Nyt olisi jo uuden uimahallin aika!

Moikka jälleen!

Tässä omia pohdintojani uudesta uimahallista tai sen tarpeesta, kuten edellisessä postauksessa lupasin :)

24.9.2018 Joensuun Uimaseura ry päätti aloittaa keräämään kuntalaisten tukea Virkistysuimala Vesikon laajennuksen sekä peruskorjauksen puolesta kuntalaisaloite.fi sivuston kautta.
Tasan kuukautta myöhemmin nimiä oli kertynyt yhteensä 1985 kappaletta, joista 1543 oli Joensuulaisia. Aloite lähetettiin kaupungille 24.10.2018. Kannatus hallille oli todella huima joten iso, ISO kiitos kaikille teille, ketkä aloitteeseen nimensä kirjoititte. Olitte sitten mistä päin Suomea tahansa.

Uimahallin laajennuksen pitkittäminen ihmetyttää ja on ihmetyttänyt jo kauan kyllä todella paljon. Totta kai olen osa yhtä suurinta käyttäjäkuntaa seuran valmennuspäällikkönä ja eräällä tavalla ”jäävi” näin sanomaan, mutta noin maalaisjärjelläkin kun ajatellaan. Totta kai myös ymmärrän mitä se maksaa! Se on selvä, mutta varmasti ns. ”tarpeettomampaankin” rahaa laitetaan kuin ihmisten hyvinvointia tarjottaviin palveluihin.
Mutta siltikin vaikka se maksaa, niin kokemuksia voi kysellä muista kaupungeista, esimerkiksi Vaasasta tai Porista mitä uusi uimahalli/laajennus on tuonut aikaan, niin hyvinvoinnin kuin kävijämäärän = rahavirrankin näkökulmasta. Jos Joensuussa verrataan eri Kaupungin urheilupaikkoja, niin väitän Vesikon olevan myös lähimmäksi +/- O-tulokseen pääsevä palveluntarjoaja, varsinkin kun katsotaan mitkä kaikki toimijat yhtä aikaa altaalla toimii.

Mutta, mietitääs vielä hetki.

Ketkä uimahallia käyttää?

Noh. Yksinkertaisesti kaikki! Tai ainakin kaikki voivat sitä käyttää! Yhteiskunnassa vallitsee kokoajan huoli ihmisten ylipainosta, ihmisten huonovointisuudesta (niin mieleltään kuin keholtaan), vanhusten kotona selviämisestä, sairauspoissaoloista. Noin muutamia ainoastaan mainitakseni. En sano, että kaikki tämä häviää sillä, että Joensuu saa uuden uintikeskuksen. En tietenkään! Mutta väitän, että joko suoranaisesti tai sivullisesti tälläkin hankkeella merkitystä kaikkiin yllä oleviin on! Ja merkitys on varmasti ainoastaan positiivinen!

Myös kouluja ja uimaopetusta kun ajatellaan, uusi uimahalli toisi uskomattoman hienon tilanteen sille, että kaikille halukkaille voisimme me eri toimijat yhdessä tarjota mahdollisuuden oppia uimataito!

Jokainen, joka liikuntaa on joskus kokeillut, on varmasti huomannut mitä se saa aikaan. Vaikka alkuun kokemus voi olla vähän negatiivinen varsinkin, jos kunto on eräällä lailla ”hieman rapistunut”. Mutta aina jälkeenpäin positiivisuus ja hyvä olo valtaa kehon sekä mielen. Kun tätä toistaa tarpeeksi usein, syntyy positiivinen kierre. Tämä taas johtaa siihen, että yleisesti elämässä tapahtuu jotain muutakin positiivista!
Joensuun uimahalleilla valitettavasti tilanne on pahimmillaan se, että alueella, jonka koko on 4.5x25m ui noin 50 kuntouimaria.. Tästä yhtälöstä jokainen ymmärtää, että kokemus ei ole positiivinen, koska ei vaan yksinkertaisesti ole kiva nuuhkia kaverin varpaita. Oli ne pesty ohjeiden mukaan sitten kuinka hyvin tahansa!

Joensuu kasvavana Itäsuomalaisena keskuksena tarvitsee ehdottomasti arvoisensa uintikeskuksen tarvittavine fasiliteetteineen! Myös Mehtimäen Urheilualue tarvitsee uuden uljaan uimahallin nostamaan alueen kiinnostavuutta ja ainutlaatuisuuttaan entisestään!

Vielä loppuun haluan tuoda esille lukijoille, että nämä kaikki tietenkin on minun henkilökohtaisia mielipiteitä vaikka seuran blogissa tätä kirjoitankin! Toki olen JoUSn toiminnassa ollut mukana miltei kaksi vuosikymmentä ja tiedän seuran näitä mielipiteitäni ainakin osaltaan jakavan. Halusin tässä vaan hieman auttaa hännän nostoa, kun kissa ei jostain syystä sitä itse nyt suostu tekemään.

Mukavaa syksyä kaikille! :) ps. päättäjät. Nyt hyviä päätöksiä pöytään! ;)

- Juha

Tämänkertaisen blogitekstin kirjoittajana oli: Joensuun Uimaseuran valmennuspäällikkö Juha Turunen