ystävät

Gyoza-sunnuntai!

Mahtava illallinen, ruokakooma ja upeaa seuraa!

Ruoka-aiheisella postauksella mennään tällä kertaa. Thomaksen ja mun ystäväpariskunta Venla ja Jenny tulivat meille kokkaamaan Gyoza-nyyttejä, joista luvassa vielä resepti tän tekstin yhteydessä!

Ihanaiset naiset Venla ja Jenny!

Gyozat on kuulunut minun ja Thomaksen ruokaympyrään jo noin vuoden. Silloin tällöin niitä kokatessa aina muistuu mieleen kuinka hyviä ne on!

Mitä ne Gyozat sitten on? Lainaan eräästä blogista pari virkettä jotka kuvaavat niitä hyvin. Niiden tekemiseen saa kulumaan hyvänkin tovin, mutta lopputulos on ehdottomasti vaivan arvoista!

Gyoza-nyytit maistuvat pienenä purtavana oluen tai saken kanssa, raamen-nuudelikeiton lisukkeena tai lounaalla riisin ja misokeiton kanssa. Ne ovat myös mainiota kotiruokaa: koko perheen voimalla syntyy isompikin määrä pieniä taikinanyyttejä – jotka sitten katoavat yleensä parempiin suihin nopeasti.

Kaveriporukalla voi puolestaan järjestää gyoza-partyn, jolloin ensin rypytellään yhdessä taikinanyyttejä ja sitten käydään pöytään. Nyyttien valmistaminen on aikaa vievää puuhaa, mutta tavattoman hauskaa. Ja lopputulos palkitsee tekijän!

Tällä fiiliksellä lähdettiin liikenteeseen kun porukalla alettiin nyplätä nyyttejä kasaan, alla kuvia valmistusprosessista. Liitän kuvien alle myös ohjeen, jonka mukaan teimme nämä Gyozat pienesti soveltaen.

Ainesosat ovat aikalailla vapaavalintaisia. Kiinankaali, yksi pääraaka-aineista. Valkosipuli, henkilökohtainen pääraaka-aine, oli kyseessä mikä ruoka tahansa! Ainesseosta on vapauttavaa leipoa! Seosta lisätään letulle... ...jonka jälkeen se rypytetään nyytiksi! Valmiita nyyttejää. Nyytit paistetaan ja höyrytetään pannulla kannen alla.

Noin 24 kappaletta Gyoza-nyyttejä
(Ohje lainattu HS Ruoka-sivustolta)

Letut
(Voi tehdä itse, tai ostaa valmiiksi tehtyjä Gyoza-lettuja - käytimme itse valmiita)

  • 2¾ dl vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 2 tl rypsiöljyä
  • 1 tl seesaminsiemenöljyä
  • noin 1 dl kuumaa vettä

Täyte
(Ainesosia voi muuttaa oman maun mukaan, meidän täytteestä puuttui purjo - tätä sopii soveltaa)

  • 100 g kiinankaalia
  • 300 g porsaanjauhelihaa
  • 2 rkl hienonnettua purjoa
  • 2 valkosipulinkynttä 
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna (käytimme valmistahnaa)
  • 2 rkl seesaminsiemenöljyä
  • 2 tl soijakastiketta
  • 1 tl sokeria, suolaa ja mustapippuria

Kastike

  • ½ dl soijakastiketta
  • ½ dl riisiviinietikkaa
  • 1 tl seesaminsiemenöljyä
  • 2 tl chiliöljyä

Aloita tekemällä täyte. Hienonna kiinankaali suikaleiksi kulhoon, sekoita joukkoon liha. Hienonna purjo ja valkosipulinkynnet, raasta inkivääri ja lisää ne kulhoon. Lisää seesaminsiemenöljy, soijakastike, sokeri, suola ja pippuri ja anna seoksen olla jääkaapissa noin tunti.

Aloita sillä välin kuoritaikinan tekeminen. Sekoita sormilla jauhot, suola ja öljyt rakeiseksi seokseksi. Lisää kuumaa vettä ja sekoita, kunnes taikinasta tekeytyy kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä viileässä noin puoli tuntia.

Jaa taikina jauhotetulla pöydällä kahteen osaan. Laita toinen takaisin kelmun alle odottamaan. Muotoile toinen tangoksi ja jaa noin 12 palaan. Pyöritä pikkupalat palloiksi, litistä pallot ja kauli kukin ohueksi, halkaisijaltaan 9–10 cm:n pyöryläksi. Laita pyörylät kelmun alle. Toista työ toisen taikinapalan kanssa.

Kuumenna noin 1 rkl öljyä isossa pannussa. Laita osa nyyteistä pannuun taitokset ylöspäin. Paista, kunnes pohjat ovat ruskeat. Lisää pannulle vettä niin, että se ulottuu hieman alle puoleen väliin nyyttejä. Kypsennä kannen alla 4–5 minuuttia. Ota kansi pois ja kypsennä vielä pari minuuttia eli kunnes vesi on lähes haihtunut. (Ohjetta lyhennetty HS Ruoka-sivuston ohjeesta.)

Nyyttien laskeutuessa pellille, aloimme kattamaan Jennyn kanssa pöytää. Äitini tuliaisiksi Vilnasta tuomat pöytätabletit pääsivät neitsytmatkalleen koristamaan illalliskattausta.

Gyozat on tarkoitus nautiskella syömäpuikoilla. Ihan hyvä muistaa, muuten näitä herkkupaloja alkaa ahmimaan epäterveelliseen tahtiin.

Seurustelun lomaan juomaksi valitsimme Nicolas Feuillatte Réserve Brut-samppanjan. Kuivan juoman ystävänä tämä oli erinomainen valinta, vaikkakin hintansa kannalta ei olekkaan Alkon valikoimassa aivan samppanjoiden kärkiriveissä. Kupliva maistui koko seurueelle, vaikkakin valkoviinilaseista nautittuna.

"Nicolas Feuillatte Réserve Champagne Brut on eittäin kuiva, hapokas, hedelmäinen, kypsän sitruksinen, mineraalinen ja hennon paahteinen", kertoo Alkon hyvinkin pääpiirteinen tuoteseloste.

Jälkiruokana söimme marraskuisesti jäätelöä! 

Minttu-suklaa-parivaljakko ei petä koskaan!

Jennyn ja Venlan kanssa ilta kului rattoisasti! Ystävät toivat tuliaisina selviytymispakkauksen joulua varten! Glögipullo oli mitä sievin, ja en ollut koskaan törmännyt yhtä hyväntuoksuiseen palasaippuaan!

Mantelilastuja, pipareita, joulutähti, Blossa-glögiä ja upean tuoksuinen saippua! Mitä muuta jouluaikaan enään lisäämään?
Konkkaronkka-selfie vielä! Vika satsi Gyozoita melkein paloi pannuun tähän poseeratessa ja Thomas koittaa korjata tilanteen!

Jennyllä oli mukana myös tosi jännä Fujifilm Instax-kamera, joka suoraan kuvan ottamisen jälkeen tulosti kuvan nähtäville! Tuotokset olivat tosi sulosia!

Instax-kamera pääsi ehdottomasti must have-listalle!

Millaisia asioita sä teet kavereiden kanssa viikonloppuna, tai muuten vapaapäivänä? Kommentoi toki tekstin alle.

comments powered by Disqus