opiskelu

Millaista on työ fysioterapeuttina part 1, polikliininen vo?

Mikäli olet kiinnostunut fysioterapeutin työtehtävistä tai lähestyt valmistumista alalta, tämä teksti on juuri sinulle. Ajattelin kertoa omasta työnkuvasta fysioterapeuttina ja näin jakaa tietoa eteenpäin siitä, minkälaisia työtehtäviä alalla voi tehdä. Ensinnäkin minulla ei ole kokemusta yksityisen puolen fysioterapeutin työtehtävistä. Olen aina työskennellyt julkisella puolella joten luonnollisesti kerron nyt siitä. Julkisella puolella voi sijoittua myös yksityisen tavoin hyvin moniin erillaisiin tehtäviin. Oman mieltymyksesi mukaan voit hakeutua niin perusterveydenhuollon piiriin eli terveysasemille tai vaikkapa sairaalaaloihin erikoisyksiköihin. Lisäksi ei pidä unohtaa työterveyspuolta tai vaikkapa opiskelijaterveydenhuoltoa. Alalta voi myös ponnahtaa asiantuntijatehtäviin esimerkiksi järjestöihin tai vaikkapa urheiluseuroihin. 

Perusterveydenhuollossa eli terveyskeskuksissa voit työskennellä esimerkiksi polikliinisella puolella, vastaanottaen lääkärin lähetteellä tules-potilaita/ muita lähetteen saaneita. Yleensä polikliinisen puolen terapeutit ohjaavat myös erillaisia tuki,-ja liikuntaelin ryhmiä mm: vesiterapiaa, ryhmäkuntoutusta ym vastaanottotyönsä lisäksi. Tämä tuo mukavaa vaihtelua työnkuvaan. Lisäksi voineen mainita apuvälinepalvelut, johon sisältyvät apuvälinetarpeiden kartoitukset, lainaukset ja suositusten teot esimerkiksi henkilökohtaisille ortooseille ym.

Yleensä avovastaanotolla työskennellään ajanvarauskirjan mukaan ja työntekijällä on itsellään mahdollisuus vaikuttaa työpäivänsä sisältöön. Kahdeksan tunnin aikana kerkiää vastaanottaa n 5-7 asiakasta, aikaa on myös jäätävä kirjaamiseen, arvioiden kirjoittamiseen, sekä potilastapausten ennakkokäsittelyihin. Varsinkin jos kyseessä on ensimmäinen tapaaminen on ihan suotavaa perehtyä tulevaan tapaukseen ennen ensimmäistä tapaamiskertaa.

Perusterveydenhuollon polikliinisella vastaanotolla voi tulla eteen melkeinpä mitä tahansa aina perinteisimmistä postoperatiivisista kuntoutujista enemmänkin psykofyysisiin tapauksiin. Vaihtelua todellakin on laidasta laitaan. Polikliinisen vastaanotto työn plussana mielestäni ovat mielenkiintoiset potilastapaukset, tutkimiseen paneutuminen ja pitkät potilassuhteet joissa pääset näkemään annettujen kuntoutusohjeiden tehokkuuden ja asiakkaan kiitollisuuden. Tietenkin on myös tapauksia että joskus et pysty auttamaan vaikka kuinka haluaisit ja oma lukunsa ovat myös välinpitämättömästi suhtautuvat, onneksi sellaisia on vain murto- osa asiakkaista. 

Seuraavalla kerralla käsittelyssä osastokuntoutus, joka on taas aivan oma maailmansa. Työpäivät eivät sielläkään liki koskaan ole samanlaisia. Osastokuntoutuksen puolella ei oteta asiakkaita vastaan samallatavoin kuin esimerkiksi avovastaanoton puolella vaan työskennellään konkreettisesti osastolla. 

<3 hannekristiina

ig: hannekristiina