lankatestaus

Noro ja Nalle ne yhteen soppii!

Pitkään on lankavarastossa pussissaan muhinut eräs ale-löytölanka, josta en vaan ole saanut mitään kunnollista neulottua. Pari epäonnistunutta keskeneräistä sekasotkukyhäelmää pussissa myös oli, mutta eipä mitään käyttökelpoista. Eikä minkäänlaista ideaa edes ollut olemassakaan, kun langat ostin, vaan ostin niinkuin monta kertaa ennenkin, kun halvalla sain.

Noro - se mukavampi noro.

Noro Taiyo nelikierteinen käsinkehrätty, käsinvärjätty lanka, 50% puuvillaa - 17% villaa - 17% polyamidia - 16% silkkiä, 50g kerässä lankaa 210m - käsinpesu. Novitan Nalle - 75% villaa - 25% polyamidia, 100g kerässä 260m lankaa.

Toisaalta japanilainen Noro-lanka ei oo ikinä halpaa, se ei edes voi sitä olla, sillä käsinkehrättynä ja käsinvärjättynä jokainen kerä on uniikki. Lanka ei ole missään tapauksessa tarkoitettu edes koneneulontaan mutta eipä sitä kukaan kielläkään, joten kun en muutakaan keksinyt ajattelin kokeilla josko kirjavat langat suostuisivat yhteistyöhön kirjoneuleena.

Empä tienny mihin savottaan näppini iskin!

Noro Taiyo - taijjo tosiaan keräksi parafiinin kautta, muuten ei tuu neulomisesta mitään.

Ensin kelasin kerät konekeriksi. Pari onnetonta langankatkomis- ja sotkeentumisyritystä neulekoneella teki selväksi, että uusiks meni jo heti kerimisestä lähtien. Jostain olin lukenut, että jotkut koneneulojat kerivät kaiken koneneulontalankansa parafiinipalan läpi. Miusta se on ollut lähinnä turhaa ajanhukkaa, mutta tällä kertaa olin samaa mieltä, etsin tuikkukynttilän lopun ja kelasin kaikki kerät uudelleen kynttilänpätkän läpi. Hiphei joko sujuu ja kulkee ja syntyy neulosta. No ei.

Lanka katkesi heti kun pikkuisenkin koitti tavallista tahtia neuloa eli ei ainakaan koneella noppeesti ja näppärästi valmista tule Norosta yksinään tai saahan siinä edes työn ilon ja positiivisesti ajateltuna mahdollisuuden aloittaa jälleen uudelleen. Just joo, pitää olla umpihullu, jos päätä lyö seinään samaan kohtaan monta kertaa eikä sittenkään opi mitään.

Periksi kun en voi antaa niin katselinpas lankahyllyä sillä silmällä, josko ois jotain sopivaa lankaa pohjaksi, sävyä, joka kävis Noron kanssa yhteen ja sattuikin silmään silloinen hutiostos, luonnonvalkoinen Novitan Nalle. Piti näes ostaa vitivalkoista kirjoneuleisiin mutta kun ei justiinsa siinä hyllyssä ollut ja langanostomoodi ol piällänsä ja rahat näpissä niin ostin mitä oli. Välillä ei oo mitään järkeä nuissa miun langanostoissa, mutten myönnä sitä, sillä tääkinhän oli ihan selvästi alitajunnan tuottama ostos, lankahan oli just sopiva pari temppuilevalle Norolle, eka neulonnalla tuli jo kokonainen kirjoneulesukan varsi!

Ja sit koko patska putosi kolisten lattialle kun Noro katkesi. Äääääääääh.

Novitan Nalle pohjalankana ja kirjoneulelankana Noro.

Keskeneräisenä pudonnut kirjoneuleen pätkä pääsi sentään kuvattavaksi asti ennen purkamista ja miun silmään kirjoneule näyttikin varsin kivalta, joten päätin sinnikkäästi jatkaa yritystä. Virheet opettaa koneneulonnassa aina tuhat kertaa enemmän kuin mikään ohje tai oppikirja. Kantapään kautta olen hoksannut monta juttua ja keksinyt liudan lisää oikopolkuja ja kikkakolmosia, niin nytkin! Välillä piti kyllä kahviakin keittää pariin otteeseen, sillä kyllähän se ärsyttää kun puolivalmis työ tipahtaa neuloilta. Fiilis on vähän sama, kuin jos kirjotan tätä blogitekstiä hirmuflowssa ja unohdan tallentaa ja naps teksti hävis!

Noro- lanka tarvitsee parafinoinnin lisäksi hellävaraisen käsinohjauksen, sillä jos kelkkaan pujahtaa pikkuinenkaan mytty, solmu tai mutka, lanka katkeaa. Käsinkehrättynä siinä on kierteitä, jotka rullaavat langan lenkeiksi ja jos ei koko ajan pidä silmällä langanohjaimesta tulevaa lankaa, on edessä - ah niin ihana - uudelleen aloitus.

Hyvinhän ne sopii yhteen, luonnonvalkoinen nalle ja kirjava noro.

Kahvitankkaus - taukojumppa - ajatuksen ja laskurin nollaus ja kas, planeetat, tähdet ja kuut pysyi paikallaan.

Kolmas kerta toden sanoi - sukka tuli!

Hyvin sopii yhteen japanilainen ja suomalainen lanka. Tämmöselle itseironian ja sarkasmin sävyttämälle äkkipikaselle ja lyhytpinnaselle korpikuusenaluskoneneulojalle just sopiva lanka tämä Noro. Toisaalta, mieluummin tämmösiä noro-ongelmia kuin niitä viruskaiman aiheuttamia, kiitti.

Kolmas kerta toden sanoo - sukka tuli!
comments powered by Disqus