So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

clean-dieetti

Uusi vuosi, uusi ruokavalio ja paastoaminen

Parasta uudessa vuodessa on että ihmiset tekevät tilaa itsetutkiskelulle ja sitä kautta huomaavat mitä elämässään haluavat kehittää. Itse olen viimeisen vuoden syönyt varsin epäterveellisesti. Ruoka-ajat ovat olleet epäsäännöllisiä, ruoat prosessoituja ja epäterveellisiä. Sillä on ollut 10 kilon seuraukset, sekä väsynyt olo, turvonnut maha ja suolisto-ongelmat. Lisäksi karkkien syömisestä on tainnut kehittyä tulehdus hampaaseen.

Päätin siis nyt monien muiden lailla järjestää ruokavalioni kuntoon heti tammikuun 1. päivästä lähtien vuonna 2018! On hyvä aloittaa uusi vuosi paremmilla tavoilla, jotta loppuvuosikin sujuisi terveellisesti. Aloitan siivoamalla ruoansulatuselimistöni Clean-dietiin avulla, eli syömällä mahdollisimman puhtaasti. Dieetti on suunniteltu puhdistamaan elimistö toksiineista 3 viikon eliminaatioruokavaliolla, kolmella aterialla päivässä, yhdellä mehupaastopäivällä viikossa.

Kolme päivän ateriaa ovat: nestemäinen aamupala (vihersmoothie), kiinteä lounas (tumma riisi, kasvikset ja proteiini) ja nestemäinen illallinen (keitto)

Jokaisena päivänä paastotaan 12 tuntia, eli jos syön illallisen klo 18, voin syödä aamupalan klo 6 aamulla. Tämä antaa ruoansulatuselimistölle aikaa sulattaa ruoat, sekä puhdistaa elimistöä ja vahvistaa vastustuskykyä.

Clean-dieettini on vegaaninen, gluteeniton, sokeriton. Lisäksi kieltolistalla ovat alkoholi, kofeiini(kahvi), nikotiini ja prosessoitu ruoka.

Lisäravinteina otan omega-3 pellavanöljystä, d-vitamiinia sekä probiootteja maitohappobakteeri mehuista (Boris).

He, jotka säikähtävät sanaa paasto, voin kertoa, että se on useimmiten elimistölle vain eduksi. Kehomme ei kykene käsittelemään kaikkea mitä tungemme jatkuvasti alas kurkustamme, siksi suolisto-ongelmat ovat yleisiä. Ihminen voi olla syömättä vaikka kokonaisen kuukauden kuolematta. Yhden päivän mehupaasto viikossa on siis vain loistava tapa auttaa ruoansulatuselimistöä puhdistautumaan. Myös esimerkiksi eläimet lopettavat syömisen sairastuttuaan, sillä he säästävät kaiken energian paranemiselle. Siksi flunssaisena ei usein ole edes nälkä. Ruoansulatus vie todella paljon energiaa, ja siksi paljon syövät ovat usein väsyneitä. 

Paasto liitetään myös hengellisyyteen; Jeesus, Buddha ja Muhammed kaikki paastosivat. Edelleen monissa uskonnoissa paastotaan, usein ennen juhla-ateriaa. Itse kokeilin joulupaastoa, sillä halusin nähdä olisiko minusta siihen. Se oli hieman haastavaa, nälkä myös kurni, mutta meni aina ohi. Olin melko energinen ja hyväntuulinen koko päivän.

Aloitin myös Clean-dieetin eilen paastolla. Join runsaasti vettä, teetä sekä inkiväärijuomaa. Aloitus ei ollut vaikea, katsotaan mitä nämä kolme viikkoa tuovat tullessaan :)

Tämän päivän aamupala: Avocado-inkivääri smoothie

  • 1 avocado

  • 1/2 dl cashew-pähkinöitä

  • 2 tl raastettua inkivääriä
  • 2 rkl veteen liuotettuja chia-siemeniä
  • kourallinen pinaattia (pese hyvin, ryöppää)
  • puristus sitruunanmehua
  • lasi vettä

Sekoita ainekset blenderiin ja sekoita täydellä teholla muutama minuutti. Nauti :)