So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Detox vesi

Kesällä on erityisen tärkeää huolehtia nesteytyksestä erityisesti kuumilla säillä. Tällä hetkellä pinnalla ovat kaikki Detox-tuotteet, joita olen itsekin googlettanut. Paljon on puhuttu ns. detox-dieeteistä, jolloin ei nesteytyksen ja niukan ravinnon lisäksi syödä muuta, mutta tämä on epäterveellistä sillä keho ei saa sen tarvitsemia ravintoaineita. 

Puhdistautumisen tarve voi tulla hetkellisestä huonosta ruokavaliosta, esimerkiksi reissun tai juhlien jälkeen, ainakin mulla. Jotkut haluavat puhdistaa kehoaan säännöllisesti. Kehon puhdistukseen "toksisuudesta" onkin hyvä veden juonti. Paastoamista kannattaakin siis välttää. Detox-vedellä on siis tarkoitus "maustaa" vettä niin että sen juominen on mielekkäämpää, mikäli pelkän veden juominen jää päivän aikana vähäiseksi. Erilaisilla hedelmillä, marjoilla ja kasviksilla on kuitenkin terveysvaikutuksia joita detox-veden avulla voidaan saavuttaa, mutta itse hedelmien syönti on kuitenkin keholle parempi vaihtoehto. Mikäli hedelmien syönti ei ole itselle luontevaa, voikin detox-veden avulla nesteyttäminen ja vitamiinien sekä kuitujen saaminen ruokavalioon helpompaa. 

Itse pidän maustetuista vesistä, sillä olen yleensä huono juomaan tarpeeksi vettä päivän aikana, joten kannullinen detox-vettä saa minut juomaan tarpeeksi, kun vaan pidän huolta että kannu tyhjenee päivän aikana. Tämän lisäksi syön terveellisesti, eli runsaasti kasviksia ja kevyttä proteiinia (kuten kanaa). Hedelmien sekä marjojen syönti on myös itselleni koettu hyväksi, joten pyrin syömään niitä mahdollisimman paljon. Aamulla syönkin usein turkkilaista maustamatonta jugurttia (3,5% rasvaa, eli kevyttä sellaista), jonka päälle laitan vähänsokerista granolaa (muistaakseni noin 4g/100g kohden, en kyllä valitettavasti muista merkkiä), chiasiemeniä ja pakastemustikoita. Kaurapuuroon lisään pellavansiemenrouhetta, chiasiemeniä sekä pakastemustikoita. Detox-vedellä ei korvata terveellistä ruokavaliota vaan se toimii sen tukena. 
Detox-veteen voit lisätä mielesi ja makusi mukaan mitä tahansa kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Itse käytän usein tuoretta vaihtoehtoa, mutta esimerkiksi pakastemarjat toimivat loistavasti ja ne toimivat myös jääpaloina. Jäiden käyttö on myös makuasia. Lisää kannulliseen vettä valitsemasi ainekset ja anna olla jääkaapissa jonkun aikaa. Samoja hedelmiä voi käyttää myös uudestaan, sillä toisella ja kolmannellakin kerralla niistä saa vielä makua, mikäli niitä ei halua heittää pois. Mikäli haluaa omaan lasiin mukaan hedelmiä, voi ne myös nautiskellessa syödä. Terveellistä ja hyvää ruokaa ei kannata heittää hukkaan. Voit esimerkiksi lisätä veteen seuraavia:

sitruunaa

greippiä

appelsiinia

kurkkua

inkivääriä

mustikoita

mansikoita

tyrnimarjoja

vesimelonia

kiiviä

omenaa

karpaloita

limeä

Taivas on vain rajana mitä omaan detox-vesi mixiin voi laittaa. Kokeile ja kerro alla omat suosikkisi! Vinkkaa myös mikäli käytit jotain mitä ylläolevassa listassa ei näkynyt.

Kuvissa käytin ihania Kilner merkkisiä kahvamukeja, jotka olivat rakkautta ensisilmäyksellä. Onko muilla samanlainen ihastus näitä somia kahvallisia purkkeja kohtaan? Muovisia kannuja on saatavilla ihan päivittäistavarakaupoista, omani löysin Prismasta, mukit Stockmannilta.

comments powered by Disqus