So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

tietotekniikka

Saanko esitellä - AirPods

Omenapuun senkun kasvaa

Jälleen uusi hedelmä on kypsynyt omassa omenapuussa, tällä kertaa Applen langattomat kuulokkeet, AirPodsit. Olen tämän(kin) kapistuksen jättänyt keskivertoa vähemmälle huomiolle sen ilmestyttyä vuosi sitten, mutta sen toimivuus ja arkeen vaikuttavuus on silti terveellä tasolla kiehtonut. Siispä olin erityisen iloinen, kun avasin yhden joululahjoistani ja nämä sieltä kouraan kopsahtivat.

Huomaamattoman kevyet

Sanan "huomaamaton" tarkoittaa tässä yhteydessä montaa eri asiaa. Tässä postauksessa esittelemäni täysin langattomat kuulokkeet nimittäin ovat monella eri tavalla huomaamattomat. Kuulokkeita itseään ei yhdistä mikään lanka tai johto, eikä kummastakaan lähde mitään johtoa puhelimeen. Kohtuullisen yksinkertaista. 

Kuulokkeet ovat myös korvassa huomaamattomat. Käytin ennen näitä "In-ear" kuulokkeita, eli hieman syvemmälle korvakäytävään meneviä, kumipehmusteisia kuulokkeita. Pidin erityisesti niiden äänenlaadusta, ja tuntuman tukevuudesta, enkä voinut kuvitellakkaan vaihtavani esimerkiksi iPhone 7:n mukana tulleisiin Applen omiin EarPodseihin, jotka ovat muodoltaan hyvin samantapaiset kun nämä langattomat mallit. Tuntuma korvassa on kumminkin erinomainen silloin, kun olen paikoillani. Kuulokkeet ovat nimenomaan huomaamattomat, mutta ääni on erittäin selkeä. Lähtiessäni lenkille tai vaikka kävelemään, minun on asetettava pieni silikoninen lisälaite, jolla kuulokkeen saa tuettua korvaan hyvin tukevasti.

Kätevästi magneettisessa akkukotelossa mukana kulkevat kuulokkeet mahtuvat todella pieneen tilaan, itse pidän niitä farkkujeni taskun sisällä olevassa pikkutaskussa.

Itsestään selvää käytännöllisyyttä

Kuulokkeet ovat kokonaisuudessaan erinomaisen käytännölliset ja nopeat. Yksinkertaisesti kotelon avaamalla, kuulokkeet korvaan asettamalla ne ovat käyttövalmiit. Sen kun avaat videon tai toistat käyttämästäsi musiikin toisto-ohjelmasta kappaleen, kuuluu ääni kuulokkeista.

Kummassakin AirPodsissa itsessään on oma akkunsa. Yhtäjaksoisesti ilman latausta kuulokkeilla voi kuunnella viisi tuntia. Mikäli akku pääsee itse kuulokkeista loppumaan, voi ne asettaa yksin tai erikseen latauskoteloon josta 15 minuutin latauksella saa kuhunkin AirPodsiin 3 tuntia kuunteluaikaa! Itse latauskotelossa riittää kuulokkeisiin virtaa täyteen ladattuna 24 tunniksi.

Akkukotelon kannen avaamalla, kertoo iPhonesi itse kuulokkeiden ja akkukotelon akun varauksen.

Kuulokkeet ovat myös oma laitteensa, jos niin voi sanoa. Niissä on mikrofoni, joka mahdollistaa esimerkiksi puheluiden puhumisen tai Sirin aktivoimisen ja sille komentojen esittämisen. AirPodseissa on myös etäisyyttä ja valoa mittaavat anturit, jotka havaitsevat jos kumpi tahansa kuuloke poistetaan korvasta - näin tapahduttua toisto pysähtyy automaattisesti. Kun kuuloke palautetaan korvaan, toisto jatkuu automaattisesti siitä, mihin se oli alun perin pysähtynytkin.

Kumpikin kuuloke sisältää myös kosketuksen tunnistavat anturit. Tupla täpäytyksellä saa oikeasta ja vasemmasta AirPodsista tehtyä eri toimintoja. Esimerkiksi oikean puolen kuulokkeella vaihtamaan seuraavaan kappaleeseen musiikki ohjelmassa, ja vasenta kuuloketta tupla täpäyttämällä Siri aktivoituu. Vaihtoehtoja on monia, ja niitä voi hallinnoida kunkin kuulokkeen kohdalla iPhonen asetuksissa. Erilaisia komentoja ovat: Siri, play/pause, seuraava raita ja edelleinen raita.

Akkukotelo AirPodseissa on magneettinen. Kuulokkeet eivät pääse sieltä tippumaan, tai kansi vahingossa aukeamaan.

AirPodsit toimivat kaikilla Apple laitteilla mutkattomasti. Mikäli samaan AppleID:seesi on liitetty toinenkin Apple-laite, esimerkiksi MacBook-tietokone, yhdistyy AirPodsit aivan yhtä sulavasti senkin kanssa. AirPodsit voi yhdistää myös muihin kuin Applen laitteisiin käyttämällä kotelossa erikseen olevaa yhdistämisnappia.

AirPodsien akkukotelo ladataan normaalilla Lightning -kaapelilla, joka tulee pakkauksen mukana. Koteloa ei tarvitse aktiivisellakaan käytöllä ladata enempää kuin kaksi kertaa viikossa. Kotelo on niin kätevä, että se kulkeutuu mukana pienimmässäkin taskussa.

AirPodsit liittyvät myös omiin laitteisiin iCloudissa ja Etsi iPhoneni -ohjelmassa. Mikäli ne katoavat, tai niistä vain yksi katoaa, näkee niiden sijainnin kartasta joko yhden tai kahden kuulokkeen tarkkuudella.

Miltä osin olet itse jo siirtynyt langattomampaa tulevaisuutta kohti? Kommentoi alle. Kiitos mielenkiinnosta!