So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ruoka

Kotiruoasta ravintolaruoka-tasolle helpoilla vinkeillä: Raflasafka 101

Oletko haaveillut tekeväsi yhtä ihania annoksia ja a la carte-ruokia kuin lempiravintolassasi? Se ei ole niin vaikeaa kuin kuvittelet. Tässä vinkkejä annosten suunnitteluun, asetteluun ja koristeluun.

Kaikki alkaa suunnittelusta

Kaikki alkaa hyvästä suunnittelusta. Jos haluat tehdä ravintolatason ruokaa, sinun on suunniteltava annosruoka ja sen komponentit. Hyvässä ravintolatason annosruoassa on nämä komponentit:

1. Energialisäke (esim riisi, peruna, pasta)

2. Kasvislisäke (lämmin)

3. Pääkomponentti

4. Kastike

5. Koriste

Jokaista komponenttia on mietittävä niin, että kaikki eivät ole samaa väriä ja tekstuuria. Värien tulee myös sopia yhteen. Jos annokseen on vaikea keksiä väriä, kasvislisäkkeet auttavat usein. Vihreää saa parsasta, kaalista, kesäkurpitsasta, herneestä. Punaista saa paprikasta, tomaateista, punajuuresta.

Oletko koskaan saanut a la carte ravintolassa annosta, jossa olisi sivusalaatti?

Ravintola-annoksissa ei yleensä sekoiteta kylmiä ja kuumia ruokia keskenään samalla lautasella. Kotona on hyvin yleistä, että samalle lautaselle ladotaan kaikki mahdolliset kylmät salaatit ja kurkut (dämn juu lautasmalli), mutta oletko koskaan saanut a la carte ravintolassa annosta, jossa olisi sivusalaatti? Vältä siis tätä, jos haluat tehdä ruoallasi vaikutuksen.

Lautanen on supertärkeä

Usein ravintoloissa on lautaset, jotka saavat ruoan näyttämään paremmalta. Kotona taas… noh meillä on monenlaisia lautasia; on keltaista, sinistä, ruskeaa ja koristeellista. Nämä ovat perinteisiä kotiruokalautasia (dämn juu kuuskytluku), jollaisia ihmisille myydään tavallisissa kaupoissa. Ne eivät kuitenkaan saa ruokaa näyttämään erityisen hyvältä, eivätkä ainakaan ravintolatason annoksilta.


Katso miltä tämä Nyhtökaura-tattari annos näyttää kahdella eri lautasella:

Värillä, muodolla ja koolla on väliä

Millaiset lautaset kannattaa siis valita? Ravintoloissa on yleensä melko yksinkertaiset ja neutraalit lautaset, sillä ne tuovat esiin ruoan paremmin. Joskus käytetään värillisiä lautasia tuomaan tyyliä, esimerkiksi musta on hyvä väri, mutta melkeinpä kaikki muut värit saattavat helposti epäonnistua ja saada ruoan näyttämään huonommalta. Värin suhteen kannattaa pitäytyä siis valkoisessa ja mustassa, sekä unohtaa koristeelliset lautaset kokonaan. Mustan ja valkoisen väliltä kannattaa valita sen mukaan minkä väristä ruoka on.

Myös lautasen muodolla on väliä. Suorakulmion muotoiset lautaset sopivat moniin annoksiin, joissa tavallinen pyöreä lautanen olisi tylsä ja innoton. Ne sopivat hyvin yksinkertaisiin annoksiin, joissa ei ole paljon komponentteja, esimerkiksi Burger, ranskalaisten ja dipin kanssa voi näyttää paremmalta suorakulmion mallisella lautasella. Monet design-muotolautaset ovat myös hienoja, kunhan eivät mene liian överiksi ja vie huomiota pois kokonaan ruoasta.

Lautanen ei saa olla liian iso, ettei annos näytä pieneltä, eikä se saa olla liian pieni, jottei se näytä täyteen ahdetulta. Yleensä ei kannata laittaa ruokaa tai koristeita liian lähelle lautasen reunaa (jos niille roiskuu, kannattaa reunat pyyhkiä liinalla puhtaaksi). Reunoista pitää pystyä kantamaan, eikä annos saa näyttää sotkuiselta.

Ravintoloissa käytetyimmät lautaset:

 • Pastoille ja keitoille sopii valkoinen syvä lautanen

 • Muille annosruoille sopii valkoinen tai musta yksinkertainen pyöreä, suorakulmainen tai hillitysti muotoiltu lautanen

 • Lisäksi burgerit (ja muut sellaiset) voidaan tarjoilla puisilta lankuilta
 • Erikoislautasia voi käyttää harkiten; erilaisia laatta-lautasia ja lisuke-kuppeja

Valitse lautanen ruoan mukaan. Valitse sellainen lautanen, joka saa ruoan näyttämään loistavalta!

Asettelulla ja koristelulla upeaan lopputulokseen

Annoksista on joskus haastavaa saada hyvännäköistä. Se vaatiikin kokemusta, harjoittelua ja suunnittelua. Kuten aiemmin mainitsin, annoksen komponenttien suunnittelussa otetaan jo huomioon ulkonäkö. Kun komponentit ovat kunnossa, seuraava vaihe on niiden kokoaminen ja asettelu lautaselle. Helpommin sanottu kuin tehty? Seuraa näitä perussääntöjä:

Salaisuuksia annosten asetteluun ja koristeluun

 1. Mieti etukäteen mitä laitat minnekin, piirrä paperille

 2. Kokoaminen on hyvä aloittaa kasviksilla tai pyreellä, sitten asetella pääraaka-aine lautaselle, jonka jälkeen kastiketta laitetaan annoksen ympärille

 3. Pääraaka-aine asetellaan yleensä oikealle alaviistoon, kultaiseen leikkauspisteeseen

 4. Älä asettele liian lähelle lautasen reunaa

 5. Älä asettele komponentteja liian kauaksi toisistaan

 6. Älä peitä pääraaka-ainetta

 7. Joitakin lisukkeita on mahdoton saada kauniisti lautaselle (esim kermaperunat), tällöin oma pieni kuppi lisukkeelle pelastaa ja sen voi sijoittaa lautaselle pääraaka-aineen viereen

 8. Pyri kolmiulotteisuuteen ja ilmavuuteen: kokoa annoksen komponentit päällekkäin

 9. Parittomat luvut näyttävät paremmalta kuin parilliset

 10. Valuta ja pirskottele kastikkeet tai tee yksinkertaisia kuvioita (harjoittele etukäteen johonkin muualle)

 11. Kun olet laittanut komponentit paikoilleen, älä liikuttele niitä enää lautasella, se vain sotkee lisää

Vinkkejä koristeluun:

 • Yrteillä, rouhitulla pippurilla, siemenillä, pähkinöillä, suolahiutaleilla ja pienellä öljytilkalla saa annoksen heti näyttämään paremmalta

 • Tee lautasen yläosaan vinosti viiva kastikkeella, pilkotulla ruohosipulilla tai muulla yrtillä

 • Älä pelkää (tämä vaatii harjoittelua)

 • Basilikan tai persiljan lehtiset hyvin aseteltuna riittävät myös koristeeksi

 • Yksinkertaisuus on hyve

Silmän ja suun iloja toivottaa Vegaanipupu <3