So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

tietokoneet

Saanko esitellä - Corsair STRAFE MX Red

Tiivis paketti laatua ja keveyttä

Nörttiarsenaalini kasvoi jälleen yhdellä jäsenellä, nimittäin Corsair Strafe -näppäimistöllä. Mekaaninen näppäimistö lukeutuu ehdottomasti PC pelaajan tärkeimpiin varusteisiin. Tämä keskiverto hintaluokan mekaaninen näppäimistö antaa erinomaista vastinetta rahalle.

Näppäimistö asettuu loistavasti suhteellisen törkyiselle pöydälleni.

Mekaanisessa näppäimistössä näppäimen alla on hieman monimutkaisempi kytkin kuin niin sanotussa normaalissa näppäimistössä. Mekaanisessa näppäimistössä näppäintä painettaessa, yksi kahdesta jännittyneistä metallipinnoista vapautuu ja koskettaa toista metallia luoden näin suljetun piirin. Näppäimen jälleen noustessa ylös, muoviuloke erottaa pinnat toisistaan. Tämä muoviuloke yhdessä jousen kanssa määrittelee miltä näppäin tuntuu ja kuinka paljon voimaa se vaatii toimiakseen. Kytkimiä on montaa erilaista, muunmuassa MX Brown ja MX Blue.

Niin sanottu normaali näppäimistö taas toimii siten, että näppäimen kytkin toimii kumimaton avulla näppäintä painettaessa. Tämä kumimatto näppäimen alla painaa kaksi johtavaa metallipintaa toisiansa vasten, jolla komento saavutetaan.

Yleinen tarkastelu

Uudesta näppäimistöstäni löytyy MX Red -kytkin. Tämä kytkin käsitetään pelaajille ominaisimmaksi kytkimeksi. Painallus on kevyt ja tuntuma miellyttävä. Näppäimistössä laadukas muovikuori tuntuu rikkumattomalta ja pohjassa olevat yksiportaiset kohotusjalat ovat jämäkät.

Punainen led taustavalaistus näppäinten alla on näyttävä, ja se ulottuu aina myös näppäimistön sivuille, laadukkaan tunnelman antaviksi tasoon kohdennetuiksi valopalkeiksi. Huomiota herättämättömät muovisuojat näppäimistön laidoissa saivat lähteä oitis kuvien ottamisen jälkeen. Lisäksi näppäimistön näppäinten punainen alusta tuo mukavaa syvyyttä punaisten ledien hehkuun. 

Silmäni ei lähes erottanut näppäimistön laidassa olevia suojamuoveja.

Paksu kaksi osainen tupla USB virtajohto on mielestäni aavistuksen liian lyhyt, mutta minun tapauksessani se ei käytännössä haittaa. Johto ei ole punottu, mutta tuntuma on siitä huolimatta laadukas.

Keltainen väri liittimissä on mielenkiintoinen valinta suhteessa muuten punaiseen näppäimistön kuosiin.

Tupla USB takaa USB 2.0 porttia käytettäessä riittävän virran näppäimistölle. Laitoksen takaa, virtajohdon vierestä löytyy myös USB portti, joka myöskin tarvitsee kaksiosaisen USB liitoksen saadakseen kylliksi tehoa. Tähän on kätevä liittää vaikkapa hiiri tai ulkoinen muisti.

Medianäppäimet ovat toimintonäppäimiin integroitu, lisänäppäimiä näppäimistöstä löytyy oikeasta yläkulmasta Windows lock -näppäimen ja taustavalaistuksen kirkkauden säätö näppäimen muodossa.

Fn -näppäintä samanaikaisesti painamalla kuvassa näkyvien näppäinten kanssa voidaan hallinnoida mm. äänenvoimakkuutta.
Windows lock -näppäin on loistava esimerkiksi pelatessa, satunnaisesti sitä painaa vahingossa.

Tositoimissa - pelaaminen ja kirjoittaminen

Käytössä näppäimistö toimii kertakaikkisen edukseen. Sopiva vaste kytkimessä takaa tarkat komentojen rekisteröinnit ja virhepainallukset ovat harvinaisia.

Pelatessa Windows lukko -painike on erinomainen, lisäksi toimintonäppäimiin liitetyt media komennot ovat näppärät. Kirkkauden säätö varsinkin illalla tai pimeässä on erinomainen toiminto olla helposti saatavilla. Eräänä vielä totuttelemista vaativana seikkana voisin eritellä rannetuen puuttumisen, tähän löytynee jokin ratkaisu mikäli tottumiskynnys käy liiallisen suureksi. Minulla on tapana asetella näppäimistö eri asentoon pelatessa kuin kirjoittaessa. Laitos on hyvin kevyt, näppäimistön muovikuori mahdollistaa helpon siirtelyn, tuntuma ei ole ollenkaan raskas. Asia ei ole näin esimerkiksi Corsair K70 näppäimistössä, joka on alumiinia - käy jo työstä vaihtaa näppäimistön asemia työtasolla.

Kirjoittaessa olen tottunut asentoon, joka ei vaadi rannetukea. Tässä tapauksessa näppäimistö siis toimii loistavasti ilman kommervenkkejä. Jokainen näppäin tuntuu esteettömältä saavuttaa, ja tuntemus ei ole ollenkaan outo kirjoittaessa. Tämä on usein ongelmana kirjoittaessani itselleni vieraalla näppäimistöllä - en omaksu sitä oitis. Mekaaniseen näppäimistöön siirtyminen kuitenkin oli yllättävän vaivatonta.

Yleinen stereotypia mekaanisia näppäimistöjä kohtaan on myös niiden normaalia kuuluvampi ääni näppäimiä painaessa. Henkilökohtaisesti on sanottava, että ääni ei ole häiritsevä - vaikka tapaan olla tilassa, jossa on yhtäaikaisesti kaksi mekaanista näppäimistöä käytössä. Kirjoittaessa ääni on miellyttävä, se jollakin tavalla kannustaa kirjoittamaan!

Laatikon sisältöä

Näppäimistön myyntilaatikko pitää sisällään takuukirjasen, itse näppäimistön sekä vaihdettavat näppäinpainikkeet - ne on erittäin helppo irrottaa näppäimistöstä yksinkertaisesti vain vetämällä. Tätä toimintoa on helpotettu lisäämällä laatikkoon vielä näppäinten irrotusta helpottava työkalu.

Näppäimistöä käyttöön ottaessa kannattaa myös muistaa ladata Corsairin oma hallintapaneeli Corsair Utility Engine verkosta. Ohjelman kautta voit säätää näppäimistön näppäinten komentoja ja muokata taustavalon ominaisuuksia.

Tälle tuotteelle voin antaa lämpimän suositukseni, mikäli kaipaa kevyttä, kompaktia ja erittäin pystyvää näppäimistöä. 

Onko sinulla kokemusta mekaanisista näppäimistöistä? Kiitos mielenkiinnostasi!