lankatestaus

Hupsista, taas ostin lankaa!

Menin viime viikolla sunnuntai-iltana surffimaan nettiin tarkoituksenani tilata verkkokirjakaupasta kirjoja. No empä tiennyt, että kirjakaupasta voi tilata myös lankaa ja siinähän sitä sitten läks taas kerran lapaset käsistä ja kirjojen selaaminen unohtui kokonaan! Lankoja, lankoja, lankojaaaaaa!

Kirjoja piti tilata, mut kuinkas sitten kävikään?!

Kirjoihin varatut rahat meni ja kun oli niin vaikea päättää mitä sävyä ottaa, niin otinpa sitten kaikkia sävyjä ja vielä kaksin kappalein, jotta saan varmasti sukkaparit tehtyä. Nopeasti paketti tulla tupsahtikin ja nyt aattelin pakkaspäivän huviksi kokeilla miten toimii neulekoneessa tämä uusi tuttavuus Socki-sukkalanka.

Huimia värisävyjä!

Nää on niin ihania! Mie olen ihan lankahullu! Hyllyt, kaapit ja laatikot tursuu jo lankaa ennestäänkin mutta aina sitä vaan pitää ostaa lisää! Näillä riemukirjavilla sukkalangoilla on iloisten väriyhdistelmien lisäksi ihanat nimetkin, kuten Happy carnival, Tropical berries, Pink parade, Rose garden, Misty morning, Purple mood, Candy store, Autumn feelings, Meadow creek, Mountain grey, Deep forest, Blue skies.

En malta odottaa, että pääsen neulomaan!

Kauniit kerät, tässä Deep forest, Blue skies, Pink parade ja Happy carnival.

Näissä Socki-sukkalangoissa viehätti edullisen hinnan lisäksi just tää hurja värikirjo ja materiaali, 75% superwash villaa ja 25% polyamidia, joka on sama sekoitus kuin suositussa konepestävässä seiskaveikassa, jota suurinpiirtein kaikki itseään edes jonkinlaisena neulojina pitävät tuntuu rakastavan yli kaiken. Miekin tykkään seiskaveikasta, mutta se ei neuloudu ohutlankakoneella kunnolla vaan on siihen pikkuisen liian paksua ja neuleesta tulee ”peltiä”. Paksulankakoneella se menee hienosti.

Socki-sukkalanka neulekonetestissä

Socki vaikuttaa näppiin pehmeältä, kuvittelisin sukkalangaksi hyvinkin sopivaksi langaksi. Lankojahan on ihan pakko hipelöidä aina kaupoissa kulkiessa mutta netistä ostettaessa ei voi varmaksi tietää miltä lanka tuntuu ihoa vasten. Sadan gramman kerässä on lankaa 200m. Puikkosuositus käsinneulomiseen on lankavyötteen mukaan 4,5 – 5 ja virkkuukoukulle 3. Yleensä ohutlankaneulekoneelle tai ainakin tälle miun Eva KH-830 koneelle sopivan paksuinen lanka on maksimissaan 2,5 – 3 puikkosuositukselle oleva lanka mutta päätin kuitenkin kokeilla, josko lanka menisi kuitenkin koneneulonnassa.

Langankeritisin.

Ennen koneella neulomista kerät täytyy kelata langankeritsimellä ns. neulekonekiekoiksi, näin lanka kulkee sujuvasti langanohjaimesta kelkalle. Valmiista kerästä ei lanka kulje kunnolla vaan kerä pyörii ja takkuaa, jolloin neulominen on hankalaa. Konekiekosta lanka otetaan ohjaimelle keskeltä kerää, jolloin takkuamista ei tule ja neuloessa voi keskittyä itse asiaan eikä lankasotkujen setvimiseen.

kerän keritseminen langankerijällä kannattaa aloittaa keskeltä.

Tämä ei nyt ole mikään kunnollinen sukkaohje, mutta suurinpiirtein näin minä neulon sukan koneella. Tarkoitus on tehdä miesten sukka eli suht iso koko. Otan 72 silmukkaa neulapedillä B-asentoon ja kieputan langan neulojen ympäri vasemmalta oikealle aloitusta varten. Laitan jo tässä vaiheessa luomiskamman alareunaan kiinni ja vedän kelkalla ekakerroksen varovasti neulojen yli, samalla vedän luomiskampaa varovasti allepäin. Ai niin ja säätö pitää kelkassa olla suurimmalla mahdollisella eli tässä koneessa se on kymppi!

Valeresorialoitus

Resoria tai tässä tapauksessa, kun kyseessä on yksitasokone, valeresoria, neulon 30 kerrosta. Valeresori neulotaan joka toisella neulalla. Miun mielestä valeresori sopii sukkaan hyvin, sillä reunasta tulee pehmeä ja se ei kiristä jalassa. Kun kerroksia on riittävästi irrotetaan luomiskampa ja aloitusreuna käännetään niille neuloille, jotka eivät ole vielä mukana eli joka toiselle vapaalle neulalle. Sen jälkeen laitetaan kampa neuleeseen takaisin kiinni ja lisätään painot. Resorin jälkeen neulon vartta 40 kerrosta.

kantapään kavennukseen ei tule reikää, kun kavennetaan aina kelkan puolelta. Levennyksessä sitten kelkan vastapuolelta.

Kantapäätä varten siirrän noin puolet neuloista lepoasentoon eli kohtaan E. Kantapäätä kavennan joka kerroksella aina kelkan puolelta, jolloin kavennukseen ei tule reikiä. Kuva kertoo enemmän kuin minä osaan selittää, mutta levennysvaiheessa siirryn lisäämään neuloja takaisin työhön silmukan siirtäjällä vastakkaiselta puolelta yksi kerrallaan. Sit kantapää onkin valmis! Varvasosa neulotaan muuten samalla tavalla kuin kantapää, joten oikeastaan neulekoneella neulottuun sukkaan tulee kaksi kantapäätä. On makuasia neulooko varvasosan samalle puolelle kuin kantapään, jolloin ompelusauma tulee joko varpaiden päälle tai päkiän alle.

Kantapään kaventelun ja leventelyn jälkeen neulon jalkaterää varten koosta riippuen 40-50 kerrosta. Tällä kertaa kerroksia tuli 46. Varvasosan neulomisen jälkeen otan kaikki neulat vielä mukaan neulomisasentoon B ja neulon kaksi kerrosta ja sen jälkeen jollakin eri värisellä langalla muutamia kerroksia, irrotan painot ja kamman ja irrotan työn koneesta vetämällä kelkan ilman lankaa neulomuksen yli. Varovasti!

Valmis koneella neulottu sukka saumojen ompelua ja päättelyä vailla.

Netin syövereissä on olemassa taulukkokin tai mittausohjeet millä tavalla mikäkin sukan koko neulotaan koneella huomioon ottaen langan paksuus mutta mie neulon noin suurinpiirtein. Tämän sukan pituus varpaista kantapäähän on noin 28cm eli koko on 42. Punomosta löytyy kokotaulukko, joka on kätevä ja sopii useille langoille ja vaikka onkin käsinneulontaa varten tehty, käytän sitä soveltaen koneneulontaankin. Tässä linkki taulukkoon https://punomo.npn.fi/suunnittelu/pukeutumisen-suunnittelu/sukkien-koko-kokotaulukko/

Nyt mulla on tasossa neulottu sukka, joka odottaa enää varvassilmukoiden päättelyä ja varvassauman ja sivusauman ompelua. Ja paria. Pari kannattaa tehdä peilikuvana, jotta saumat tulee sukkaparissa sisäpuolelle. Saumojen ompeluun on erilaisia tekniikoita, sauman voi tehdä ompelemalla, virkkaamalla tai ketlaamalla. Itse teen sauman usein ompelemalla, jonka vuoksi jätän riittävän pitkän hännän lankaa neuleen loppuun.

Socki-sukkalanka neuloutui koneella hyvin, vaikka onkin puikkosuosituksen mukaan pikkuisen liian paksua. Vähän oli ”raskaampi” vetää kelkkaa neulojen yli mutta kunnollisella painottamisella ja huolellisella työllä onnistui oikein hyvin. Tästä tulee miun suosikki sukkalanka!

Ja sitten pitäis neuloa tosiaan se pari tälle Happy parade-sukalle :)

Have a Happy day parade!

comments powered by Disqus