resepti

The secret's (almost) out: jenkkityyliset Cookiet

Mulla on ollut jo pidempi proggis selvittää jenkkityylisten cookieiden salaisuus ja mimikoida se suomalaisessa keittiössä - kohtalon hetki on käsillä. Intensiivisen taustatutkimuksen tuloksena olen kerta toisensa jälkeen törmännyt samaan lopputulokseen - amerikkalainen "brown sugar" ja sen sisältämä melassi on sitkeän ja vähän tahmean keksin salaisuus. Suomessa tuttu fariinisokeri sisältää myös ruokosokerisiirappia, mutta määrä ei täsmää - pelkällä fariinisokerilla leipominen saa kekseihin liian tujun maun. Olen kuitenkin modannut Bon Appetitin reseptin pohjalta lähes täydellisen cookiereseptin, vaikkakin kehitystyö jatkuu edelleen.

Behold! Brown butter and toffee chocolate chip cookies eli jenkkityyliset cookiet väännettynä suomalaiseen keittiöön.

Reseptistä tulee noin 16-20 hyvän kokoista cookieta. Tällä kertaa mitat on ilmoitettu grammoissa, koska leipoessa se on paras mitta. Jos et omista keittiövaakaa, niin niitä saa kympillä - osta, se kannattaa.

  • 225g voita
  • 260g jauhoja
  • 10g ruokasoodaa
  • 5g suolaa
  • 150g fariinisokeria
  • 120g sokeria
  • 120g isoja kananmunia*
  • 10g vaniljauutetta
  • 112g Daim-patukkaa (= 2 kpl)
  • 250g tummaa leivontasuklaata
  • kristallisuolaa (esim. Maldon) maun mukaan

* Kananmunien koolla on valtava ero leivonnassa! L-koon kananmunat ovat leivonnassa parhaita. S tai M-koon munia käyttäessä käytä 2 keltuaista ja niin paljon valkuaista, että paino on suunnilleen 120g.

Unohdin tietysti ottaa kuvia reseptin alkuvaiheesta, mutta käytä mielikuvitusta - jos jaksan ja/tai muistan, täydennän tätä postausta kun seuraavan kerran teen näitä.

  1. Sulata voi 225g kattilassa keskivoimakkaalla lämmöllä (ei kuitenkaan levy täysillä) jatkuvasti sekoittanen. Jatka sulan voin keittämistä noin viitisen minuuttia, kunnes vaahto laskee ja voi ruskistuu ja tuoksuu pähkinäiseltä (voihin tulee sitä ruskistaessa tummias hippuja, mutta se ei tarkoita, että se olisi pilalla vaan päin vastoin! Ruskistetun voin herkullinen maku tulee juuri näistä ns. "milk solidseista".) Siirrä ruskistettu voi kulhoon jäähtymään.
  2. Sekoita kuivat aineet, eli jauhot 260g, leivinjauhe 10g, ruokasooda 10g ja suola 5g. (Leivonnassa sokeri ei ole kuiva aine, sillä sulaessaan sokeri tuo taikinaan runsaasti lisää nestettä).
  3. Sekoita fariinisokeri 150g ja tavallinen, valkoinen sokeri 120g - sokereiden suhdetta voi itse muuntaa omaan makuun, kunhan sitä on yhteensä 270g. Sekoita sokereista mahdollisimman tasalaatuinen seos, sillä yhtenäinen koostumus helpottaa vaahdottamista huomattavasti.
  4. Yhdistä kulhossa ruskistettu, jäähtynyt voi ja sokeriseos. Vatkaa yleiskoneella tai vatkaimella 1-2 min. Lisää sekaan kananmunat 120g ja vaniljauute 10g. Vatkaa seosta, kunnes siitä tulee ilmavaa, 2-3min. 
    Tämän ilmavampaa seoksesta tuskin tulee, ja se on ihan ok - tässä ei tavoitella munasokerivaahdon tasoa, joten kunhan seos on vaalentunut jonkin verran ja näytttää ilmavan kuohkealta, on se varmasti ihan ok.
  5. Lisää sekaan kuivat aineet ja sekoita yleiskoneen vatkaimella tai käsin kauhalla, eli ei enää vatkaimella. Sekoita, kunnes ainesosat ovat juuri ja juuri sekoittuneet tasaiseksi, mutta ei enempää.
    Kun kuivat aineet eivät enää pöllyä astiasta, on tilanne ok - nyt voit lisätä suklaan ja toffeen.
  6. Lisää mukaan pieniksi pilkotut Daim-patukat 112g ja tumma leivontasuklaa 250g
    Suklaasta voi jättää myös vähän isompia palasia, jolloin ne sulavat ihaniksi, kosteiksi herkkutaskuiksi kekseihin. Toffee sen sijaan sulaa uunissa huonommin, joten se kannattaa pilkkoa aika pieneksi (tai syödä kuvan oton jälkeen suurimmat palaset kuormasta, kuten itse saatoin tehdä...)
  7. Sekoita kauhalla tai varovasti yleiskoneella, kunnes suklaa ja toffeepalat ovat levinneet kauttaaltaan.
    Taikina on tässä vaiheessa aika sairaan hyvää, mutta itse keksit ovat vielä parempia - lupaan! Maistiaisia jää sitä paitsi aina kulhon pohjalle.
  8. Peitä taikinakulho liinalla ja jätä se huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi, jotta neste imeytyy jauhoihin. Älä skippaa tätä kohtaa! Tässä vaiheessa taikina on hyvin lötköä, mutta kovenee tänä aikana huomattavasti.
  9. Lämmitä uuni noin 190°c-200°c - jokainen uuni on erilainen, ja näitä cookieita leipoessa vähän matalampi lämpötila on liian kuumaa parempi. En myöskään suosittele kiertoilman käyttämistä, sillä keksit kuivahtavat liikaa kesken kaiken eivätkä leviä ihaniksi, ohuiksi lastuiksi.
  10. Muotoile noin lihapullan kokoisia palloja (itse käytin tähän mitäs muutakaan kuin lihapullapihtejä!).
    Lihapullapuhdit hyötykäyttöön (nykyiseltään) vegetaloudessa.
  11. Älä litistä palloja, vaan laita ne sellaisenaan leivinpaperille vuoratulle uuninpellille kolmeen riviin 3 - 2 - 3, jolloin niillä on tilaa levitä. Ripottele pallojen päälle hyppysellinen kristallisuolaa.
    Keksit laajenevat uunissa tosi paljon - vältä kiusausta pakata peltiä ihan täyteen.
  12. Paistuessaan keksit leviävät, ja reunat ruskistuvat ja muuttuvat rapeiksi - itselläni meni tähän noin 12 min, mutta valvo keksejä jo 9 min jälkeen! Keksit muuttuvat ihan sitkeistä löllyköistä kivikoviksi käppyröiksi ennen kuin ehdit "voi vittu, mun keksit palaa!" sanoa. Nosta paistuneet keksit pois uuninpelliltä jäähtymään (tähän optimi olisi jäähdytysrekki, mutta harvalla niitä on. Myös huoneenlämpöinen uuninpelti käy tähän, kunhan nostat ne pois kuumalta pelliltä, jotta keksit eivät jatka kypsymistä).
  13. Syö peltikaupalla keksejä yön pimeydessä ja nauti - nämä kyllä säilyvät hyvänä huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa jopa viikon, jos maltat siihen asti odottaa. En ota vastuuta mahdollisista vatsa- tai muista taudeista, jos maltat kuin maltatkin hillota keksejä pidemmän aikaa.
    Ta-daa! Näiden antaminen lahjaksi ystäväpariskunnalle on huhujen mukaan hyvä tapa kylvää mykkäkoulua ja loukkaantumista, kun toinen puolisko vie toisen paketista yhden - or so I've heard.