DIY

Reikiä sydämessä

Tähän saakka olen lähes aina ostaessani neulekoneita, ostanut ainoastaan reikäkorttitoimintoisia koneita. Miksi? No siksi, että voin tehdä kirjoneuleita. Reikäkorttikoneella voi toki tehdä kaikenlaista muutakin mutta mie neulon eniten just kirjoneuleita säärystimiin, pipoihin ja sukkien varsiin, joten siksi minua on kiinnostaneet lähes ainoastaan just reikäkorttikoneet.

Ja nimenomaan haluan suunnitella kuvioita itse.

Reikäkorttinauhaa ruudutettuna ja ihan blancona. Pari itsetehtyä reikäkorttikuviota ja reijittäjä eli lävistäjä.

Mikä on neulekoneen reikäkortti? Se on muovinen pitkulainen lappu, missä on pieniä reikiä, ruudukko ja numerot reunassa ja neulekoneen reikäkorttitoiminto lukee noiden reikien mukaan mitkä neulat milloinkin neuloo. Yleensä teen kirjoneuletta kaksivärisenä, mutta nelivärivaihtajalla on mahdollista tehdä myös nelivärisiä kirjoneuleita, muttei mennä nyt siihen lisälaitteeseen tällä kertaa tämän enempää. Reikäkortteja hyödynnetään myös pitsi- ja kohoneuleita neulottaessa mutta nyt keskitytään vain tuohon kirjoneuleita varten käytettävän reikäkorttikuvion suunnitteluun.

Tyhjiä reikäkortteja voi tilata netistä monestakin paikasta, ainakin Karnaluksin verkkokauppa myy, sekä Etsy, Ebay ja AliExpress ovat paikkoja, joista itse olen tilannut sekä kortteja että korttinauhaa. Hakukenttään sanat knitting machine accessories, knitting punch cards, blank punch card rolls tuovat ainakin tuloksia.

Katselin kirjoneulekorttieni varastoa ja huomasin, että sydänkuvio on jäänyt ihan paitsioon, joten ystävänpäivänkin sattuessa kohdalle niin mikäs sen osuvampi kuin suunnitella sydänkuvioinen reikäkortti. No aina ei suunnittelu irtoa tuosta nuin vaan niin surffailinpa sitten Pinterestissä katselemassa, josko joku valmis kuvio sattuis silmään ja toisen kortin kuvio onkin sitten sieltä lainattu. Monta kertaa valmiiden kuvioiden katselu auttaa myös siinä, että suunnitellessa osaa arvioida edes suurinpiirtein miltä kuvio näyttää neulottuna.

Tarvitaan mallikuva, kynä, tyhjä kortti. Sakset on kuvassa lähinnä painona, no naksaisin mie niillä tuon nauhan poikki, kun aattelin suurinpiirtein tuon pituisen kuvion reijitellä. Itsevarmoille tyypeille on tussi, mut mie piirtelen lyijykynällä.

Neulekoneiden mukana tulee tavallisesti mukana sarja valmiitakin kortteja mutta aika harvoin tulee niitä käytettyä. Itsetehtyä kuviota varten tarvitaan tyhjiä kortteja tai korttinauhaa, reijitin, mallikuva ja lyijykynä tai jos olet itsevarma tyyppi, etkä koskaan tee virheitä niin voithan piirrellä spriitussillakin. Apuna voi käyttää myös ruutupaperia, mutta itse teen suunnitelmaa suoraan korttiin lyijykynällä.

Kuvion suunnittelussa on näissä vanhemmissa Evoissa ja Brothereissa otettava huomioon se, että reikäkortin yksittäisen kuvion leveys voi olla maksimissaan 24 silmukkaa.

Jos tekee ns. jatkuvaa kuviota niin jaollisuus on huomioitava että kuvio jatkuisi oikein sivusuunnassa. Ylöspäin mentäessä kuvio voi olla vaikka kuinka monimutkainen ja niin pitkä kuin korttia riittää. Jos kyseessä on kuitenkin toistuva kuvio, niin kannattaa katsoa, että ylä ja alareuna menee ainakin neljä riviä päällekkäin niin kortti on mahdollista yhdistää jatkuvaksi rinkulaksi. Virheet tulee kyllä nopeasti neuloessa vastaan, joten kannattaa olla tarkka.

Aloita kuvion reijittäminen ruudukon alareunasta.

Kuvion piirtäminen korttiin aloitetaan ruudutetuissa korteissa alareunasta, eli tässä pohjamallissa tuosta alimmalta viivalta, ei numeron 1 kohdalta. Kun kortti laitetaan koneeseen paikalleen, niin tämä kortti rullataan tuohon nollan alapuolella olevan pikkuviivan kohtaan, jolloin kuvio alkaa alusta eikä mistä sattuu. Kun kuvio on saatu piirreltyä korttiin ryhdytään reijittämään. Reijittäjä on pitkulainen lävistäjä, jossa on pikkuinen lokero, johon lävistetyt kortinpalat tippuu, joten sitä joutuu välillä tyhjentämään ettei käy niinkuin mulle, että luukku paukahtaa täpötäytenä auki ja täpät leviää joka paikkaan!

Kun koko kuvio ja haluttu kuvion pituus on reijitetty kannattaa tarkistaa, onko tullut virheitä.

Oma tapani on piirrellä kuviota vähän kerrallaan eteenpäin ja reijitellä perästä, niin virheet huomaa heti ja ne on helppo peittää teipinpalalla tai tarralla.

Kortin yhdistäminen jatkuvaksi.

Kun kortti on valmis kannattaa neuloa KOETILKKU, niin näkee miten kuvio neuloutuu ja onnistuiko suunnitelma niinkuin oli tarkoitus vai meniko uusiksi!

Reikäkortti asetetaan neulekoneeseen tavallisesti kuvio alaspäin mutta jos neulot säärystimiä tai sukkia niin silloin kuvio täytyy laittaa ylösalaisin, että se tulee oikeinpäin itse neuleeseen. Jatkuvakuvioiset reikäkortit yhdistetään pienillä vihreillä muovisilla napsuilla rinkulaksi, joten kuvio rullaa eteenpäin ilman että tarvitsee seurata milloin kortti loppuu ja tipahtaa koneesta, jolloin myös neule tipahtaa osittain pois neuloilta. Yksittäisiä kuvioita vaikka lapasiin tehdessä yhdistämistä napsuilla ei tarvita.

Tässä korttipohjamallissa oikea aloituskohta on viivalla.

Kun ryhdyt neulomaan kuviota, kuvio alkaa alusta kuudennelta riviltä, eli riippuen korttipohjan numeroinnista, joko kohdasta 1, viivalta tai nollasta. No tässä tullaankin just siihen miksi kannattaa neuloa koetilkku, että kuvion kohdentaminen varmasti onnistuu, itselläni on käytössä ihan tyhjääkin merkitöntä ja ruudutonta korttipohjaa, joten muutaman kerran joutuu sompailemaan sattuuko kuvio alkuun vai jääkö ekat rivit neulomatta.

Niin ja tässähän sitä taas päästään siihen, että miten se onkin kuulemma nopeeta ja näppärää tekasta vaan jotain neulekoneella! Tätäkin suunnitellessa kerkisin katsella toisella silmällä pari elokuvaa ja neulottuhan ei oo vielä silmukkaakaan, joten nopea käsinneuloja ois jo tekaissut sukanvarren tai vaikka koko sukan, kun mie vasta tässä suunnittelen kuvioita! Joskus neulekoneella neulottuja tuotteita vähätellään ja moititaan siitä kun ne on koneneulottuja ja ettei ne oo edes käsitöitä, mutta mie olen kyllä erimieltä. Vertaisin tätä hommaa lähinnä kangaspuilla kudontaan, jossa siinäkin on valmisteluvaiheita läjäpäin ennenkuin pääsee itse asiaan eli varsinaiseen kutomiseen.

Ihan ITE suunnittelemani sydänkuvio ja pinkkiä mohairia ja Nallea ja on siellä yks mustakin Nallelankakerä.

Enivei, suunnitteleminen on kivaa ja napsuttelinkin samoin tein kaksi erilaista sydänkuviota, pikkusydänkuvio on oma suunnitelma, isompikuvioinen on lainattu Pinterestistä ja hyllyssä odottaa ihana räjähtävä hottipinkki mohairi, johon yhdistän vaikka mustaa Nalle-lankaa ja ehkäpä joku ystävä saa pipon tai tuubihuivin ystävänpäivälahjaksi. Tai sitten pien ITE.

Hyvää Ystävänpäivää!

comments powered by Disqus