ruoka

Pirkalta plagioitu bataatticurry (with a twist)

Selaisin työpaikan kahvipöydässä K-Ruoka-lehteä, ja silmiin osui herkullisen kuuloinen bataatticurryn resepti. Tykkään bataatista aivan sikana, ja jotenkin aina kuvittelen tekeväni siitä hirveästi kaikkea ihanaa ruokaa, joten hilloan kuukausitolkulla tarjouksesta löydettyjä bataatteja. Bataatissa on onneksi se hyvä, että se ei kuivassa säilytettynä mene miksikään, ja nytkin käytin reseptissä alkusyksystä ostamiani bataatteja.

Tuunasin Pirkan reseptiä vähän omaan makuuni, ja esimerkiksi korvasin tandooritahnan panang curryllä ja kookosmaustetun kerman ihan tavallisella kookosmaidolla. Rakastan tulista ja voimakasta currya, ja rasvainen kookosmaito leikkaa tulisuutta sopivasti. Myös limen hapokkuus ja ruokosokerin makeus sopivat erinomaisesti curryyn.

Tämä sopii myös vegaanille, tosin silloin kannattaa varmistaa, että itse käyttämä currytahna on vegaanista. Tuo meidän panang curry sisältää katkarapua, mutta me nyt ei vegaaneita ollakkaan, joten se ei haittaa.

Makua currylle antaa Panang Curry-tahna, lime ja pinaatti.

Plagiaatin bataatticurry 

  • 1 iso tai 2 pientä bataattia
  • 1 iso sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl neutraalia öljyä, esim. rapsi
  • 1 dl vettä
  • 1 prk kookosmaitoa
  • 1 prk kikherneitä liemessä
  • 2-3 rkl panang curry-tahnaa
  • 3 rkl ruokosokeria
  • ~50 g pinaattia, parasta olisi tuore babypinaatti, mutta myös pakastepinaatti toimi hyvin
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl pippuria
  • ½ - 1 limen mehu
  • Lisukkeeksi riisiä, itse käytin Risellan Tumma riisi ja quinoa-seosta, jota ostan aina kuvitellessani, että saan vihdoin itseäni niskasta kiinni ja elettyä terveellistä elämää. Myös ihan tavallinen jasmiiniriisi sopii tähän hyvin.
Pinaatti antaa currylle kauniin värisäväyksen, ja lime leikkaa ruokosokerin tuomaa makeutta.
  1.  Murskaa valkosipuli, ja laita se öljyn kanssa kylmälle pannulle. Laita levy noin keskilämmölle, ja anna valkosipulin lämmetä öljyssä hiljalleen. Hitaasti lämmittäessä valkosipulista irtoaa paljon paremmin makua ja tuoksua, ja maku muuttuu pehmeämmäksi. Kuumalle pannulle lisätessä valkosipuli ns. palaa, ja maku muuttuu pistävämmäksi (joka kyllä sopii myös joihinkin ruokiin erinomaisesti).
  2. Pilko sipuli kuutioiksi. Halutessasi sipulin voi jättää myös vähän isommiksi paloiksi, jolloin saat curryyn lisää rakennetta. Kun valkosipuli tuoksuu voimakkaasti, lisää sipulit pannulle ja kuullota korkeahkolla keskilämmöllä.
  3. Pilko bataatit noin nopan kokoisiksi kuutioiksi. Itse viipaloin bataatin ensin pystysuunnassa, leikkaan kiekoista "tikkuja" ja pilkon ne vielä vaakasuunnassa. Bataatti saa olla melko pientä, jotta se kypsyy kauttaaltaan.
  4. Lisää bataatit pannulle, mausta suolalla, pippurilla ja kuminalla, ja kypsennä viitisen minuuttia. Lisää 1 dl vettä ja kypsennä kunnes bataatit ovat melko pehmeitä, mutta hieman rapsakoita sisältä.
  5. Lisää pannulle currytahna. Ainakin tuo itseni käyttämä panang curry-tahna on todella voimakasta, joten jos et pidä tulisesta ruoasta, puolita tahnan määrä. Lisää pannulle myös pinaatti, jos käytät pakastepinaattia, voit lisätä kuutiot jäisenä. Odota pinaatin sulamista ja lisää sen jälkeen pannulle huuhdellut ja valutetut kikherneet.
  6. Lisää pannulle purkki kookosmaitoa. Kuumenna niin, että kookosmaito lämpenee, ja lisää sitten mukaan ruokosokeri ja sekoita. Varmista, että sokeri liukenee sekaan. Mausta limen mehulla oman mieltymyksen mukaan. Curry saa olla hieman makeahkoa, jolloin limen hapokkuus ja sokerin makeus leikkaavat currytahnan tulisuutta.
  7. Tarjoile riisin kanssa.
Valmis curry näyttää vähän koiranruoalta, mutta on oikeasti tosi hyvää, I swear.
comments powered by Disqus