villalanka

Lampaan omat värit

Välillä hurja väri-ilotulitus on neulomisessa ihan paikallaan mutta joskus sitä kaipaa ihan vaan vaaleita rauhallisia sävyjä ja neuleeseen maanläheistä ja (-hajuista!) tuntua. Suomenlampaan villa luonnollisine väreineen sopii tähän tarkotukseen kuin nenä päähän.

Tämä villalanka on ihan vaan sitä itseään eli 100% lampaan villaa eikä mitään polyamideja ole sekaan sotkettu mutta muutama heinänsiemen saattaa löytyä. Sopii esimerkiksi käsinneulontaan erinomaisesti, sillä villassa on rasvaa, joka hoitaa neuloessa samalla käsiäkin. Ja kyllä. Hajukin on tallella! Aitovillalangassa on lampaan ja lampolan haju mutta se haihtuu kyllä tuulettamalla. Villaneuleen voi myös pestä koneessa villapesulla tai käsinkin, mutta linkoamista kannattaa varoa ettei neule huovu liikaa.

Näitä lankoja varten miun ei tarvinnut lähteä kovin kauas kaupantekoon tai surffailla verkkokaupoissa vaan ihan tässä lähellä on ystävällä muutamia lampaita joiden villan hän lähettää kehrättäväksi Pirtin Kehräämöön ja se tulee sitten takaisin valmiina lankana. Ja silloin mie hilipasen vauhilla ostoksille, sillä näitä lankoja ei riitä pitkäksi aikaa vaan ne viedään käsistä!

Kehräämöllä on kotisivut ja verkkokauppa osoitteessa www.pirtinkehraamo.fi/ ja sieltä voi tilata moneen eri käyttötarkoitukseen sopivia lankoja, jos ei satu olemaan lampolaa ja langanmyyjää ihan lähellä.

Suomenlammas - hyvä eläin, ei pure eikä potki.

Lammas keritään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Jo eläinsuojelulaki määrää, että lammas on kerittävä vähintään kerran vuodessa ettei turkki kasva liian paksuksi ja on melkoisen tukalaa kesällä olla laitumella jos päällä on paksu villakerros, eihän kukaan oo uimarannallakaan villapaita päällä! Syksylläkin on mukava palata kesälaitumelta ja viskata kesäturkki pois ja siirtyä sisätiloihin uuden turkin kasvatukseen. Lammas on mukava eläin, ei pure eikä potki ja pitää pihanurmet, pusikot ja ojanpientareet siistinä.

Luonnonvalkoinen, helmenharmaa, suklaanruskea, luonnonmusta, kainuunharmaa - ihania kaikki.

Suomessa on kolme alkuperäistä lammasrotua, suomenlammas, kainuunharmas ja ahvenanmaan lammas. Lampaiden villan luonnollisia värejä sekoittamalla saadaan lankoihin lisää eri sävyjä. Tässäkin on esimerkiksi ruskeaa ja mustaa sekoitettu niin on saatu ruskean sävyjä lisää. Mie tykkään eniten tuosta harmaasta sävystä.

Kangaspuissa kudottu shaali.

Kokeilin paksumpaa villalankaa eka kerran myös paksulankakoneessa ja prototyyppi kämmekkäästä syntyi suuremmitta ongelmitta mutta malli kaipaa vielä säätöä ja koeneulontaa.

Paksulankakoneella neulottu kämmekkään proto.

Ohuempaakin konelankapaksuutta miun lankapussissani oli ja eilisen tuotokset on tässä, neulottuna luonnonmustaa 2-säikeistä 100% villalankaa ja kuviolankana Nallea. Tänään kämmeköiden neulominen koneella jatkuu, sillä täytyy kokeilla paria uutta hevoskuviota ja muutama muukin reijitetty kortti odottaa koeneulontaa. Saas nähdä tuleeko sutta - vai lammasta :)

Luonnonmustaa ja vaaleanpunaista ja oranssia Nallea kämmekkäiksi tulossa.
comments powered by Disqus