Uimareiden leirielämää Espanjan auringon alla

Leireilemme tällä hetkellä Espanjan Calellassa 27 uimarin kanssa. Valmentajia mukana on 3 ja iso joukko uimareiden huoltajia. Mukaan mahtuu myös muutama pikkusisarus eli leirin ihanat maskotit. Uimareista suurin osa on rolloikäisiä (11-13-vuotiaita) ja lisäksi mukana on hieman vanhempia ikäkausiuimareita. Olemme harjoitelleet nyt vajaan viikon täällä ja tätä tekstiä kirjoittaessa meillä on kaksi kokonaista leiripäivää jäljellä ennen kotiin paluuta.

Kun leirille lähtee näinkin iso porukka uimareita ja päälle valmentajat ja huoltajat, niin leirin suunnittelu pitää aloittaa hyvissä ajoin. Tämänkin leirin järjestelyt aloitettiin jo elokuussa 2018. Onneksi tätä rumbaa valmentajien ei tarvitse itse huolehtia vaan meidän puolesta homman järjesti ulkopuolinen taho. Leirijärjestelyihin kuuluu muun muassa lentojen, hotellin ja allasvuorojen varaaminen. Muut käytännön järjestelyt ja leirin sisältöön liittyvät asiat kuuluvat valmentajille tai muille seuran työntekijöille. Lisäksi oman panoksensa leirikustannusten kattamiseksi ovat tehneet itse uimarit ja heidän vanhempansa talkootyön muodossa. Pitkin kautta uimarit ja vanhemmat ovat muun muassa myyneet sukkia, järjestäneet arpajaisia Joensuun kisojen yhteydessä ja hankkineet yhteistyökumppaneita leiriä varten.

Ensisijainen tavoite leirillä on harjoitella mahdollisimman laadukkaasti. Tähän sisältyy itse harjoittelu (mukaan lukien laji – ja oheisharjoittelu), mutta yhtä tärkeänä tekijänä ovat ravinto ja lepo. Leireillä voimme keskittyä huomattavasti kokonaisvaltaisemmin kaikkiin harjoitteluun liittyviin asioihin. Lisäksi uimarit pystyvät itse paneutumaan paremmin hyvään harjoitteluun, koska ei tarvitse huolehtia muista normaaliin arkeen liittyvistä asioista. Osa uimareista on ensimmäistä kertaa harjoitteluleirillä ulkomailla ja osalla on jo hieman enemmän kokemusta. Näillä leireillä uimarit pääsevät ensimmäistä kertaa kokemaan hieman huippu-urheilijan elämää ja oppimaan tärkeitä taitoja, mistä on varmasti hyötyä myöhemmin urheilijan uralla sekä muutenkin elämässä.

Olosuhteet harjoitteluun täällä Calellassa on erittäin hyvät; ruokaa saa seisovasta pöydästä kolme kertaa päivässä ja uima-altaalle kävellen kuluu aikaa noin 5 minuuttia. Myös harjoittelu 50 metrin altaalla on yksi tärkeimmistä asioista, mitä haemme näillä leireillä. Joensuusta kun pitkää rataa ei vielä löydy, mutta toivottavasti tämä toteutuu tulevaisuudessa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Uinnissa kevätkauden kisat uidaan pitkällä radalla, joten luonnollisesti jossain vaiheessa kautta on hyvä päästä harjoittelemaan 50 metrin altaalla. Harjoitteluleiri pitkällä radalla on erittäin hyvä lisä, kun valmistaudutaan kesän pääkisoihin (Rollot ja Ikäkausiuinnit).

Leirillä päivärytmi menee pääsääntöisesti seuraavasti: aamupala, treenit, lounas, lepo, treenit, kehonhuolto, päivällinen ja nukkumaan. Harjoitustunteja päivittäin tulee noin 5-6. Lisäksi jää jonkin verran vapaa-aikaa, minkä kukin käyttää parhaaksi katsomallaan tavalla. Tunnelma leirillä on ollut erittäin hyvä. Vaikka harjoitellaan kovaa ja huomattavasti enemmän kuin normaalissa arjessa, on ollut mahtava huomata miten kaikki jaksavat tsempata niin itseään kuin treenikavereita. Leirillä on mukana uimareita kolmesta eri ryhmästä, mutta silti ollaan yhtä samaa joukkuetta. Kun ollaan reilu viikon ajan näinkin tiiviisti yhdessä, niin pääsemme tutustumaan toisiimme entistä paremmin. Itse valmentajan pidän tätä tekijää erittäin tärkeänä, koska se lisää reilusti yhteishenkeä, mikä taas kantaa varmasti pitkälle eteenpäin.

Iso kiitos uimareille, valmentajille, huoltoteamille, kotijoukoille, yhteistyökumppaneille ja muille tahoille, jotka ovat leirin onnistumiseen vaikuttaneet. Erityiskiitokset mukana oleville huoltajille; olette kyllä tehneet valmentamisesta helpompaa, kun huolehditte käytännön asioista. Täällä Espanjan auringon alla on ollut hyvä olla ja harjoitella. Varmasti tulemme järjestämään ulkomaan harjoitteluleiriä myös ensi vuonna.

Tälläkertaa kirjoittana oli Joensuun Uuimaseuran juniorivalmentaja Petra Lonka

Siskokset Petran kainalossa Aurinko, treeni, kaveri. Niistä se on leiritreenitehty Siitäpä se taas lähtee Perinteinen leirisarja Porrastreenin jälkitunnelmat Parihuoltoa Rantakin löytyy erittäin läheltä.