrik Mäkelä

Rolexin ja Omegan merkittävästä vaikutusvallasta huolimatta, monet valmistajat tuottavat myös hyviä kelloja ”Swiss made"-printin alla hyvinkin sopuisaan hintaan – näitä ovat esimerkiksi Certina ja Tissot. Hinta-laatu-suhde suuressa osassa näiden valmistajien tunnetuimpia malleja on vertaansa vailla. Certinan ja Tissotin hintaluokan ero verrattuna esimerkiksi Omegaan ja Rolexiin on suuri. Suurpiirteisesti tarkasteltuna Rolexin 7 000 euron ja Omegan 3 000 euron perusmallien hintalappu tekeytyy Certinassa 700 euron ja Tissotissa noin 500 euron tietämiin.

Kiinnostusta voi alkaa rakentamaan mistä lähtökohdista tahansa - kaikkea ei tarvitse omistaa.

Mikäli ”Swiss made” kellotaulussa ei ole niin välttämätön tekijä, laadukasta kelloarkkitehtuuria tuottaa myös japanilainen valmistaja Seiko. Japanissa, Koreassa ja Kiinassa valmistetut Seikon kellot ovat hyvin kilpailukykyisiä esimerkiksi Certinan ja Tissotin kanssa. Hyvin laajan valikoiman kelloja tarjoava Seiko täyttää niin vaativan, kuin hyvää peruskäyttökelloa etsivän tarpeen. Seikon perusmalleista puhuttaessa hinta tekeytyy notkeasti noin 400 euron tietämiin.

Valmistujaislahjaksi saamani Seiko 5 Sports SRP123K1-automaattikello vangitsi mielenkiintoni hyvin nopeasti.

Pettämätön lahjasijoitus mihin tahansa tarpeeseen - niin uutena kuin käytettynäkin.

Kellot ovat hyvin perinteinen ja ajaton lahja niin miehille kuin naisille. Olen itse saanut 18-vuotislahjaksi Certina DS Podium kvartsikellon, joka toimii tätä nykyä harrastukseni kulmakivenä. Isäni tutustutti minut tätä kautta kellojen maailmaan, ja se toden totta vei mukanaan. Tietämys sekä kiinnostus aiheesta kasvoi vuosien mittaan merkittävästi.

Jokaiseen budjettiin löytyy hyvä rannekello, kun vain tietää mistä ja mitä etsiä. Kiinnostusta voi alkaa rakentamaan mistä lähtökohdista tahansa, eikä kaikkea tarvitse omistaa voidakseen sanoa olevansa kiinnostunut tai harrastaja. Näin joulun allakin on hyvä ajatella sellaista vaihtoehtoa, että lahjaksi toiselle antaisi jotain taatusti kestävää ja tikittävää.

Kellot, varsinkin kunnolliselta valmistajalta hankitut, pitävät arvonsa ja toimintakykynsä erinomaisesti. Säännöllisesti huollettuina ja jossain vaiheessa entisöityinä rannekellot ovat näyttäviä asusteita sukupolvelta toiselle. Vintagekellot ovat useimmiten erinomainen sijoitus, kun oikeat asiat osaa tarkistaa ennen ostopäätöksen tekoa.

Oma kellokokoelmani pitää sisällään moniin tilaisuuksiin ja asukokonaisuuksiin sopivia kelloja. Sivusin kelloaihetta myös esittelyjulkaisuni lopussa. Linkitän postauksen tähän, jotta aiheesta voi lukea vielä aavistuksen lisää.

Oma kellokokoelmani kokonaisuudessaan.

Myös uusia, yhteisiä keskusteluja ja mielekästä tekemistä löytää kellojen kautta. Kylillä erilaisissa kissanristiäisissä tavatessaan kelloihmisiä, löytyy heti yhteistä puhuttavaa, josta riittäisi juttua loputtomiin! Kelloharrastajien yhteiset puheenaiheet ovat löytäneet tiensä myös verkkoon, yhteisen mielenkiinnon pääkohdat nivoo yhteen harrastajien internet -sivusto, kelloharrastajat.fi.

Isä & poika-juttuja - inspiroiduin isäni 50 vuotislahjasta niin paljon, että päätin hankkia itselleni samanlaisen eri värisenä.

Jääkiekko ja jalkapallo harrastuksena? Lajien harrastajan arkeen sopisi varmasti hyvin kestävän arkkitehtuurin automaattikello. Hienot viinit harrastuksena? Maistelutilaisuuksissa cocktail-pukukoodin kanssa sopinee erinomaisesti siro, manuaalivetoinen kronografi - jokaiselle jotakin! 

Näin lopuksi voisin vielä sanoa pidättäväni oikeuden inhimillisyyteen ja jonkin tasoisiin virheisiin tekstissäni. Kirjoituksen asiat ovat omasta näkökulmastani käsiteltyjä, ja keskustelen hyvin mielelläni kaikkien mielipiteistä ja tietämyksestä.

Oletko miettinyt omaa suhtautumistasi rannekelloihin tai tunnetko yhtään kelloharrastajaa? Kerro siitä kommenteissa. Kiitos mielenkiinnostasi!