So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ruoka

Hit me baby bok choy one more time

Baby bok choy on noin nyrkin kokoinen, tavallisesta ruokakaupasta löytyvän paksoin nuorempi vaihe.

Bok choy, paksoi, pak choi - miten sen sitten haluaakaan sanoa. Bok choy on kiinankaalin tapainen aasialainen lehtikasvi, joka istuu aivan mahtavasti siitakesienten tähdittämään nuudeliwokkiin. Halutessaan tähän kasvisversioon voi lisätä esimerkiksi tofua, kanaa tai katkarpuja, mutta tästä wokista tulee enemmän kuin kylläiseksi. Tästä riitti hyvin kahdelle, ja vähän jäi vielä ylikin - tiedossa siis tapani mukainen midnight snack.

Parhaan tuntuman saa kokatessa maistelemalla, ja valtaosa reseptin aineosista on silmämääräisesti arvioituja. Reseptissä käytän aasialaisesta ruokakaupasta löytynyttä baby bok choytä, mutta myös tavallisesta ruokakaupasta löytyvä isokokoisempi paksoi kelpaa.

Baby bok choy-nuudeliwok kahdelle-ish

 • ¼ kg baby bok choy
 • 1 isohko porkkana
 • 10 siitakesientä, kuivattua tai tuoretta
 • 1 paketti nuudeleita (noin 250g keittämättömänä)
 • neutraalia öljyä, esim. rapsi
 • 2-3 valkosipulinkynttä
 • 1 rkl inkivääriä
 • ½ chili, oman sietokyvyn mukaan
 • paksua soijakastiketta
 • kalakastiketta (tai jätä pois ja saat vegaanisen version)
 • korianteria tarjoiluun

1. Leikkaa bok choyn juuresta noin 2cm pois, jotta lehdet irtoavat. Huuhtele bok choy lävikössä ja valuta kuivaksi.

2. Jos käytät kuivattuja siitakesieniä, liota niitä kuumassa vedessä noin 20 minuuttia. Sienten sitkeät kannat kannattaa irrottaa, mutta jos et saa tai muista ottaa niitä ennen liotusta, voit napsaista kannat pois saksilla ja liottaa sieniä vielä 10 minuuttia, jotta myös sienen keskiosa kostuu. Sienistä irtoaa liotusveteen runsaasti makua, ja siivilöitynä liemen voi käyttää esimerkiksi keiton pohjana kasvisliemen sijasta.

3. Lisää kylmälle pannulle loraus (noin 3 rkl) öljyä, ja lisää öljyyn hienonnettu valkosipuli, inkivääri ja chili. Tuore inkivääri antaa voimakkaamman ja kirkkaamman maun, mutta itse käytin tällä kertaa Spice Up!-inkivääritahnaa, jota löytyy meidän jääkaapista käytännössä aina - jotenkin ne tuoreet inkiväärit onnistuu aina pilaantumaan jääkaappiin. Tuoretta inkivääriä käyttäessä muista kuoria inkivääri hyvin, ja raasta se hienoteräisellä raastimella.

Kuumenna öljy keskilämmöllä, jotta valkosipuli ei pala. Kun lisäät mausteet kylmälle pannulle, on niillä enemmän aikaa irrottaa öljyyn makua. Älä nosta levyn lämpöä täysille, koska palaessaan valkosipulin maku muuttuu kitkeräksi.

Laita nuudeleita varten kattilallinen vettä kiehumaan.

4. Suikaloi siitakesienet. Kuivatut ja liotetut siitakesienet ovat melko sitkeitä, joten tähän kannattaa käyttää todella terävää veistä. Lisää suikaloidut sienet pannulle ja kypsennä niitä kuumassa öljyssä viitisen minuuttia. Poimi sienet pannulta, ja lisää pannulle loraus öljyä.

Laita samalla nuudelit kiehuvaan veteen, ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Itse tykkään käyttää wokeissa hieman paksumpia nuudeleita.

5. Kun öljy on lämmennyt, lisää pannulle suikaloitu porkkana ja bok choy. Kypsennä kasviksia muutaman minuutin ajan, kunnes bok choyn lehdet ovat menneet kasaan ja valkoinen kanta on pehmennyt hiukan. Pannulle lisätessä bok choyn määrä saattaa näyttää liialta, mutta kypsyessään se menee kasaan huomattavasti.

6. Lisää pannulle valutetut nuudelit ja paista vielä 2-3 minuuttia. Lisää pannulle loraus kalakastiketta ja soijakastiketta, sekä lisää mukaan siitakesienet. Sekoita wokkia sen verran, että soijakastike ja kalakastike pääsevät maustamaan koko pannullisen.

Itse käytän soijakastikkeena aasialaisesta ruokakaupasta löytyvää Premium dark soy sauce-kastiketta, joka on tavallista soijakastiketta paksumpaa, ja antaa ruokaan syvän tumman värin. Oma soijakastikkeeni on LEE KUM KEE-nimisen valmistajan (kuva aikaisemmasta postauksestani), mutta mikä tahansa tavallista paksumpi ruoanlaittosoija käy varmasti hyvin.

7. Koristele esimerkiksi tuoreella korianterilla tai seesaminsiemenillä. Nam.