neulekone

Ostaisinko neulekoneen?!

Neulotko paljon? Tekiskö mieli neuloa vielä enemmän? Nopeammin? Tuleeko mieleen neulekoneen osto? Vaikuttaako ostaminen kumminkin liian hankalalta, kun ei tiedä mitä haluaisi ja minkälainen kone ois hyvä? Just se sulle sopiva? Oppiikohan sillä koneella edes neulomaan, jos ei oo koskaan edes koskenut mokomaan härveliin?

Voin sanoa, että kyllä oppii! Hermoja, viitseliäisyyttä ja sitkeyttä se tosin kyllä vaatii ja jonkun verran joutuu lukemaan ohjekirjojakin, sen oon jopa minä itsepäinen tee-se-itse-tyyppi oppinut kantapään kautta. Kantapäät onkin välillä hellinä.

Mitä sit pitäisi ainakin vähintään tietää neulekonetta hankkiessa? No en minä tiijjä!

Mie ostan yleensä neulekoneet tuurihuntturilla sika-säkissä-menetelmällä mutta en suosittele sitä välttämättä kyllä muille, jos ei ole ennestään minkäänlaista kokemusta minkäänlaisesta koneesta. Sillä saattaa käydä nimittäin niin, että harrastus lopahtaa alkuunsa jo ihan omaan hankaluuteensa, jos ostaa rikkinäisen, toimimattoman koneen ja rahatkin menee hukkaan. Tai sit jos ostaa koneen jota ei vaan tajua! Mulle semmoinen kone on Passap. En ole koskaan sillä neulonut, seisonut vain kerran vieressä kun toinen neuloi, en vaan ymmärrä sitä ja hankalaltakin se näyttää kun alatasoa ei saa pois edestä ja kovin muoviseltakin se vaikutti. Joku vannoutunut passapisti vetää varmasti tästä herneen nenään mutta se lähtee pois pinseteillä näppärästi jos ei ole aivoissa asti. Makuasioista ei voi kiistellä nääs.

Miun eka neulekone oli Singerin neuluri eli muovinen kevytrakenteinen pilkkahintainen kirppislöytö, jonka neuloinkin melko nopealla tahdilla ihan mäsäksi, lopullinen niitti oli, kun tohkeissani kiskaisin liian lujaa ja kelkka lensi kaaressa lattialle ja lohkesi. Neulurit on ihan kivoja kokeilla koneneulontaa, mutta koska neuluri on lähes kauttaaltaan muovinen, sen ei ole tarkoituskaan kestää kovempaa käyttöä. Tai lähinnä pahoinpitelyä, niinkuin minä tein.

Singer neuluri - miun eka neulekone.

Innostuksen nälkähän kasvaa syödessä ja neulurin hajoamisen jälkeen satuin kirppiksellä potkaisemaan jotain kummaa pitkulaista laatikkoa. Päällä luki Empisal Knitmaster. Se oli jo KONE! painoikin kuin puolikas hevonen. Kun hintakin oli vain muutamia kymppejä niin mukaanhan se vekotin oli otettava. Ikinä en ollut varsinaisella oikealla neulekoneella neulonut, ja silloin ei ollut nettiäkään mistä mallia katsoa joten olin neulonut vain tuolla muovisella neulurilla, joten eipä ollut mitään käsitystä miten neulekoneen pitäisi toimia ja oppisinko edes sitä käyttämään. Täydellinen pää edellä jäähän loikka siis. Tuuria oli kuitenkin kirppislöydön kanssa matkassa runsain mitoin ja muistelen neuloneeni tuolla koneella todella paljon.

Empisal Knitmaster - miun toinen neulekone hamasta kaukaisesta nuoruudesta.

Knitmasterini hävittelin vuosien ja vuosikymmenten kuluessa jonnekin, ehkä se meni monissa majanmuutoissa jossain vaiheessa romunkeräykseen muun roinan mukana, mutta seuraavan kerran olin neulekoneiden kanssa tekemisissä vasta nelisen vuotta sitten. Käsin tuli vuosienkin varrella kaiken muun lentelyn ohessa neulottua silloin tällöin mutta piilevä neuloosi pulpahti pintaan vasta nyt keski-iässä ja sitä kautta myös ajatus ”Ostaisinko neulekoneen?”

Mistähän niitä nykyään saa? Paljonkohan semmoinen maksaa? Mimmoisenkohan sitä haluais? Hirveän kallista ei kumminkaan, jos ei huvitakaan koko homma! Osaakohan sitä enää edes käyttää? Mikähän ois mulle sopiva merkki? Ykstaso- vai kakstasokone? Kirjoneuleita ois kiva tehhä!

Katsotaan Googlesta! Kun hakukenttään kirjoittaa ”neulekone”, ekana tulee verkkokauppojen mainoksia mutta kolmas hakutulos on blogisivu, jossa kerrotaankin mitä kaikkea olisinkaan halunnut tietää ennen neulekoneen hankintaa http://villinavillaan.blogspot.fi/2014/10/mita-olisin-halunnut-tietaa-kun-ostin.html

Huhhuijaa, nettiin hukkuu aika nopsaan! Google suoltaa linkkiä linkin perään ja mistä sitä tietää edes mitä haluaa? Konemerkkejä ja mallejakin on monta. Kuvahakuna pääsee ehkä pikkuisen paremmin jyvälle, miltä mikäkin kone näyttää ja en kyllä voi mennä suoralta kädeltä sanomaan mikä kone se nyt olisi aloittelijalle just se sopivin! Jos haluaa päästä halvalla kokeilemaan koneneulontaa, kannattaa ehkä ostaa neuluri, sillä se on simppeli, yksinkertainen vehje, jolla kumminkin voi tehdä jopa intarsiaa ja esimerkiksi villapaidan kappaleet syntyy nopeasti.

Mutta entäs jos haluaa enemmän? Niinku mie! Mie haluan tehhä kirjoneuleita, eli reikäkorttisysteemi pitää koneessa olla ainakin. Kaavajutuista en niinkään piittaa eli kaavainlaitetta en välttämättä tarvitse vaan tekasen esimerkiksi villapaidan noin suurinpiirtein kerroslaskurin ja muistilapun avulla. Ja neulon jotain hihaa seitsemän kertaa uudelleen ja vielä pitäs saada kaks samanlaista. Niinpä. Vois opetella senkin kaavainlaitteen käytön niin.

Brother Kh-881 - aittalöytö, miun ehkä kolmastoista kone. Tässä avattuna puhdistusta ja öljyämistä varten.

Miun viimeisin löytö on Brother KH-881 ja se löytyi ystävän aitasta, perimmäisistä nurkasta tavaroiden ja paksujen patjojen takaa sängyn alta. Monta kertaa Seija sanoi hänellä olevan neulekoneen, joka ehkä joutaa, mutta aina oli muka kylättelemässä käydessä, kahvia kitatessa, koiran kanssa leikkiessä, hevosia katsellessa, liian kiire sitä kaivella esille. No viimeks sitten sukelsin omin luvin aittaan ohtaa ovenkamanaan lyömättä ja kaivelin koneen esille ja sit ruvettiin kaupan tekoon.

No paljonko tää maksaa? No paljonko sie maksat siitä? No tän verran! En mie sitä ihan sillä myy! No milläs sitten? No paljonko sulla on rahaa kukkarossa? No tän verran! No anna kaikki!

Kaupat tehtiin ja kone nostettiin auton takapenkille ja sen kummemmin en sen toimintoja siinä justiinsa kokeillut kun hintakin oli tälleen summamutikassa ostetulle koneelle sopiva, mutta jos sie olet konetta ostamassa niin älä tee niinkuin mie teen vaan niinkuin mie sanon.

Ota ensin selvää tarjolla olevan koneen merkin ja mallin mukaan mitä olet ostamassa. Surffaa netissä. Jo pelkällä mallinumerolla saat sivuittain tietoa kyseisestä koneesta ja myös käyttövideoita löytyy runsaasti. Kysele muilta neulekoneneulojilta vinkkejä. Kysele myyjältä mitä hän tietää koneesta. Mene kokeilemaan konetta, jos mahdollista.

Ihan ensimmäiseksi kun avaat koneen suojakoteloa tarkista että kaikki kelkat ja kelkanosat on mukana. Eli ylätasossa pitää olla iso kelkka jossa on irrotettava metallinen pitkulainen osa, jossa on vipuja ja harjoja. Sit pitää olla pienempi kelkka eli L-kelkka, jota tarvitaan jos haluaa neuloa pitsiä. Jos et halua neuloa pitsiä, niin se ei ole välttämätön vekotin heti alussa. Ylätasossa pitäis olla myös kerroslaskuri ja jos tahdot tehdä kirjoneuletta myös reikäkorttisysteemi olisi hyvä olla.

Ylätason kelkka.
L-kelkka eli pitsikelkka. Apukelkka pitsin neulomisessa. Yksinään pitsikelkalla ei voi neuloa vaan se vaan siirtelee silmukoita, jotka sitten neulotaan isolla kelkalla.
Reikäkorttilaite tarvitaan jos halutaan neuloa kirjoneuletta.

Yleensä tämmöisillä varastojemmalöydöillä ei pääse neulomaan heti, mutta testata voi toimintoja muuten. Kokeile, että kelkka kulkee hyvin kiskolla. Ota neuloja työasentoon koko neulapedin pituudelta ja kokeile kelkan kulkemista neulojen yli. Kelkan pitäisi kulkea niiden yli sujuvasti ilman takeltelua. Siis ilman lankaa! Seuraavaksi kokeile kelkan vipuja ja nappuloita toimiiko kaikki. Jos jokin on jumissa, voi kelkka olla vaan rasvausta ja putsausta vailla tai sitten voihan se olla rikkikin. Kone ilman kelkkaa on kuin auto ilman moottoria.

Kelkka kiskolla.
Neulat neulapedillä työasennossa eli kohdassa B.

Jos paketista löytyy reikäkortti, laita se reikäkorttilaitteeseen eli tuohon pitkään rakoon ja puno paikalleen. Reikäkortissa on numerointi reunassa ja kun punot kortin siten, että näkyvissä on 0 niin kuvio alkaa alareunasta. Laita nappulat kuvassa olevaan asentoon ja kokeile toimiiko reikäkorttilaite ja ajastin, joka siirtelee neulat reikäkortin mukaisesti oikeisiin asentoihin. Kokeile kumpaankin suuntaan, sillä monesti vanhoissa koneissa on vikana se, että se tekee kirjoneuleen neulavalintoja vain toiseen suuntaan ja silloin vika on yleensä ajastinnauhassa tai jossain muualla koneen sisuksissa.

Reikäkortti paikallaan reikäkorttilaitteessa. Reikäkortin pikkuvipu kohdassa 4 eli pikkunuoli. Jos valitset pitkulaisen nuolen kuvio toistuu kaks kertaa pitempänä. Kelkan vipu kohdassa KC ja edessä olevista nappuloista valittuna MC.

Vianetsintä on toisinaan salapoliisihommaa ja vanhan koneen kanssa se tulee hyvin usein eteen jossain vaiheessa, vaikka tavallisesti nämä kyllä on kestäneet kovaakin käyttöä. Ainakin minun kokemus on näin, sillä saatan neuloa neuloosissani esimerkiksi tuubihuivipötkyä putkeen koko päivän, jolloin sitä tulee kymmenekin metriä. Neulekone on kuitenkin mekaaninen laite, joka on hyvä opetella itse huoltamaan ja osittain korjaamaankin, sillä tavalla säästää pitkän pennin ja joka risaukseen ei tarvitse lähteä kiikuttamaan konetta huoltoon, vaan voi hetken päästä tai viimeistään huomenna jatkaa töitä. 

Huomioitava on vielä sekin, että vaikka ostaisit huolletun, takuutoimivan tai vaikka ihan uudenkin koneen kaikkien mahdollisten lisälaitteiden tai moottoreiden kanssa, niin siltikään se ei neulo itsekseen yhtään mitään, jos et itse jaksa opetella. Ja tämä homma on niin loputon suo, että oppimistahan riittää lopuksi ikää eikä lopu vielä sittenkään.

Tarvikkeita. Painoja, luomiskampoja, kaavainlaitteen paperitukia, valitsinkampoja, langanohjain ja jatkoraudat kelkalle.

Neulekoneen mukana tulee, tai pitäisi tulla, iso kasa kaikenlaista pientä tarviketta. Tästä minun viimeisimmästä ostoksesta puuttuu vielä pikkutilpehöörit, mutta saan ne varmaan jossain vaiheessa jos muistetaan kaivella. Tämä on varmastikin jo minun kolmastoista tai neljästoista neulekoneeni, näitäkin koohookasikasiykkösiä on kolme, joten kaikenlaista tavaraa on jo jemmoissa, joten neulominen ei sen takia jää aloittamatta, että joku vempain puuttuu. Ensimmäistä konettaan ostavalle kuitenkin mm. langanohjain on tärkeä ja luomiskammat ja painot, että pääsee jo neulomaan, mutta neulojen valinnat voi alussa tehdä käsinkin jos nuo muovikammat puuttuu.

Brother KH-881 on neulekonemalli, jossa on sisään integroitu kaavainlaite.

Brother KH-881 on malli, jossa on itsessään kaavainlaite, jota minä en varmaankaan tule käyttämään, mutta tuossa se nyt on. Kerroslaskuri on tuossa kaavainlaitteen etuosassa, joissakin neulekoneissa kerroslaskuri on irrotettava mötikkä ja se on hyvä olla olemassa sillä niin monta kertaa menee muistiinpanot sekaisin, että huomattavasti helpompaa on aloittaa sadannen kerran uudelleen, kun katsoo kerroslaskurista missä sitä mennään ja missä sitä pitikään mennä!

Kuulostaako epämääräiseltä ja sekaiselta ja hankalalta? Tekemällä oppii ja kysymällä lisää! Ja vielä se viimeinen vinkki uuden neulekoneen omistajalle: OHJEKIRJA,  jos on ostoksessasi mukana niin lue ekana se!

Sitten vaan rohkeasti ostamaan neulekonetta, mie ostin tämmösen, osta ite parempi!

comments powered by Disqus