So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

tyyli

Adidas Yeezy Boost 350 V2 Beluga 2.0

Minäkö hypebeast?

Jos aivan rehellisiä ollaan, en koskaan ajatellut olevani tässä tilanteessa. Seison olohuoneessani uudet kengät jalassa normaalia leveämpi ja typerämpi virne kasvoillani. Jalassani on viimeisimmät Adidaksen julkaisemat, Kanye Westin suunnittelemat Yeezy Boost 350 V2 Beluga 2.0 kengät - ja voi pojat, että ne tuntuvat hyviltä!

Olen tiennyt Yeezyistä noin vuoden päivät, mutta en ole koskaan erityisesti perehtynyt niiden pohjalla olevaan hypeen. En ollut koskaan tietoinen siitä milloin, ja missä järjestyksessä uusi malli on julkaistu. Kuitenkin tyylistä kiinnostuneena eräs myöhäinen ilta aloin lukemaan ja tutustumaan tähän kovin laajan yleisön keränneeseen ilmiöön.

Paria viikkoa myöhemmin, tässä sitä sitten ollaan - omistan parin Yeezy Boosteja. Värinä Beluga 2.0, harmaa / tummanharmaa yhdistelmäkuvio punertavan oranssilla SPLY-350 tekstillä. Kengän päällys on venyvää kangasmateriaalia, ja pohja erillisen kumisuojan sisällä olevaa Adidas Boost -teknologian iskuja pehmentävää materiaalia.

Koko ja istuvuus

Omistan yhdet kengät Adidas Boost-pohjalla, Adidas NMD R2 mallin kengät hiekan värisenä. Nämä eivät tarjoa yhtä pehmeää ja responsiivista tunnetta, kun Yeezyt Boost-pohjalla. Jos kokoa miettii, on Yeezyissä hyvä varata yhtä kokonaista kokoa, tai vähintään puolta kokoa suurempi kenkä. Muissa kengissä kokoni on aikalailla US 9.5 (EUR 43 1/3). Yeezyjen tapauksessa otin US 10 (EUR 44), mutta vielä puolen koon korotus tähän ei olisi pahitteeksi, sillä kenkä on hieman tiukka. Onneksi kangaspäälinen kuitenkinvenyy käytön myötä, ja paksumpien sukkien kanssa voi välipohjallisen ottaa vaikka pois, joka antaa lisää tilaa kenkään.

Adidas NMD R2 vielä iskemättömänä

NMD kengissäni koko on kuitenkin US10 (EUR 44), joka tässä mallissa tuntuu hieman ilmavalta, puolen koon lasku voisi vielä sopia hyvin. Kuitenkin istuvuus on 10 koossa hyvä, ja tässä huomaa myös sen että valmistajankin sisällä kenkien koossa on eroja. Tämä osaltaan riippuu vahvasti pohjan mallista ja kengän päällysmateriaalista.

Oma hinta- ja kauppakulttuuri

Yeezyjen hinnoittelu kenkämarkkinoilla on myös oma osa-alueensa. Rajoitettu saatavuus ja valmistusmäärä sidottuna todella suureen kysyntään eli erinomaisen onnistuneeseen markkinointiin, on tehnyt kengille täysin oman off market-kauppayhteisön. Kengät siis ostetaan Adidaksen virallisilta sivuilta 220 euron retail-hinnalla niiden ilmestyessä. Tämän jälkeen ne edelleen myydään yksityisenä myyjänä esimerkiksi eBayssä tai Torissa jopa kaksi kertaa kalliimmalla. Hinta riippuu usein siitä, onko uuden kengän kuosi kuinka suosittu ja tuleeko kengästä myöhemmin "restock" eli täytetäänkö Adidaksen virallinen verkkokauppa vielä toisella satsilla samanmallisia kenkiä.

Tietyt mallit herättävät enemmän hypeä kun toiset. Tässä tekstissä käsittelemiäni Beluga 2.0 kenkiä laitettiin julkaisun yhteydessä myyntiin enemmän kuin mitään muuta Yeezy Boost 350 mallia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että tulevaisuudessa hinta tai hype ei tule olemaan näillä kengillä niin korkea, kuin esimerkiksi Feozen Yellow ”Yebra” Yeezyillä, joita vastakohtana julkaistiin vähiten.

Hinta myös kehittyy kengillä kohtuullisen laajalla skaalalla jopa saman mallin koosta riippuen. Ensimmäiset koskaan julkaistut Yeezy kengät Turtle Dove-kuvioinnilla ilmestyivät vuonna 2015 ja voivat täysin käyttämättöminä tai vähän käytettyinä maksaa jopa 3 000 euroa. Hintaan vaikuttaa lähtökohtaisesti kenkien kunto ja koko. Yeezyn 350-mallia on ilmestynyt yhteensä 15 mallia. Lisäksi Yeezyjä on muita malleja, kuten 750 ja 950.

Mistä helposti ja turvallisesti Suomeen?

Yeezyjen suuren suosion ja vaikean saatavuuden vuoksi kenkiä on alettu väärentämään ja kopioimaan. Tämä johtaa automaattisesti kaupanteon yhteydessä toimitettaviin huijauksiin, jossa hyvin tarkkaan, halvalla valmistettuja kopioita myydään "aitoina" ja hinta-lappu vastaa aidon kengän hintaa. Jos ei ole tarkkana ostaessaan Yeezyjä, voi helposti tulla vedätetyksi. Tällaisia tilanteita varten on kuitenkin tekeytynyt yhteisöjä, jotka tarjoavat osaamistaan ja tunnistavat kuluttajille kenkiä, joita nämä ovat ostamassa. Yksi tällainen palvelu on Presented by K'LEKT-verkkokauppa, josta omat kenkäni ovat. Kauppa sijoittuu käsitykseni mukaan fyysisesti Saksaan.

Verkkokaupan idea on se, että kuluttajan tehtyä maksusuorituksen verkkokaupalle, kauppa tai palvelu etsii täysin "deadstock" (uutta vastaavan) kenkäparin, ja käy kengät tarkasti läpi väärennöksen varalta. Tarkistuksen ollessa valmis, postittaa verkkokauppa kengän ostajalle. Tähän palveluun pitää asettaa hieman palvelumaksua, mutta se on täysin ymmärrettävää. Ainakin itse haluan olla varma siitä, että tavara jonka ostan, on aito. Lisäksi maksut palvelulle hoidetaan PayPalin kautta, joka takaa suojan sille, jos tuote ei vastaakaan odotuksia. Ostaminen tämän palvelun kautta siis on turvallista, ja itse perehdyin siihen laajasti verkossa. Luin keskusteluja ja arvosteluja jotka ilmaisivat kaupan olevan luotettava. Kengät saapuivat ovelle kuljetettuna minulle 10 arkipäivässä. Yllätyin palvelun sutjakkuudesta, vaikka odotettu aika tuntuikin vähintään vuodelta.

Vastaavia "legit check"-palveluja tarjoavia tahoja on muun muassa GOAT App ja Stock X. Nämä kuitenkin sijoittuvat Yhdysvaltoihin, joka postitusten tapauksessa tarkoittaa tullimaksuja ja huomattavasti pidempää odotusaikaa. Lisäksi lähemmäksi sijoittuva palvelu on myös tehokkaampi mahdollisten ongelma tilanteiden ratkaisussa, eivätkä odotusajat niissäkään veny Euroopan sisällä kohtuuttoman pitkiksi.

Riittääkö yhdet?

Pakko myöntää että kerran hypeen päästyään se saa pienen otteen, ainakin omalla kohdalla. Aion uusien Yeezyjen kohdalla yrittää saada ne niiden julkaisupäivänä Adidaksen sivuilta, tai muilta jälleenmyyjiltä. Suomessa paras tapa saada Yeezyt retail-hinnalla julkistamisen yhteydessä on Beamhill, joka järjestää aina uuden dropin tullessa arvonnan, johon voi osallistua sähköpostiosoitteellaan. Jos arpaonni suosii, saat mahdollisuuden ostaa Yeezyt retail-hinnalla kaupasta paikan päältä. Kaupat ovat Helsingissä ja Järvenpäässä.

Puhutaan, että uudet Yeezyt "droppaavat" eli ilmestyvät myyntiin kesäkuussa 2018. Aika näyttää, mikä suhtautumiseni silloin on näihin hyvin voimakkaita mielipiteitä suuntaan jos toiseen jakavien kenkien kohdalla on!

Keskittäisitkö itse kenkiin tämän verran energiaa? Kiitos mielenkiinnosta!