huovuttaminen

Huovutetut tossut - helppo ohje

Ihanaa, maaliskuu! Mut mihin on aika hurahtanut taas!? Mut niinhän se on, että kun on mukavaa tekemistä aika lentää kuin siivillä.

Tässä on miun omatekemä helppo huovutettujen tossujen ohjeen tapainen paksulankakoneen omistajille. Varsinainen huovutettava osio neulotaan muuten samalla tavalla kuin sukka tasossa, säädöt on vaan mahdollisimman suuret. Tän voi tietenkin neuloa myös isoilla puikoilla jos ei omista neulekonetta.

Mie olen huono käsin huovuttaja siksikin kun miun kädet ei oikein kestä mitään kovin rankkaa käsillä tehtävää ykstoikkosta hommaa, sillä molemmissa käsissä on jänteet tulehtuneet pariin otteeseen kyynärpäitä myöten. En ihan heti muista mikä sattuisi enemmän kuin käsien jännetulehdus, ehkä migreeniin voi verrata. Joku pikku jännetuppitulehdus on ihan linnunmaitoa tuohon verrattuna, mut nykyään jo osaan varoa etten tee liikaa käsille käyviä töitä vaan hyödynnän koneita kaikessa missä voin.

Käsinneulominen on kyllä mukavaa puuhaa ja kuulemma se myös rentouttaa mutta sitä en voi määrättömästi harrastaa ja siksikin miusta on kiva neuloa koneella.

Ajattelinkin kokeilla miten paksulankakone, huopuva lanka ja pyykkikone toimisi yhteistyössä huovutuksessa.

Vasemmalla ylhäällä harmaata huopuvaa villaa, sit kirjavat on Puroa, ruskea ja beige on Huopanen-lankaa ja vasen alareuna ruskea on kotimaista ihaaitoa lammasvillalankaa. Yks hahtuvahattarainenkin on joukossa.

Lankana mulla oli tässä Novitan jo markkinoilta poistunut Puro, 100% löyhäkierteinen liukuvärjätty villa. Toinen lanka mikä sopii tähän ohjeeseen on Huopanen tai myös Novitan Joki käy. No itseasiassa mikä vain huopuva villalanka käy, jos sen vain saa neulottua koneella. Hahtuvaa en ole kokeillut, mutta varovasti neulottuna sekin pitäisi kyllä onnistua, täytyy varmaan kokeilla sitäkin.

Tässä on käännetty reuna, varsi ja kantapään kavennukset ihan alussa.

Otin työhön 40 neulaa ja neuloin reunaksi ensin 10 kerrosta, jonka jälkeen käänsin neuleen kaksinkerroin, niin reunasta tulee paksumpi. Sen jälkeen neuloin toiset 10 kerrosta. Sitten otin puolet neuloista eli 20 kpl lepoasentoon ja tein kantapään ihan samalla tavalla kuin sukkaa neuloessa muutenkin. Kantapään jälkeen neuloin jalkaterää varten 20 kerrosta. Jalkateräosuuden jälkeen tein samalla ohjeella kuin kantapää, varvaskavennukset ja otin vielä kaikki neulat takaisin työhön ja neuloin yhden kerroksen.

Tässä koko tossu tasossa neulottuna vielä koneessa kiinni.

Kun koko tossu on neulottu voi varvasosan päättelyn tehdä suoraan koneessa. Työhön kannattaa aina jättää lankaa reilu häntä, että on millä päätellä ja millä ommella saumakin. Silmukoiden päättely on helppo tehdä siten, että kiepauttaa lankaa neulan ympäri ja siirtää neulan käsin, jolloin silmukka neuloutuu, jonka jälkeen sen voi siirtää seuraavalle neulalle ja jatkaa samalla tavalla loppuun asti. Tai päätellä voi myös virkkuukoukulla. Huovuttamista varten päättely kannattaa tehdä tosi löysästi.

Päättely vasemmalta oikealle.
Tossupari saumojen ompelua vailla.

Tossun pari neulotaan peilikuvaksi. Tai no, jos vahingossa neulookin kaksi samanlaista niin eipä se tässä haittaa, kun huovutettaessa sauma ei enää erotu. Tämän parin jalkaterän pituus on ennen huovuttamista 28 senttiä ja ei ole kyllä harmainta havaintoa miten paljon tää vielä tästä pienentyy! Myös saumat kannattaa ommella löysästi.

Tossupari kasattuna, tikkuaski on mittakaavaa kuvaamassa.
Huovutin koetossut pyykkikoneen pikapesuohjelmalla 44 minuuttia, 40 astetta ja linkousta 1400 kierrosta eli ihan maksimit tuli.

Kun sain saumat ommeltua pistin tossut pyykkikoneeseen pussilakanan ja parin pyyhken kanssa, valitsin koneesta pikaohjelman ihan kokeeksi miten huopuu 40 asteessa, 44 minuuttia ja linkoustakin pistin täydet kierrokset eli 1400 kierrosta ja sit jäin jännäämään kuinka käy. Kone pyöritteli ohjelman ja kaivelin esille kaks myttyä, joita sai kyllä kiskoa ihan voimalla että tossun muoto löytyi. Kannattaa kiskoa huopunutta tossua joka suuntaan ja myös avata se kunnolla.

Aika pieneks oli 28 senttiä pitkä tossu huopunut kun mitasta oli hävinnyt 10 senttiä!

Seuraavaa paria varten pitääkin lisätä neuleeseen silmukoita sekä leveyteen että pituuteen ja pienentää myös pyykkikoneessa linkouksen kierroksia niin ehkäpä sattuu omaankin jalkaan sopivat tossut! Näistä tuli nyt kokoa 32! Eli ohje onkin sit lasten tossuihin :)

comments powered by Disqus