So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Jumantsuikka! Siitähän pamahti kärkihanke! Osa 1/2.

Moikka!

Kirjoitusta asiasta tuli niin paljon, että päätin jakaa sen kahteen postaukseen! Tämä ensimmäinen käsittelee enemmän uimaopetuksen/kurssien näkökulmaa ja toinen sitten kilpa ja huippu-urheilun näkökulmaa. Mutta asiaan:

Joensuun Kaupunginvaltuusto teki maanantaina 25.2.2019 päätöksen liikuntapaikkasuunnitelmiin ja siellä se komeili! Virkistysuimala Vesikon peruskorjaus sekä laajennus tulevaisuuden kärkihankkeena! Eikä tässä vielä kaikki. Kolmantena kärkihankkeena oli myös isoksi ja hienoksi yllätykseksi Rantakylän Uimahallin peruskorjaus! WAU!

Arvelin avata teille SO-UPin lukijoille pienesti, mitä Joensuun Uimaseura nykykoossaan tarkoittaa. Mutta vieläkin isompana asiana. Mitä me voisimme tulevaisuudessa olla, kun olosuhteet tulevat toiminnan rinnalle. Teen tämän nyt hyvin seuramme näkökulmasta ja omasta näkökulmastani, enkä ota juurikaan kantaa miten terveysliikunta sekä kuntoliikunta paranee Joensuun talousalueella uuden uimahallin myötä. Tämän uskon kaikkien tietävän ja tuntevan ilman minun jaaritteluakin! :)

Elikkäs:

”Omaansa” on helppo kehua, sanotaan. Mutta tässä tapauksessa teen sen erittäin mielelläni. Olen ollut seuran toiminnassa mukana yhtäjaksoisesti vuodesta 2006, mutta 2000-luvun alusta alun perin. Joensuulaisessa uinnissa olen ollut vuodesta 1992. Olen ollut itse hetken aikaa uimarina, olen toiminut ohjaajana, OTO-valmentajana, palkattuna päävalmentajana ja nyt valmennuspäällikkönä. Seuran pitkät perinteet. Arvomaailma ja tietenkin kasvutarina on ollut kyllä huikea!

Mitä JoUS siis on vuonna 2019:

956 jäsentä

146 lisenssiurheilijaa

n.40 oto-valmentajaa

5 täysipäiväistä työntekijää

Voitaneen siis puhua jo pienestä tai keskikokoisesta yrityksestä. Viikottain tämä määrä käytännössä uimahalleja käyttää ja olemme iso osa joensuulaista uimaopetusta yhdessä kaupungin uimaopettajien sekä vauvauinti-ohjaajien kanssa.

Tästä huolimatta, että olemme suhteellisen iso toimija, joudumme jokainen syksy ja jokainen kevät myymään kursseillamme ”eioota”, koska tilaa ei ole. Tätä ei kenenkään pidä lukea negatiivisena valituksena kaupunkia tai uimahallihenkilökuntaa kohtaan vaan nimenomaan isona kädenojennuksena kaikkia em. toimijoita kohtaan!
Saamme käyttöömme varmasti jokaisen minuutin ja jokaisen allasneliön, mitä annettavissa on! Seinät tulevat valitettavasti vain vastaan hyvin monen muunkin hallin käyttäjän näkökulmasta. Ei vain meidän uimaseuralaisten.

Uskoisin, että JoUS pystyisi uuden hallin tultua olemaan muutaman vuoden kuluessa 1500 jäsenen seura, jolloin puhutaan sitten jo suuresta seurasta koko Itä-Suomen alueella oli laji mikä hyvänsä. Seuran ja varsinkin kurssien laajeneminen mahdollistaisi uimaopetukseen hurjan paljon lisäresursseja. Uimakouluja pystyisi järjestämään (joko me tai kaupunki) myös arki-iltaisin. Nyt kun tilanne on se, että kouluja lukuun ottamatta uimaopetusta järjestävät vain JoUS viikonloppuisin ja Kaupunki kesäisin niin tässä systeemissä valitettavan paljon lapsia jää ilman kunnollista uimataitoa, kun tilaa tai resursseja ei vain ole. Koulujen uimaopetuksetkin vähenevät vuosi vuodelta, koska pienille kouluille ei välttämättä riitä tilaa sekä myös kustannukset matkoihin yms. kasvavat vuosi vuodelta. Joten vaikka uinti kuitenkin edelleen on opetussuunnitelmassa, resurssien vuoksi kouluilta ei voida odottaa sitä, että lapset oppivat oikeasti uimaan.

Totta kai vanhemmat ovat isossa roolissa, että lapsia käytetään uimahallissa ja kesäisin uimassa tarpeeksi ja myös tarpeeksi varhaisella iällä, mutta on muistettava ettei kaikki vanhemmat ole ammattilaisia, eikä lapsi välttämättä opi uimaan vain olemalla vedessä. Siksi mielestäni Kaupunki, urheiluseurat ja koulut ovat ne tahot yhdessä mitkä tähän kaupunkiin pitää ammattitaitoiset uimaopetukset järjestää ja mahdollistaa, että jokaiselle ainakin halukkaalle uimataito saadaan opetettua!

Mitä tämä sitten mielestäni ainakin vaatii:

  • Pelkkien uimaopettajien palkkaamisen päiville/illoille. Uinninvalvojat valvoo, opettajat opettaa. Tämä voi olla joko kaupungin oma projekti tai yhteistyössä tehty urheiluseurojen kanssa. Tällöin altaita saadaan tehokkaammin käyttöön ja paljon enemmän eritasoisia opetuksia yhtäaikaa altaaseen!
  • Selkeän uudenaikaisen näkemyksen uimaopetuksesta ja selkeän strategian, kuinka uimaopetusta kehitetään eri ikävaiheissa. Myös aikuiset huomioiden.

Tässä ensimmäistä puraisua, alkuviikosta jatketaan kilpa ja huippu-urheilun näkökulmasta minun silmin katsottuna! :)

Aurinkoista viikonloppua ja hyviä viimeisiä lomapäiviä niille, ketkä talvilomaa ovat viettäneet! Käykää uimassa jos ette muuta keksi ;)

Kirjoittajana tällä kertaa toimi Joensuun Uimaseuran valmennuspäällikkö Juha Turunen

Tähän se laajennus voisi sopia minusta oikeinkin hyvin! :)