So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

elämäntapa

Jooga antoi voimaa jatkaa eteenpäin

Miten minusta tuli joogi?

Jooga muutti elämäni. Voisi oikeastaan sanoa, että jooga pelasti minut.

Aloitin joogaamisen 3 vuotta sitten. Sitä ennen olin kokeillut lajia, mutta se ei sytyttänyt vielä silloin. Eräs ilta lähdin äitini mukaan joogaamaan ja ihastuin lajin kokonaisvaltaisuuteen sekä siihen miten hyvä olo tunnin jälkeen oli. Aloin kokeilemaan erilaisia joogatunteja: hathajoogaa, yinjoogaa, hotjoogaa, ilmajoogaa, parijoogaa, flowjoogaa. Huomasin miten monipuolinen laji jooga on: siitä löytyy niin huoltava rauhallinen vaihtoehto kuin nopeatempoinen ja raskas, kehittävä jooga.

Usein aamuni alkaa ja iltani loppuu joogalla. Käyn myös EasyFitin ryhmätunneilla 1-3 kertaa viikossa. Ryhmätunneilla energia on mahtava! Pidän kuitenkin myös yksin joogaamisesta. Liike tulee omasta kehostani, kun sitä ei ohjaa kukaan muu. Yksinäinen jooga on hieman leikkisääkin, lapsenmielistä, seikkailunhaluista. Siinä kuunnellaan omaa kehoa ja tehdään liikkeitä, jotka tuntuvat hyvältä ja joskus myös näyttävät hassuilta (mutta kukaan ei ole näkemässä).

Joogasta tuli minulle enemmän kuin urheilulaji. Se on asenne elämää kohtaan, jota hallitsee tasapaino, voima ja notkeus.

hely, hely marleena, herranen, hely herranen, jooga, joogi, silta, notkea, easyfit, gaiam

Tasapainoa ja mielenrauhaa ahdistuneisuuteen

Joogaliikkeet vaativat tasapainoa kuten meidän jokapäiväinen elämämme. Olen oppinut, että onnellinen voi olla heti, tässä ja nyt. Ei vasta silloin kun on muutaman kilon laihempi tai palkka on suurempi. Onnellisuus on valinta, jonka voimme tehdä päättämällä, että meidän ei tarvitse enää kärsiä, vaikka elämässä olisi ongelmia.

Se mihin energiaansa käyttää, kasvaa

Sillä jokaisen elämässä tulee aina olemaan ongelmia. Elämä ei koskaan tule olemaan tasaista ruusuilla tanssimista vaan mukana on aina niitä piikkejä. Ne kuuluvat elämään, ne kasvattavat meitä ihmisinä. On jokaisen valinta kokeeko vaikeat hetket oppimisen paikkana vai lannistavina epäonnistumisina. Opin, että se mihin energiaansa käyttää, kasvaa.

Olin muutama vuosi sitten vielä melko neuroottinen ja koin paljon ahdistuksen tunteita. Nykyisin paljon vähemmän, mutta jos vielä ahdistaa, osaan käsitellä tunnetta. Kuuntelen mitä sillä on sanottavana ja mieleni kuiskii minulle kysymyksiä: Teetkö sitä mitä oikeasti haluat tehdä? Oletko oikealla polulla?

Ahdistus syntyy siitä, että asiat pitäisi olla näin, mutta ne ovatkin joillain muulla tavalla. Asioiden hyväksyminen ja ahdistuksen kohtaaminen toi mielenrauhan. Asenteeni on nykyisin luottavainen, että onnistun ja pystyn. Ja mitä sitten jos 'epäonnistun'? Sellaista en enää pelkää, sillä ymmärsin, että kokemus on tärkeämpää kuin täydellisyys.

"I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work." -Thomas Edison

Jos keskitymme negatiiviseen, epäonnistumisiin ja valittamiseen, saamme vain lisää samaa elämäämme. Värähtelemme huonolla taajuudella. Mutta jos keskitymme kehittymiseen ja hyviin asioihin, näemme enemmän mahdollisuuksia ja kutsumme positiivisia asioita elämäämme. Tätä kutsutaan vetovoimanlaiksi (law of attraction).

tasapaino, voima, notkeus, asana, namaste, kuinka minusta tuli joogi, enemmän kuin kuntoilu, urheilu, onnellisuus, hely herranen, hely marleena

Tasapaino tarkoittaa minulle sitä, että käytän energiaani elämän peruspilareiden rakentamiseen. Keskityn opintoihin ja urani kehittämiseen, mutta muistan myös levätä ja pitää hauskaa, viettää aikaa rakkaiden kanssa sekä harrastaa juttuja, joissa saan olla luova. Minulle ne ovat ruoanlaitto, kirjoittaminen ja laulaminen. Mitä ne sinulle ovat?

Voimaa jatkaa

Monet asanat vaativat hyvää lihaskuntoa ja aikaa vietetään myös punnerrusasennossa. Jooga on ehdottomasti vahvistanut käsiäni, jalkojani ja keskivartaloani. Olen saanut muussa elämässäni myös lisää varmuutta tehdä asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi.

Luovuttaminen oli lähellä sekä usko omaan itseen ja taitoihin mennyttä

Palasin vuoden tauon jälkeen yliopistolle viimeistelemään kandini, ja tänä vuonna on maisterin vuoro. Jossain vaiheessa tilanne näytti kuitenkin siltä, että en saisi vietyä edes kandin tutkintoa loppuun. Löysin voimaa ja nyt olen unelmatyössäni ohjelmistorobottikehittäjänä. Kyllä monta kertaa opintojen kanssa oli luovuttaminen lähellä sekä usko omaan itseen ja taitoihin mennyttä. Jooga ja Sia opettivat minulle, että koskaan ei saa luovuttaa!

tasapaino, voima, notkeus, asana, käsilläseisonta, kuinka minusta tuli joogi, enemmän kuin kuntoilu, urheilu, onnellisuus, hely herranen, hely marleena, silta

Notkeutta ja irtipäästämistä

Notkeus on ollut minulle yksi suurimpia haasteita, ja sen eteen olen saanut tehdä töitä. Kolmen vuoden aikana olen kehittänyt notkeuttani, mutta edelleen lihakset ovat seuraavina päivinä todella kipeät. Tähän haasteeseen yritän löytää ratkaisua kylmä-kuuma hoidoista, runsaasta vedenjuonnista ja proteiinipitoisista sapuskoista.

Kontrollifriikki perfektionisti

Haasteet notkeuden kanssa kuvaavat myös luonnettani kontrollifriikkinä perfektionistina. Notkeus on rentoutumista, hengittämistä ja syvemmälle menemistä. Minun on vaikea päästää irti ohjaksista, haluan, että asiat tehdään minun tavallani. Notkeuden harjoittaminen opettaa minulle näitä asioita; kontrollista irtipäästämistä, antautumista, hyväksymistä ja kärsivällisyyttä.

hely, hely marleena, herranen, jooga, gaiam, so-up, bloggaaja, blogit, joogi, terveys, hyvinvointi, mielenrauha, meditaatio, meditointi, perfektionisti, kontrollifriikki

Oma joogamatto on must

Jokaisella joogilla on oma joogamatto. Oma joogamatto on must, sillä se on sinun tilasi. Sanon aina, että joogata voi missä vain, kunhan löytyy joogamaton kokoinen tila. Kannan aina oman maton mukana myös tunneille, sillä harjoitus on henkilökohtainen matka itseen ja se on parasta tehdä omalla turvallisella alustalla, johon on luonut yhteyden.

Itselläni on Gaiam*in matto. Ne ovat sopivan paksuisia, eivätkä ne ole liu'u joogatessa. Lisäksi heillä on hienoja designeja, eivätkä matot maksa maltaita. Omassani on mandala-koristelu.

Läsnäoloa

Rakastan jogaa ja teen sitä, koska se saa vereni kiertämään koko kehossani, jolloin myös henkeni kulkeutuu joka paikkaan. Silloin olen täysin läsnä ja omassa ruumiissani. Olen kokenut joogamatkallani paljon kiitollisuuden, ilon, surun ja rakkauden tunteita. Joogan myötä elämään kuuluu myös jokapäiväinen mietiskely ja mindfulness. Olen pitänyt myös harjoituksia muille ja jopa nauhoittanut lyhyitä äänitteitä. Kokeile 5-minuutin rentoutumisharjoitustani soundcloudissa.

Jooga pelasti elämäni suunnan. Tunnen olevani oikealla polulla. Monet katkeruuden ja huonommuuden tunteet ovat sulaneet pois. Tilalla on vapautunut nainen. Suosittelen joogaa jokaiselle, sillä jokainen voi harrastaa joogaa lähtökohdasta huolimatta, jooga on ennenkaikkea jokaisen oma harjoitus. Namaste <3

 

*mainoslinkki joogamattoon, matto ei ole sponsoroitu vaan itse hyväksi todettu :)