So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Jumantsuikka! Siitähän pamahti kärkihanke! Osa 2/2

Noniin, sittenpä sitä mitä on luvattu. Toista osaa uimahallihankkeesta. Nyt kilpa sekä huippu-urheilun näkökulmasta minun silmin katsottuna.

Mitä uusi halli sitten meille toisi?

Käytännössä kaikkea sitä, mitä huippu-urheilun tekeminen vaatii! Seuramme strategia kilpaurheilun osalta onkin olla huippuseura suomalaisessa uintiurheilussa! Kokoajan teemme töitä tätä tavoitetta kohden, mutta kun saamme päivän/kuukauden/vuoden milloin uusi hallia aletaan rakentaa, saamme myös tiedon varsinkin nykyisille huipuillemme, ettei opiskelupaikkaa tai parempia olosuhteita kannata muualta alkaa etsimään. Siksi päätös siitä milloin laajennus tulee, olisikin todella tärkeä asia.

Myös Joensuuta tulevaisuuden opiskelu / harjoittelukaupunkina ajattelevan näkökulmasta katsottuna ajankohta laajennukselle olisi erittäin tärkeä saada tietoon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Joensuu on äärimmäisen hieno opiskelukaupunki! Itä-Suomen yliopistoa kehutaan valtavasti niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Myös ammatillinen puoli on Joensuussa hyvälla maineella varustettu mm. AMK:n toimesta.
Toiselle asteelle täällä on monia lukioita, joista toki urheilun näkökulmasta Yhteiskoulun Lukio on loistava vaihtoehto. JYK saikin viime vuonna urheilulukio-statuksen! Täällä on myös hyvin toimiva urheiluakatemia, josta saa aivan takuuvarmasti jeesiä urheilun ja opiskelun yhdistämiseen! Urheiluyläkoulu-hanke on taustalla suunnittelussa ja käynnissä, ja varmasti tulee muutaman vuoden sisään todellisuudeksi.
Mehtimäen Urheilualuetta jos myös tarkastellaan, niin sanon, että olemme lähellä Jyväskylän Hippoksen (mielestäni yksi suomen siistein urheilupyhättö) aluetta, jollemme jopa parempia uuden uimahallin ja jäähallin laajennuksen myötä! Joensuuhun muuttaa vuosittain monia kansallisen tason kärkiurheilijoita eri lajeihin toki yliopiston ja opiskelutarjonnan, mutta myös varmasti osaltaan urheiluseurojen, valmennuksen ja yleisesti "hyvän pöhinän" vuoksi. Olen kysynyt tänne tulleilta uimareilta hetken täällä olon jälkeen miten tekisivät, jos saisivat päättää nyt. Jäisivätkö tänne huonompiin olosuhteisiin vai lähtisivätkö takaisin kotikaupunkiin paremmille olosuhteille uinnin kannalta. Käytännössä kaikkien palaute on ollut, että jäisivät Joensuuhun. Johtuuko tämä sitten paremmasta ilmanlaadusta, hyvistä opiskelumahdollisuuksista, hyvästä urheiluseurasta ja valmennuksesta sekä seuratovereista, vai jostain ihan muusta? En osaa sanoa, eikä sillä ole väliä. Kaikki asiat yhdessä ja kaikki me olemme tehneet sen, että tänne muuttaneista ainakin osa haluaisi tänne jäädä. Tämä on minusta uskomattoman hienoa ja toivottavasti muissakin lajeissa on samanlainen tilanne! Mutta vielä hienompaa olisi tarjota mahdollisuus mahd pian myös uinnissa sille, ettei opiskelujen jälkeenkään tai toisen asteen jälkeen tarvitsisi lähteä mihinkään! Ainakaan harjoitteluolosuhteiden takia. Urheilu-uran voisi täällä painaa maaliin saakka ja miksei elää myös lopun elämäänsä. Mikäs täällä ihmisen ollessa! :)

Mutta tätä voi jokainen miettiä mitä voisimme olla, kun kenellekään Joensuuta tulevaisuuden kaupunkina miettivälle ei tarvitsisi sanoa, että ”mieti todella tuletko Joensuuhun opiskelemaan ja uimaan, koska harjoitteluolosuhteet tulevat heikkenemään ja tilaa on vähemmän mihin olet tottunut.” Tällä en tarkoita sitä, että alkaisimme uuden hallin tulon jälkeen haalimaan kaikin keinoin uimarihuippuja Joensuuhun! En todellakaan! Ainakaan se JoUS, jossa olen saanut nämä vuodet toimia, ei mielestäni ala ottaa palloilulajeista mallia ja taistelemaan Kalevan Maljasta uimareilla, jotka meille on haalittu kun on luvattu kuu taivaalta ja pahimmillaan joiden vuoksi toimintaa ja arvoja muutettaisiin.
Voitamme sen omilla uimareillamme, tai sitten emme sitä voita. Olivatpa he sitten omia kasvattejamme tai niitä ketkä ovat halunneet tulla Joensuuhun ja tehdä tosissaan muttei totisesti meidän näköistä tekemistä. Kaikki he ovat kuitenkin "omia" uimareitamme.  
Minun ajatusmallissamme tuleva urheilja ei muuta toimintaa omannäköisekseen, vaan urheilja muuttuu meidän näköiseksemme. Tai ainakin uskoo meidän näköiseen tekemiseen. Meidän valttejamme on tällä hetkellä se, mitä olemme ja mihin uskomme.  Jos urheilija haluaa tulla osaksi meidän näköistä tekemistä, hänet otetaan takuulla avosylin vastaan ja jokainen saa olla juuri sitä mitä on! Toki myös Karjalainen mielenlaatumme ja omintakeinen huumorintajumme on pudonnut joillekin ”etelän tulijoille” pienen alkushokin jälkeen hyvin. Olemme ainakin minun mukana olon ajan tehneet asiat aina omalla tavallamme muista seuroista ja maailman trendeistä sen kummemmin välittämättä, ja uskon meidän tulevan näin tekemään myös jatkossa. Ja minusta se on myös vahvuutemme!
Ammattimaisuus ei minusta kuitenkaan tarkoita pelkästään huipputulosta kaikin keinoin. Arvojen ja perinteiden pitää ohjata toimintaa myös silloin, kun olosuhteet muuttuvat!

Kun puhun kilpa ja huippu-urheilusta, en tarkoita vain aikuisurheilua. Uudet ja paremmat olosuhteet antaisivat mahdollisuuden myös junioritoiminnan kehittämiselle täysin uusiin sfääreihin. Pystyisimme luomaan oikeasti TOIMIVAN tasovalmennusjärjestelmän, jonka tuloksena saamme luotua tasaisesti myös huippu-uimareita. Jani Sievinen tai Michael Phelps ovat kuitenkin myös olleet joskus niitä junioreita, jotka ovat jotain kilpailua katsoessaan miettineet "tuolla minä joskus haluan olla". Olosuhteet kuitenkin ovat iso osa sitä, pystytäänkö polkua edes ajattelemaan lapsesta aikuiseksi, ja näinollen ovat osa sitä, että haaveista voi joku päivä tulla todellisuutta!

Myös mitä monet Etelä ja Länsi-Suomen seurat varmasti kauhistelevat on, että pystyisimme järjestämään myös isompia kisoja. Myös arvokilpailuita. Olemme kuitenkin maantieteellisesti "hieman haastavassa" paikassa monien mielestä.. (höpöhöpö) 
Mutta uinnin arvokilpailut Joensuussa. Olisiko kohtuu siisti juttu koko kaupungille! Miettikää nyt.. 
Uinnin SM-kilpailut. Kaikki huiput kaupunkiin yhtaikaa viideksi päiväksi! Tai Rollo-kilpailut! Ylivoimaisesti uintiurheilun siistein viikko, kun 10-12 vuotiaat koutseineen ja staffeineen koko valtakunnasta kokoontuu yhteen paikkaan!  Sitä iloisuutta kun saisi pullotettua ja jaettua kaikille sopivina annoksina, ei Hallituksenkaan olisi tarvinnut ilmoittavaa eroavansa ja maailman meno varmasti muutenkin olisi hyvin erilainen. Näin uskon! Joensuu on huikea paikka järjestää esimerkiksi kaikki tämä, kun kaikki liikuntapaikat ovat niin lähellä keskustaa!
Kuinka iso juttu Kalevan Kisat tulevat taas olemaan? Tai Pesäpallon Itä-Länsi oli viime kesänä. Ampumahiihdon MC tai MM-kilpailuista puhumattakaan! En vertaa toki toisia toisiin, mutta kaupungilla se kivasti näkyy ja kuuluu!

Urheilukulttuuria pitää vaan luoda palanen kerrallaan ja odotan kyllä sitä, kun näen uuden Vesikon kilpailukatsomon ääriään myöden täynnä. Valtakunnan huippu-uimarit ottavat mittaa toisistaan ja YLEn kuvaamassa suoraa lähetystä TV2. Uskon tällöin kotisohvalta monen miettivän, että "saisikohan tuonne vielä huomiselle kuitenkin lipun...." 
Henkilökohtaisesti jo ajatus em. tuo hymyn korviin, ja kun aikanaan tämän päivän näen, se hymy pysyy kisojen rakentamisesta niiden purkamiseen. Enkä usko olevani ainoa!

Toivottavasti silloin ”eioota” joudutaan ainoastaan myymään lippuluukulla katsojille. Ei niille kenelle sitä ei pitäisi koskaan joutua myymään! Eikun siis lapiot ja kuokat riviin! Meiltä tulee vähintään 956 talkoolaista + kannattajajäsenet! Kiitos Joensuun Kaupunki ja päättäjät. Viedään tämä nyt vaan maaliin saakka!

Kirjoittajana toimi tälläkertaa Joensuun Uimaseuran valmennuspäällikkö Juha Turunen