So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

tietokoneet

Koottu, kompakti rauta - vihdoin oma pelikone!

Tarpeeksi tehoa kompaktissa paketissa

Pitkän aikaa on ollut jo suunnitteilla koota itse oma pelikone. Yleisesti koneen käyttötottumukseni ei ole kovin kuormittava, joten lopputulos ei koitunut kovin kalliiksi. Löysin tämän yksilön valmiiksi koottuna Torista, jossa baittina toimi ehdottomasti Nvidia GTX 1060 -näytönohjain - palikka kun on aivan uunituore ja täydellisesti tämän päivän vaatimuksiin vastaava.

Kotelo on koneessa hyvin pieni, puolalaisen Silentiumpc:n valmistama Brutus mid10. Tähän koppaan ei kovin montaa kokoonpanoa saa mahdutettua, mutta omille tarpeilleni se on hyvinkin loistava - vaikka olen tottunut lähes kaksi kertaa isompaan keskusyksikköön.

Gigabyte 78LMT-USB3, AMD AM3+, 760G/SB710, DDR3, mATX toimittaa koneessa emolevyn virkaa. Tästä komponentista minulla ei kauheasti ole tietämystä, mutta kuulemani mukaan se on oivallinen valinta budjettiemolevyksi. 

Prosessorina koneessa on ehdottomasti päivitettävä fx4300, 3,8ghz 4core. AMD alustaisen prosessorin hankinta tulee ajankohtaiseksi lähiaikoina. 

Nvidia GTX 1060 toimi koneessa ostohetkellä näytönohjaimena. Tämän kumminkin päätimme Thomaksen kanssa vaihtaa suurempaan koneeseemme, josta vaihdoimme aikaisemman Asus Strix GTX 970 -palikan hyrräämään sen tilalle - vaihdoksella ei ole kovinkaan suurta merkitystä - 1060 malli pääsee vain edukseen enemmän suuremmassa Thomaksen koneessa 6gb videomuistillaan.

Virtalähde on 450W LC Power Silent green. Keskusmuistia koneessa on 12 GB:n verran, ja kammat ovat Kingston hyper fury x 8gb DDR3, ja perus 4GB:n kampa. Tälläinen toinen Kingstonin 8gb:n kampa korvannee 4GB:n kamman jossain vaiheessa.

Kiintolevy on toistaiseksi ainoa 1 tb:n Western digital. Laitoin jo tilaukseen Kingstonin 240GB:n SSD:n. Postissa on lisäksi tulossa myös Corsairin STRAFE mekaaninen näppäimistö Cherry MX Red näppäimillä ja mielenkiinnolla testaten Turtle Beach Grip 300 pelihiiri - ajattelin tehdä näistä kummastakin käyttökokemusten jälkeen erillisen kirjoituksen.

Käyttöjärjestelmä koneessa on Windows 10 64bit Education, 10 versioon tottuessaan ei käyttökokemus ole alkuunkaan niin vastenmielinen, kun puhutaan.

Vielä uupuvia yksityiskohtia kokonaisuudesta on tuo aiemmin mainitsemani AMD yhteensopiva tehokkaampi prosessori, tässä yhteydessä hankitaan myös uusi prosessorijäähdytin ja 144 hz pelimonitori. Varsinkin tällä jälkimmäisimmällä on kaikista edellä mainituista ehkä merkittävin ero pelien pelattavuuteen. Yleisin monitorien 60Hz virkistystaajuus ei riitä alkuunkaan tarjoamaan pehmeää ja sulavaa pelikokemusta - varsinkin kun on tottunut katsomaan peliä 144hz monitorin läpi. Takaisin ei sitä kokeiltuaan ole paluuta! Toistaiseksi pelaan meille ylimääräiseksi jääneellä Asuksen perusmonitorilla.

Kaikkein kauneinhan kone ei sisuskaluiltaan ole kun ajattelee kaapeleiden järjestystä ja asettelua. Pienillä seikoilla voi koneesta saada upeita taideteoksia, ja jotkut harrastajat pitävätkin johtojen ja kaapeleiden järjestystä hyvin tärkeänä osana kokonaisuutta. 

Miksi koota kone itse?

Itse kootut koneet pysyvät aina ajantasalla. Kun jokin osa koneesta vanhenee, rikkoutuu tai kaipaa muuten päivitystä, voi sen tilalle vaivatta ostaa uuden - lisäksi asennuskaan ei ole täydellistä avaruustiedettä. Syytä on kumminkin harkita ammattilaisen palveluita tässä asiassa mikäli missään määrin kokee epävarmuutta - moni asia voi nimenomaan rakentamisvaiheessa mennä vikaan.

Kone on helppo pitää ajantasalla sen ollessa avoin komponenttimuutoksille - pienimmällä budjetilla saa itse oikein kootusta keskusyksiköstä loistavan välineen niin pelaamiseen, videoiden ja kuvien editointiin sekä työn tekoon. Pakettina myytävät koneet ovat usein hyvin ylihinnoiteltuja.

Yksittäisiä osia on myös paljon helpompi löytää tarjouksesta kuin kokonaisia koneita. Lisäksi päivitystä kaivannut vaihdettava osa on helppo myydä erilaisilla kirppiksillä tai muilla foorumeilla - harrastajat ostavat ehjiä, käytettyjä osia tiuhaan tahtiin varaosiksi.

Oma käyttö

Kuten aiemmin mainitsin, ei oma koneen käyttöni tule olemaan ainakaan näiltä näkymin kovin vaativaa. Tähän astiset tietokoneeni eivät vaan ole voineet tarjota sitäkään vähää, kun puhutaan suorityskyvystä. Pelaan paljon Counter-Strike Global offensivea, ja sen vaatima teho ei ole kovinkaan suurta. Asiaan tuo monimutkaisuutta se, että olen tottunut pelaamaan sitä hyvin tasokkaalla kokoonpanolla. Koin tämän loistavaksi pohjaksi pelikoneen ylläpitämisen aloittamiseksi.

Lopullisten komponenttien asetuttua alan tarkastelemaan benchmarkeja, ja muutenkin katsomaan suorituskykyä numeroin. Tähä asti silmään on pistänyt vain FPS luku, joka CS:ssä pyörii 200 paremmalla puolella - olen tyytyväinen! Eikä pakettia pahenna alkuunkaan erittäin ystävällinen myyjä, jolta tämän koneen ostin. Oli hienoa jakaa asioita yhteisten mielenkiinnonkohteiden parissa!

Onko sinulla kokemusta kootuista koneista, ja pelaatko itse mielummin koneella vai konsolilla? Kiitos mielenkiinnostasi!