ruoka

Stir fryday, but its actually tuesday

Tein stir frytä, koska välineurheilun kruunaamattomana kuninkaana hairahduin taas kerran ostamaan uuden keittiöhärpäkkeen. Tällä kertaa haaviin osui "spiralizer", jolla saa kaiverrettua esim. kesäkurpitsasta ja porkkanasta pastan kaltaista nauhaa. Stir fry on myös suhteellisen helppo arkiruoka, joka hieman vaivalloisen preppauksen jälkeen on nopeasti pannulla käytön jälkeen valmista.

Spiralizer, eli ostamani keittiöturhakkeet osa 548.

Stir fry on helposti muunneltavissa, ja se sopii jokaiseen keittiöön. Se on käytännössä wokki, jonka voit muuttaa omaan makuun sopivaksi. Stir fry on siitä kiva, että se taipuu niin opiskelijabudjettiin, kuin vähän hienompaankin kattaukseen. Tuunaa alla olevasta reseptistä makusi mukainen!

Stir fry, tai ainakin jotain sinne päin

  • Kasvikset
    • 2 pientä kesäkurpitsaa
    • 2 isohkoa porkkanaa
    • 1 parsakaali (voit vaihtaa parsakaalin myös esim. paprikaan)
    • Halutessasi voit lisätä sekaan myös esim. paketin broilerin suikaleita
  • Lisukkeeksi
    • 2 dl riisiä (voit vaihtaa riisin myös vaikka nuudeleihin)
  • Kastikkeeseen
    • 1 rkl soijaa
    • 1 rkl kalakastiketta (vegaaniseen reseptiin korvaa 1rkl riisiviinietikalla tai jätä pois)
    • 1 rkl öljyä, esim. seesami- tai kookosöljyä
    • 0,5 rkl sokeria
  • Koristeluun
    • esim. cashewpähkinöitä, seesaminsiemeniä, kevätsipulia tai yrttejä.
Kesäkurpitsan pehmeä keskus muuttuu nopeasti muhjuksi, joten se kannattaa poistaa.

Pese kesäkurpitsat ja porkkanat huolella. Koska stir fry vain käytetään pannulla, kannattaa erityisesti ulkomaiset vihannekset pestä erittäin hyvin. Itse valitsin pienehköjä luomukesäkurpitsoja, koska ajatus hyönteismyrkkyjäämistä ei innostanut, erityisesti näin talviaikaan kauppojen tarjotessa vain espanjalaisia kesäkurpitsoja.

Kesäkurpitsasta kannattaa poistaa pehmeä sisus, koska se muuttuu helposti paistaessa epämääräiseksi muhjuksi. Keskustan voi poistaa helposti leikkaamalla kurpitsan kahtia, ja poistamalla sisuksen omenaporalla tai kapealla veitsellä. Jos omistat spiraali- tai julienneleikkurin, voit leikata sillä kesäkurpitsat ja porkkanat suikaleiksi, mutta voit käyttää myös veistä. Pilko myös parsakaali nupuiksi.

Spiralisoitua porkkanaa ja kesäkurpitsaa. Tähän käy hyvin myös julienne-veitsi tai ihan tavallinen keittiöveitsi.

Laita riisi (tai nuudelit tai muu lisuke) kiehumaan ennen kasvisten paistamista. Itse olen todennut hyväksi Santun isän kertoman ohjeen: 1 osa riisiä, 1,5 osaa vettä. Laita riisi ja vesi kannelliseen kattilaan, ja levy täysille. Kun vesi alkaa kiehumaan, laita levy pienelle, hellasta riippuen tasolle 1-3. Anna riisin keittyä ja höyrystyä hiljalleen, ja ota kattila levyltä kun vesi on haihtunut. Itse tarkistan jäljellä olevan veden määrän kallistamalla varovasti kattilaa ja katsomalla valuuko reunaan vettä. Näin keittämällä riisi höyrystyy ja siitä tulee ilmavaa.

Sekoita soija, kalakastike, 1 rkl öljyä ja sokeri. Parasta kalakastiketta ja soijaa saa aasialaisesta ruokakaupasta, mutta tarpeen tullen myös tavallisen ruokakaupan valikoima kelpaa. Itse suosin ruoanlaittoon tarkoitettua "Premium dark soy saucea"-tyyppistä soijakastiketta, koska se on tavallista soijaa paksumpaa ja siirappimaista, ja antaa ruoalle todella syvän ja tumman värin ja maun. Myös kalakastike on ostettu aasialaisesta ruokakaupasta, ja sen maku on esim. Blue dragonin kalakastiketta syvempi. Jos sinulla on vehnäallergia tai tarkka gluteeniton ruokavalio, valitse soijakastike, jossa ei ole käytetty vehnäjauhoa. Normaalisti soijakastikkeen käymisprosessissa gluteeni kuitenkin pilkkoutuu keliaakikoille vaarattomaan muotoon.

Lämmitä wokpannu kuumaksi ja lisää pannulle kasvissuikaleita. Itse paistoin ensin porkkanat ja erikseen kesäkurpitsat ja parsakaalit, jotta pannu ei jäähdy kerralla liikaa. Paista kasviksia kuivalla pannulla noin 1-2 min, jotta kaunis väri ja vihannesten rapea crunch säilyy. Kolmekin minuuttia on jo liikaa, jolloin kasviksista tulee lötköjä ja ruman värisiä.

Jos pannun pohjalle kertyy nestettä, voit lusikoida sen pois - liika neste ei höyrysty tarpeeksi nopeasti ja kasviksista tulee lötköjä. Jos haluat lisätä mukaan esimerkiksi kanaa, paista se erikseen, ja sekoita vihannesten mukaan. Lisää viimeiseksi mukaan soija-öljy-kalakastike ja pyörittele, jotta kastike peittää vihannekset.

Pinoa lautaselle riisi, stir fry ja haluamasi koristeet. Itse koristelin annoksen kevätsipulilla, seesaminsiemenillä ja kastikejämässä nopeasti paahdetuilla cashew-pähkinöillä. Helppoa, "nopeaa" ja herkullista.