So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

bomba

Blogitapaaminen Bomballa

Päivä alkoi mukavalla rupatuksella autossa tyttöjen kesken. Tällä kertaa blogitapaamiseen mukaan lähti vain naisenergiaa. Olimme nopeasti perillä, hyvä niin, sillä matkan aikana minulle tuli hirveä pissahätä (hyvä vinkki on kuulemma rentouttaa vatsa jos pissattaa, niin saa lisää tilaa rakolle) :D

Meitä odotti kabinetissa kahvit ja aamupalaa. Syömisen lomassa aloimme tutustua hieman lisää toisiimme ja sainkin kuulla monia mielenkiintoisia juttuja meidän ihanista bloggaajista. Mukana reissussa olivat: Cebicin keittiö, Kolkytplus, Maria Glow, Enemmän elossa sekä Pallon parissa.

sisustus, hirvi, eläimet, vegaani
Vegaaninen versio
so-up, so up, blogi, bloggaajat, bomba

Kierros Bomballa

Päivän ohjelmaamme kuului opastettu kierros Bomballa. Hyvin asiantunteva rouva kertoi meille Karjalan kielestä, perinnepuvusta sekä Bomban historiasta. Rouva kertoi, että 'akka' tarkoittaa naimisissa olevaa naista, eikä suinkaan ole halventava sana. En yhtään epäile, etteikö akka ole alunperin ollut hyvä sana, sillä Akkahan on suomalaisten muinaisuskontojen pääjumala Ukon vaimo eli hedelmällisyyden jumalatar.

Kävimme tutustumassa tsasounaan ja ortodoksiseen kirkkoon. Pihalla seisovat valkoiset ristit kertovat tarinan sodan aikaisista siviiliuhreista.

Talvisodan aikana Suojärvellä jäi evakuoimatta lähes 1900 ihmistä, joista vajaa puolet asui Hyrsylän mutkassa. Kaikki jäivät neuvostojoukkojen vangiksi. He saivat asua omissa kodeissaan helmikuun puoliväliin 1940 asti, mutta sitten heidät siirrettiin Neuvostoliittoon leireille. Suojärveläiset palautettiin Suomeen, mutta siviilisotavankeja kuoli hieman yli 100. Ristit on pystytetty heidän muistokseen.

bomba, tsasouna, sota, siviiliuhrit, siviilisotavanki,
Sata valkoista ristiä muistomerkkinä

Opas kertoi meille myös Lauluemo Ogoista, jolle oli pystytetty patsas Bomba-talon lähettyville. Hän oli parantaja ja kätilö, niin taitava, että hänet vielä tänä päivänä muistetaan.

Noidattaret kuvailevat Lauluemo Ogoita näin: "Lauluemo Ogoi Määränen (1858-1940 os. Härkin) oli laulajasukua Suojärven Kaitajärven kylästä. Hän esiintyi Kalevalan 100-vuotisjuhlassa Helsingin messuhallissa 1935. Ogoi esitti 1930-luvulla tutkijoille 70 runoa, yhteensä 1500 säettä, mikä on suurin suojärveläiseltä muistiin merkitty runo määrä. Tämä osoittaa hänen hallinneen kaiken Suojärvellä yleisesti tunnetun runoperinteen, erityisesti naisten vanhat ihmissuhteita kuvaavat kertauslaulut sekä loitsut."

lauluemo ogoi, ogoi, lauluemo, parantaja, ennustaja, noita
Lauluemo Ogoilla oli ennustamisen ja parantamisen lahjoja

Ruokailu

Söimme Trattoria Pielisessä juuri sopivaan aikaan, kun muita asiakkaita ei ollut vielä tullut lounaalle. Aloitusmaljana oli ihanaa alkoholitonta kuusenkerkkää. Tätä on saatava lisää :) Aivan mahtava maku!

Söin pääruoaksi BISTECCA VEGETARIANA DELLA TRATTORIA-annoksen (Trattorian kasvispihvit, melanzanea, tomaatti-mascarponekastiketta ja rucolasalaattia), jonka sai muutettua vegaaniseksi. Katso kuva annoksesta alta. Annos tarjoiltiin mascarponekastikkeen sijasta punaviinikastikkeen kanssa. Jälkiruoaksi tilasin lempparini eli espresson sekä uuden tuttavuuden Prosecco-sorbetin. Söin kuvassa näkyvän kukankin, sillä olenhan pupu. (Itseasiassa söin kaverinkin kukan).

Bomban ravintolassa kannattaa kysellä tarjoilijalta vegaanisista vaihtoehdoista. Sorbettikaan ei tainnut olla listalla, mutta kysymällä sain kuulla, että muitakin vaihtoehtoja löytyy vaikkei niitä aina listalla näykään.

Kylpylä

Kun astuu sisälle kylpylään, huomaa tulleensa trooppiseen ilmastoon. Ilman lämpö tuntuu ihanalta.

Kylpylä on täydellinen parisuhde lomalle. Siellä on pukuhuoneet erikseen (myös suihkut pukuhuoneissa), ja kokonaan yhteiset saunatilat. Saunoja on kolme erilaista, Sampo on perinteinen suomalainen sauna, Kyly on Karjalainen sauna ja Taivaankansi on turkkilaistyylinen sumuinen sauna (steam room). Myös elämyssuihkuja kannattaa kokeilla. Saunoissa tulee sen verran kuuma, että talvinen elämyssuihku varmasti piristää!

Tietysti Bomballa on perinteiset poreammeet, ja pari niistä on ulkoterassilla. Hyvällä säällä siellä viihtyisi vaikka monta tuntia. Käpälät vain menee aika ruttuiseksi pupuillakin.


Avantouimareille ja urheilijoille must on kylmän ja kuuman altaan vaihtelu. Talvisin Bomballa voi myös kokeilla avanto-uintia. Lämmin sisäallas on todella kuuma, ja sinne on ihana rentoutua. Myös lämpötuoleilla meillä meni aikaa vain jutellen ja makoillen. Juomiakin olisi voinut siihen tilata baarista, mutta tällä kertaa menimme vesilinjalla.

Kylpylässä on ihania elementtejä Valaistukseen on panostettu Kylmäallas Elämyssuihkuun!

Ajomatka takaisin Joensuuhun oli jo hieman hiljaisempi, kun auto oli täynnä rentoutuneita bloggaajia. Päivä oli ihana irtiotto arjesta ja illalla uni maittoi makeasti rentouttavan kylpylä-reissun jäljiltä.

Bomban kylpylä on kaunis ja viihtyvä paikka, jonne haluan palata uudelleen ja uudelleen. Lue lisää kylpylästä Marian ja Ammerin blogeista!

Bomban vierailun meille tarjosi PKO ja Break Sokos Hotel Bomba.