So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

tietotekniikka

Saanko esitellä - Apple Watch

Ristiriitaisuuksien aparaatti

Vaikka tietotekniikan harrastajana olen kokemuksien kautta päätynyt siihen, että Applen laitteisto on lähinnä sitä, mitä käyttökokemukselta päivittäin pidän itsestäänselvyytenä, en yhdestä viimeisimmästä omenan markkinoille tuomasta "uutuudesta" ole aina ollut tätä mieltä. Älykellosta nimittäin.

Olen nyt parin vuoden ajan ollut erittäin kiinnostunut mekaanisista, klassisista rannekelloista. Lisäksi olen omistanut niitä monta, ja olen pitänyt niitä keskeisenä osana jokapäiväistä tyyliäni - Apple Watch on kuitenkin tähän kummituksen omaisesti tuonut pelottavan harmaan alueen.

Hieman taustatietoa

Ensimmäisen kerran vuonna 2015 hairahdin tähän vastikään markkinoille tulleeseen uutuuteen. Heti aluksi Applen julkistustapahtumaa seuratessani oli ensireaktioni negatiivinen, enkä miettinyt tuotetta myöhemmin sen enempää.

Kuitenkin perus-utelias mieleni alkoi hakemaan enemmän tietoa tästä paljon puhutusta kapistuksesta, jokainen somessa seuraamani tech -arvosteluiden tekijä puhui tästä uutuudesta joskus videon ja joskus valokuvin kyllästetyin artikkelein – erossa pysyminen oli vaikeaa.

Laitteen ominaisuudet tulivat lukemisen kautta tutuiksi, ja eniten kokonaisuudessa hämmensi se, kuinka paljon lisää pelkkä ranteessa kiikkuva aparaatti voi tuoda arkeen. Tästäpä rohkaistuneena ja yksinkertaisesti tekniikka-nörttinä marssin kauppaan ja ostin itselleni ensimmäisen sukupolven Apple Watchin. Julkaisin siitä taannoin Instagramiinkin kuvan.

Sanomattakin selvää, että laite toi arkeeni lisäystä, mitä en ehkä olisi voinut kuvitellakaan ennen tämän laitteen ilmestymistä. Jokin kumminkin sai intressini kovin piankin kääntymään takaisin mekaanisten kellojen suuntaan yli Apple Watchin, ja päätin unohtaa moiset rannetietokoneet – puhelimessa on kylliksi tietotekniikkaa arkea helpottamaan.

Nyt kumminkin, tässä sitä jälleen ollaan. Osasyynä uutukaiseen hairahdukseeni lienee se, että takaraivossani on kutkutellut halu aktivoitua (jälleen) fyysisesti, ja alkaa kiinnittämään enemmän huomiota elämäntapoihin.

Apple Watchin aktiivisuusmittauksen helppous ja yksinkertaisuus eräässä hetkessä muistui mieleeni, ja aloin tosissaan harkita uudelleen laitteen hankintaa – varsinkin kun mekaanisten kellojen merkitys ei enää hetkeen ole ollut minulle sama kuin esimerkiksi vuosi sitten, jolloin fokus siihen suuntaan oli monin verroin suurempi.

Kevyt, kaunis ja käytännöllinen

Malli, jota nyt käytän, on itseasiassa teknisesti täysin sama kuin laitteen, josta pari vuotta sitten luovuin. Tämä yksilö on vain erilaisissa, paljon kauniimmissa ja kestävemmissä kuorissa. Tämä safiirilasilla ja ruostumattomalla teräksellä koteloitu keraamipohjainen kello on paljon suurempi ilo silmälle kuin aiempi alumiinikuorinen ionilasilla varustettu laite.

Jälkeenpäin vaihtamani metalliranneke sopii kellon kiiltävään kuoreen mielestäni hyvin.

Safiirilasin sanotaan naarmuuntuvan ainoastaan timantista - tämä kuitenkin riippuu nimenomaisen safiirin pitoisuudesta itse lasi-seoksessa. Tietoni mukaan Applen älykellojen lasissa ole aivan niin paljon safiiria, kun esimerkiksi monissa sveitsiläisissä mekaanisten kellojen laseissa. Siitä huolimatta uskon, että kellon lasi säilyy naarmuitta oman, ei niin fyysisen arjen menoissa.

42 mm kuoren koko on juuri sopiva ranteeseen. Toisinaan se on kuitenkin hankala sovittaa hieman tiukempien, kuten kauluspaitojen hihojen alle, mutta ongelmia se ei tuota. Kelpuutettava koko olisi myös pienempi 38 mm versio, joka ehkä sopisi paremmin fyysiseen, kuntosalit kaukaa kiertävään olemukseeni.

Kello on takakuorta myöten hyvin kaunis.

Yllättävän älykäs ja kyvykäs

Nyt kuukauden käytön jälkeen olen hyvin kiintynyt laitteeseen ja sen ominaisuuksiin. Aina kävellessä kellosta on helppo asettaa kävely -toiminto päälle, jolloin se aktiivisesti mittaa kävelyn aikana eri osa-alueita – mm. sykettä, askelpituutta ja -määrää sekä nopeutta. Kun harjoituksen lopettaa, näistä eri osa-alueista tulee tarkempi yhteenveto suoraan puhelimen Aktiivisuus -appiin.

Asettaessaan kellotauluksi monitoiminäytön, näyttää kello montaa eri tärkeää informaatiota samaan aikaan.

Kellon kautta suoraan ranteesta Applen omaa ääniohjausta Siriä käyttäen on erittäin kätevä aktivoida käyttöön erilaisia apuohjelmia kuten sekuntikelloa, herätyskelloa ja muistutuksia. Siri aktivoituu yksinkertaisella puhe -komennolla, jonka jälkeen voit sanoa komennon. ”Herätä minut huomenna kello kahdeksan aamulla… Aseta ajastin seitsemän minuutin päähän… Muistuta minua pyykkien hausta kello kahdeksan illalla…”

Myös tekstiviestit on helppo esikatsella kellosta, ja tarvittaessa aktivoida laite lähettämään vastaus lähettäjälle heti. Voit vastata valmiilla sanaketjuilla, joita voit muokata mieleisiksi puhelimen kautta tai voit sanella viestin. Jälkimmäinen on kokemukseni mukaan erittäin tarkka, ja yllättävän harvoin on lähetettävää viestiä muokattava puhelimen kautta. Lisättäköön että käytön myötä puheentunnistus paranee merkittävästi, kun järjestelmä oppii käyttämiäsi sanoja, ja sana ketjuja.

Akku kellossa kestää noin 1,5 vuorokautta omasta käytöstä riippuen. Itse lataan kelloni kuitenkin joka yö, ettei akku lopu kesken seuraavan piävän. Joskus akku voi kestää kaksikin päivää. Laturi on kätevä, magneettinen laatta joka kiinnittyy nätisti kellon taka-osaan.

Henkilökohtaiset Apple Watch top 7 ominaisuudet:

  1. Esimerkiksi ruokaa laittaessa Sirin kautta aktivoitava ajastin
  2. Kylmässä säässä vaikka viestin sanelu ilman tarvetta poistaa hanskoja
  3. Muistutusten asettaminen myöhemmille päiville Sirillä– niistä kätevät ilmoitukset
  4. Mikäli puhelin on kateissa, kellon kautta äänimerkin antaminen, joka soi puhelimesta ja auttaa etsinnässä
  5. Puhelimen soidessa epäsopivassa paikassa, kämmenellä kellon peittäminen mykistää tulevan puhelun soittoäänet.
  6. Musiikkia esimerkiksi Spotifysta kuunnellessa voi kappaletta vaihtaa kätevästi kellosta tarvitsematta nostaa puhelinta.
  7. Kartta -ohjelman reittiohjeet kellosta. Reitin varrella käännöksen tullessa kello värähtää sen merkiksi, ja antaa näytöstä lisätietoja.

Yhteenvetona

Apple Watch on oivallinen apuväline arjessa, joka nopeasti sulautuu itsestään selväksi työkaluksi hoitamaan erilaisia pikku juttuja nopeasti. Mikäli kokee, että on kiinnostunut seuraamaan aktiivisuuttaan numeroin, on Apple Watch siihen oikein loistava laite. Se mahdollistaa monia asioita jo paketista tullessaan, lisäksi täysin kellon käyttöjärjestelmälle, WatchOS :lle tarkoitettu sovelluskauppa laajentaa mahdollisuuksia entisestään. On sanottava, että se ominausiiksiltaan ja pystyvyydeltään yllättää.

Saa tulevaisuudessa nähdä, että onko tämäkin hairahdus jälleen vain tämän mekaanisten kellojen klassisuuden ihannoimisen, ja tekniikka-kiinnostuksen tuottaman ristiriita. Toivon että sanonta "kolmas kerta toden sanoo" ei tässä tapauksessa pitäisi paikkaansa.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ennakkoluulotta, mikäli tekniikka ja aktiivisuuden seuraaminen yhtään kiinnostaa!