kierrätys

Neulosta jämälangoista

Tämmöiselle hamsterille niinkuin mie, kertyy kaikenlaisten lankojen jämiä läjittäin. Yksittäin langanjämistä ei saa oikein mitään järkevää enää koneella neulottua, joten heittääkö roskiin vai lahjoittaako askarteluun? Paksumpien lankojen loppukeriä olen lahjoittanut just askarteluun ja esimerkiksi mummoruutujen virkkaajille ja virkkaillut niistä ruutuja itsekin mutta mitä ihmettä tehdä tosi ohuille neulekonelankakartioiden lopuille?!

Mie olen tosi huono heittämään roskiin käyttökelpoista käsitöihin sopivaa kangasta puhumattakaan langoista, joten jotain piti sekalaisille lankakartioiden lopuillekin keksiä. Lopulta lankojen loppukäytön idea pulpahti päähän, kun sain eräältä netin neulekoneryhmässä olevalta kaverilta laatikollisen Nextiilistä ostettua teollisuudesta kierrätykseen tullutta neulekonelankaa. Nextiili on Tampereella sijaitseva tekstiilejä ja lankojakin kierrättävä yritys, josta saa erittäin edulliseen hintaan kaikenlaista käsitöihin sopivaa materiaalia, kannattaa siis poiketa jos Tampereella päin liikkuu.

Sekalaisia jämälankakartioita.

Paketissa oli paljon erivärisiä langanloppuja, suurinpiirtein ompelulangan paksuisia puuvillan ja pellavan sekoituksia. Osassa kartioista oli vain hippunen lankaa jäljellä, toisissa taas enemmänkin ja värejäkin oli laidasta laitaan.

Ajattelin, annappas kun kokeilen ihan noppeesti.

Otin ensin mustat ja turkoosit ja siniset langat ja sotkin 3-6 lankaa yhteen paksuuksista riippuen ja ryhdyin työhön. Moninkertaisena tämmöinen ohutkaan lanka ei ole lainkaan hankalaa neuloa, eikä haittaa vaikka jokin lanka välillä katkeaa, sen voi ottaa helposti uudelleen mukaan neuleeseen ja katkeamista ei edes huomaa. Mitään tekstuuria tai kuviota en ottanut neuleeseen mukaan vaan neuloin ihan vain tavallista sileää neulosta. Tässä vaiheessa ei ollut aavistustakaan mitä neuloksesta tekisin, haalea ajatus vain, että ehkäpä vaikka hartiahuiveja kesämekon kaveriksi tai jotain sen suuntaista.

Tässä on mukana viisi lankaa, turkoosi, oranssi, keltainen, ja tummansininen.

Neuloin sitten ihan vaan noppeesti koko laatikollisen kun kerran alkuun pääsin, yks ilta ja seuraava päivä tähän hommaan meni kokonaan ja neulosta tuli ehkä 15 metriä. Ei vaan voinut lopettaa kesken! Neulekoneena käytin Brother KH-881 konettani ja neuloja 160 kpl eli ei ihan koko koneen leveydeltä, valmiin neuloksen leveys on noin 75cm. Silmukkakoon säädin kelkassa mulla oli seiskan kohdalla, joten neulos ei ole liian kovaa vaan sopivaa just vaikka kesätunikaan tai huiviin.

Sileä sekavärinen neulos.

Neulekoneella tämmöistä sileää syntyy tosi nopeasti eli jos sinullakin on jämälankoja jemmassa ne voi kätevästi hyödyntää neulokseen, josta sitten voi vaikka ommella tunikan, tuubihuivin, hartiahuivin tai mitä nyt keksikkään. Ompelemiseen ja saumaamiseen käytän ihan tavallista saumuria, jossa on differentiaalitoiminto ja jos on joskus jotain neulosta ommellut, neulekoneella tehty neulos toimii saumuroidessa suurinpiirtein samoilla säännöillä kuin mikä tahansa muu neulos.

Ekan illan tuotos!

Tää on mitä suuremmassa määrin kierrätystä eli kyseessä on todellinen EKO-kangas. Ja takuulla uniikki!

Sit pitäis keksiä vielä käyttö tyhjille kartioille :) !!
comments powered by Disqus