Arvokilpailukauden tohinassa.

Heippa kaikille!

Lyhyen radan arvokilpailukausi alkaa olla päätöksessään. Viimeiset kilpailut starttasivat juuri Lappeenrannassa.

Arvelin hieman avata lyhyen radan kansallista arvokilpailujärjestelmää uinnissa Suomessa. Kausi rakentuu kahteen päätapahtumaan. Ikäkausimestaruusuinteihin sekä SM-uinteihin.
Avaan hieman rakennetta ensin ja otetaan sitten kiinni kuinka kilpailuissa pärjättiin.

Uinnissa ei ole erillisiä aikuisten SM ja nuorten SM- uinteja, vaan kilpailut on nykyisin aina yhdistetty. Samassa kilpailuissa uidaan myös Vammaisuinnin SM-uinnit.

Miten tämä sitten rakentuu?
Aamulla uidaan nuorten kilpailut siten, että karsintojen ensimmäiset erät on ns. Nuorten kylmiä eriä ja viimeisenä nuorten eränä on nuorten SM-finaali. Nuorten finaalin jälkeen alkaa aikuisten alkuerät ja iltaisin uidaan aikuisten finaalit. Nuorten suoritukset ovat mukana aikuisten karsinnoissa, joten jos taso riittää, pääsee nuoret taistelemaan myös aikuisten pistesijoista/mitaleista.
Uinnin kansallisissa arvokilpailuissa ei ole tällä hetkellä käytössä välieriä vaan kaksi finaalia. B-finaali, jossa taistellaan sijoista 9-16 ja A-finaali jossa taistellaan suomenmestaruuksista. B-finaalista ei voi voittaa suomenmestaruutta vaikka olisi tuloksen perusteella se kaikista kovin uimari.

Marraskuun alussa kisasimme ikäkausimestaruusuintien karsinnoissa Kouvolassa. Ikäkausimestaruusuinneista 12-15-vuotiaat tytöt sekä 13-16-vuotiaat pojat Suomen uintikenttä on jaettu seitsemään osaan, joissa kisataan samaan aikaan samat lajit. Kaikista tämän ikäisistä uimareista 16 parasta/laji/ikäsarja tulosten perusteella pääsee kisaamaan Ikäkausimestaruuksista Joulukuun alussa Lappeenrannassa kisattaviin finaaleihin. Lyhyellä radalla IKM-karsinnoissa on mukana myös sarjat tytöt 10-11-vuotta sekä pojat 11-12-vuotta. Näistä tehdään valtakunnallinen listaus, mutta heille karsinnat toimivat finaaleina.

Uinti on noussut valtamedioissa hienosti viime vuosien aikana hurjasti kiinnostavuudellaan. Tämä on erittäin hieno ja tärkeä asia! Kuitenkin puhutaan yhdestä maailman harrastetuimmasta lajista! Hienoa, että Suomessakin saadaan näkyvyyttä esim. Televisiossa. SM-uinnit tulivatkin suorina Yle-Areenasta. Illat selostettuna. Aina ei ole ollut näin, ja on erittäin tärkeää, että tätä jatketaan tulevaisuudessakin! Uinti on parasta livenä, kuten mikä tahansa urheilu! J

Mutta sitten siihen menestykseen!

Ikäkausimestaruusuintien karsinnoissa joukkueemme koko oli huima 42 uimaria jotka urakoivat yhteensä 211 startissa. Ylivoimaisesti isoin seura Itä ja Keski-Suomen alueelta tulikin juuri Joensuusta!

Lopulta kaksi uimaria saavutti paikkansa ikäluokkansa 16 parhaan joukkoon ja uivat Joulukuun alussa Lappeenrannassa IKM-finaaleissa. Uimarit olivat Akseli Kontianen ja Maria Korkalainen. Muuten taso oli noussut tasaisesti lähemmäs tuota 16-parhaan joukkoa, ja uskonkin ensivuonna luvun olevan ihan muuta toista, ketkä finaaleissa sitten uivat. Tason noususta ja syksyn harjoittelusta kertoo isona osana se, että 211 startista 166 starttia toi uimarille uuden henkilökohtaisen ennätyksen. Huimaa. Kerta kaikkiaan!

SM ja Nuorten SM-uinnit olivat varsinaista ilotulitusta! Yhteensä yhdeksän nuorten mitalia. Nuorten mitalitaulukon kolmas sija ja pistetaulukossakin oltiin 8. Aikuisissa viestimitalista jäätiin 0.5s. Kokonaisuutena kilpailut olivat erittäin hyvät. Uimarit oli viritetty viimeisilleen ja juuri oikeaan aikaan. Nuo sijoitukset ja mitalitaulukot pitää kuitenkin nostaa korkealle siitä syystä, että meillä oli mukana vain kahdeksan uimarin joukkue! 

SM-uintien jälkeen saimme vielä todelliseksi kirsikaksi kakun päälle, että kaksi uimariamme on valittu yhdistettyihin Nuorten ja Aikuisten Pohjoismaiden Mestaruuskilpailuihin Ouluun reilun viikon päähän! Voi veljet :)

Tätä kirjoittaessani sain tiedon, että ensimmäinen Ikäkausimestaruus on tullut Maria Korkalaiselle 100m Rintauinnissa, joten kilpailut ovat startanneet melko lailla huikeasti liikkeelle! Kausi näyttää menevän vieläkin paremmin mitä odotettiin! Ja hyvä niin! :) Onnistuiminen silloin kun pitää onnistua on kuitenkin yleisesti mukavampaa kuin epäonnistuminen!

Kirjoittajana tälläkertaa toimi Joensuun Uimaseuran valmennuspäällikkö Juha Turunen