So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

lihankorvaaminen

Haluatko korvata lihan? Tässä opas!

SUURI LIHANKORVAUS OPAS

Millä voit korvata lihan? Mikä on hyvä proteiininlähde ja mikä maistuu eniten lihalta? Miten ne tulee valmistaa? Mikä tuote vaatii eniten työstämistä? Tässä opas helppoon korvaamiseen vegaanisilla tuotteilla:

LIHAN KORVAAMINEN VEGAANITUOTTEILLA

Lihan voi korvata monella tuotteella riippuen siitä kuinka "autenttista" makua etsii. Eniten lihaa muistuttavia tuotteita ovat Nyhtis, Härkis, seitan sekä monet valmiit (soija) pyörykät ja pihvit. Härkäpapurouheesta ja soijarouheesta on helppo tehdä laatikkoruokia tai erilaisia täytteitä, ja ne ovat huomaamattomasti lihankaltaisia tällaisissa annoksissa. Tofusta saa taiteiltua marinadeilla ja oikeilla valmistustavoilla hyvän proteiininlähteen esim. kastikkeisiin, salaatteihin, wokkeihin jne. Se on kuitenkin enemmän juustomainen kuin lihamainen, vaikka riippuen valmistustavasta sen saakin hyvin maistuvaksi. Pavut ja herneet sekä linssit toimivat sellaisenaan etnisessä keittiössä ja ovat hyviä maultaan, sekä hyvä proteiininlähde, mutta eivät tietenkään maistu tai tunnu "lihalta", jos etsii senkaltaista makua ruokaan. Niistä saa kuitenkin kivoja kasvispyöryköitä ja pihvejä. Mutta enemmittä puheitta, mennäänpä vielä jokainen raaka-aine läpi tarkemmin:

Nyhtökaura

tomaatti nyhtökaura, maustettu

Älkää  kuvitelko, että nyhtökauraa ei joutuisi "valmistamaan", tai sen eteen näkemään mitään vaivaa. Se on melko mauton ja kuiva, ja siihen tuleekin lisätä paljon nestettä, öljyä ja mausteita, jotta siitä saa maukasta.

Nyhtökauraa, eli nyhtistä eli pulled oatsia, saa tavallisena ja maustettuna versiona. Sen sanotaan sisältävän "täydellisen proteiininlähteen". Lisäksi se muistuttaa todella paljon lihaa. Se muistuttaa nyhtöpossua ja riistalihaa. Se sopiikin parhaiten nyhtöruokaan ja porottomaan käristykseen. Älkää kuitenkaan kuvitelko, että nyhtökauraa ei joutuisi "valmistamaan", tai sen eteen näkemään mitään vaivaa. Se on melko mauton ja kuiva, ja siihen tuleekin lisätä paljon nestettä, öljyä ja mausteita, jotta siitä saa maukasta. Porottomassa käristyksessä käytän esimerkiksi reilusti olutta ja haudutan pitkään. Tässä resepti nyhtökauraburgeriin.

nyhtökaura, nyhtisburger, burger, kasvisruoka, kasvisburger, pulled oats, pulled pork vegan, vegaani, resepti, ohje, vinkit,
Pulled Oats Burger

Härkis - kypsä härkäpapuvalmiste

härkäpapuvalmiste

Härkiksestäkin on maustamaton ja maustettuja versioita. Härkis sopii parhaiten korvaamaan jauhelihaa. Siihenkin tulee lisätä paljon nestettä (soijakastike sopii hyvin), öljyä ja mausteita, jotta siitä saa maukkaan. Kannattaa muistaa, että kasvisruokaan tuleva rasva on se mikä pitää itse lisätä. Sen kanssa ei siis tarvitse kitsastella!

Härkistä kannattaa käyttää ihan jauhelihan tapaan, siitä voi tehdä pyörykkä tai pihvitaikinan, kebakoita, käyttää täytteenä tortilloihin tai laittaa wokkeihin ja laatikkoruokiin. Jos käytän härkistä ruoassa, joka lämmitetään vielä (esim makaroonilaatikko, lämpimät voileivät, pizza), en esipaista härkistä, vaan maustan sen kulhossa kylmänä, ja lisään joukkoon soijakastiketta sekä runsaasti öljyä. Tässä vielä resepti kuvan Härkis-pitoihin ja muihin resepteihin härkiksestä.

härkis, pita, härkispita, mitä tehdä härkiksestä, ohjeet, ohje, vinkit, vinkki, resepti, härkikseen, härkiksestä, kuinka, miten, valmistaa, tehdä, kasvisruoka, vegaani,
Härkis-pita

Oumph!-tuoteperhe

oumph!, kebab, vegaani kebab

Kebab, Pulled Oumph, Thyme&Garlic ja Pure Chunk ovat vegaanisia hyvin lihalta vaikuttavia soijatuotteita pakkasesta (ainakin Citymarketista löytyy). Nämä ovat valmiiksi maustettuja valmiita tuotteita, jotka eivät kaipaa muuta kuin lämmittämistä.

Tässä resepti Vegan Döner Kebabiin.

Seitan

gluteenijauho, gluteiinijauho, pihvi, seitan, seitanpihvi, lehtipihvi, vegaani, vegaaninen, resepti, ohje, ruoka, vinkit
Gluteenijauho ja maustenesteet

Seitanin pääraakaaine on gluteenijauho, jota saa luontaistuotekaupoista sekä Punnitse&Säästästä. Seitanilla saat korvattua pihvit ja paistilihan, ja se on hyvä proteiininlähde. Siinä on hyvä tuntuma, lihan kaltainen sitkeys ja sen saa maustettua sen makuiseksi kuin haluaa. Usein ajatellaan, että seitanin valmistus on monimutkaista, mutta se on yksinkertainen "sekoita kuivat ja märät aineet keskenään"-tapaus. Sitten vain sekoitetaan nämä ja aletaan vaivata taikinaa. Jotkut keittävät seitanin, mutta silloin siitä tulee aika löllöä, joten itse olen vain pihvejä tehdessäni paistanut ne suoraan esimerkiksi öljyssä ja nesteessä uunissa. Taikinasta leikataan sopivia palasia, ja hakataan nuijalla ne hyvin ohuiksi, jos halutaan paistaa pihvejä. Seitanista tehty paistiliha taas voi olla parempi keittää ja sitten paistaa. Tässä ohje seitanpihveihin.

lihaton pihvi, seitanpihvi, lehtipihvi, kasvissyöjä, vegaani
Seitanlehtipihvi

Valmis pihvit, pyörykät ja falafelit

Valmis pihvit, pyörykät ja falafelit vaihtelevat siinä kuinka hyviä proteiininlähteitä ne ovat ja siinä kuinka paljon ne muistuttavat lihaa. Eniten lihaa muistuttavat melkein soijastatehdyt pakastepullat. Muutkin ovat hyviä. Nämä on helppoja naposteltavia kiireeseen tai jos muuten vain haluaa herkutella. Tässä idea ruokaisaan pastasalaattiin.

pastasalaatti, pyörykät, pullat, vegaaniset pullat, lihapullat, lihattomat pullat, valmispullat, valmispyörykät, resepti, vegaaninen
Valmis pyörykät pastasalaatissa

Leikkeleet/kinkku

leikkele, vegaani leikkele, vegan

Vegaaniset leikkeleet ovat saaneet puhujia puolesta ja vastaan. Itse tykkään käyttää leivän päällä ja pizzassa

vegaani kinkku, tropicana
Kinkku-ananas pizza
Leivänpäälle leikkelettä
Leivänpäälle leikkelettä

Maustaminen on kasvisruoan A ja O.

Valmis nakit ja makkarat

vegani nakki, kasvisnakki

Vegaanisia nakkeja on monenlaisia tavallisista nakeista chorizomakkaroihin. Itse pidän Poutun valikoimasta. Katso videolta PS Vegaanin tekemää arvostelua nakeista.

 

Härkäpapurouheseos

härkäpapurouheseos, härkäpapurouhe

Härkäpapurouhe on nimensä mukaan rouhetta. Se on hyvä ja kotimainen proteiininlähde, mutta muistuttaa hieman kuin... koirannapukoita. Sitä kovaa koiranruokaa. Tämän kanssa menee helposti pihvit ja muut pyörykät pieleen ja itse käyttäisinkin tätä esim täytteissä, joissa on mukana myös esim. riisiä. Eli pasteijoihin, kaalikääryleisiin, mykyihin. Ehkä makaroonilaatikkoon.

Valmistaisin härkäpapurouheseoksen laittamalla sen kulhoon soijakastikkeen, suolan ja muiden mausteiden sekä öljyn kanssa. Kaataisin sitten päälle kiehuvaa vettä ja antaisin sen turvota oman aikansa. Kannattaa maistaa aina, sillä jos on tarvetta maustaa lisää, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa. Nämä napukat kun eivät maistu yhtään millekään ilman mausteita! Maustaminen on kasvisruoan A ja O.

kaalikääryleet, vegaani, resepti
Härkäpapurouheseos ja paputäytetyt kaalikääryleet

Soijarouhe- ja hiutale

soijahiutale, pekoni, vekoni
Soijahiutaleista saa vegaanista pekonia: vekonia

Tumma soijarouhe on hyvä raaka-aine, joka säilyy keittiön kaapissa pitkään. Siitä saa pahan päivän varalle helposti hyvän protskunlähteen. Sen saa myös maustettua miten haluaa. Se sopii hyvin laatikkoruokiin, spagetti tai "jauhelija"-kastikkeeseen ja pizzan päälle. Jos laitat sen ruokaan joka menee vielä uuniin, voit valmistaa sen yksinkertaisesti sekoittamalla joukkoon kuumaa vettä, soijakastiketta, öljyä ja muita mausteita. Anna turvota ja tarkista maku. Sitten se onkin jo valmis levitettäväksi esim pizzan päälle. Soijarouheen voi myös paistaa pannulla, mutta silloinkin sen voi turvottaa ensin kuumalla vedellä.

Soijahiutaleesta saa ihanaa vegaanista pekonia, eli vekonia! Senkin voi valmistaa joko suoraan pannulla tai ensin astiassa, riippuen mihin vekonia käytetään. Tässä reseptissä ne tulivat suolaisiin muffineihin ja tässä pastaan.

vekoni, vegaaninen pekoni, lihankorvaus opas, apua, kasvisruoka, muffini, suolainen
Suolainen vekoni-juustomuffini

Ihmisellä on makean, suolaisen, happaman ja karvaan maun lisäksi viides perusmaku: umami ('lihaisa'), jota liha ja juustot sisältävät. Umami saa kaiken maistumaan paremmalta.

Tofu

tofu

Tofuja on myös erilaisia. Valmiiksi marinoituja, kiinteitä ja pehmeitä. Lihaa korvaamaan sopivat kiinteät tofut ja marinadeja on helppo valmistaa itse. Tofu kannattaa kuivattaa, jolloin se imee itseensä enemmän makuja. Kääri tofu talouspaperiin ja aseta jokin paino (esim lautasia) sen päälle vähintään 15 minuutiksi. Vesi valuu tofusta ulos, jonka jälkeen se paistuu paremmin ja maistuu hyvältä, jopa ilman marinadia. Lisää makua saa hyvistä siemen-, pähkinä- tai oliiviöljystä sekä soijakastikkeesta.

Soijakastike maistuu aika hyvältä monessakin kasvisruoassa ja siihen on syy. Ihmisellä on makean, suolaisen, happaman ja karvaan maun lisäksi viides perusmaku: umami ('lihaisa'), jota mm. liha ja juustot sisältävät. Umami on kuin suola&sokeri, eli saa kaiken maistumaan paremmalta, ja sitä on soijakastikkeessa runsaasti! Siksiköhän tämäkin rosmariini-valkosipulitofu maistuu niin hyvälle?

marinoitu tofu, tofu, valkosipuli
Marinoitua tofua

Kannattaa muistaa, että kasvisruokaan tuleva rasva on se mikä pitää itse lisätä. Sen kanssa ei siis tarvitse kitsastella!

Pavut ja herneet

mustapapu

Pavut ovat hyviä joko sellaisenaan pastan, perunan, riisin ja salaatin kanssa, tai niistä voi tehdä pienellä vaivalla pihvejä ja pyöryköitä. Papuja käytetään paljon etnisissä keittiöissä, esim intialaisessa ja kreikkalaisessa, ja niistä saa todella maukkaita kastikkeita hyvin maustettuna. Kokeile papucurrya tai herneitä tomaattikastikkeessa!

Lempparipapuni pyöryköihin on mustapapu. Siinä on hyvä maku ja väri lihattomiin pulliin. Kikherne tomaattikastikkeessa maistuu tosi hyvälle ja "juustoiselle" spagetin kanssa, mutta kannattaa hauduttaa kikherneitä pitkään, sillä ne ovat aika kovia, ja liian kuumassa asteessa ne poksahtelevat ja voivat aiheuttaa palovammoja kokille. Kikherneistä saat tietysti myös tehtyä ihania falafeleja.

kikherneet
juusto, kikherne, tomaatti, kasvisversio, vegaaninen versio
Kikherne tomaattikastikkeessa maistuu juustoiselle
lihapullat, kasvispullat, couscous-pullat, vegaani, lihankorvike, kasvissyöjille,
Couscous ja mustapavusta valmistetut kasvispullat
papu
Valkoisia jättipapuja wokissa

Linssit

punaiset linssit, linssit, vihreät

Vihreät ja punaiset linssit ovat hyviä proteiininlähteitä sellaisenaan, keittona, salaatissa, tai pihveinä/pyöryköinä. Näissä ongelmaksi nousee vegaaneilla sidosaineiden kuten kananmunan puute. Sitomaan taikinaa voi laittaa vähän vehnäjauhoja ja taitava kokki osaa paistaa pihvit hajottamatta niitä. Tai ne voi aina laittaa uuniin.

Vihreiden linssien valmistus kestää pitempään n. 30 min. Niitä liuotetaan ensin ja sitten ne keitetään. Punaiset linssit valmistuvat nopeasti 10 minuutissa.

Linssipihvit

Tärkeimmät vinkit:

  1. Jos ruoka vaikuttaa kuivalta lisää vettä, öljyä tai soijakastiketta (tai kaikkea)
  2. Opettele käyttämään mausteita! Maista ruokaa aina joka välivaiheessa ja lisää mausteita, joista pidät. Jos tuntuu että on jotain mikä puuttuu, mutta et keksi mitä, kokeile pientä määrää: sokeria. (Etenkin tomaattipohjaisissa kastikkeissa ja vekonissa)
  3. Kaikki ei onnistu aina ekalla kerralla ja se on osa oppimisprosessia. Laita ylös mikä toimii ja mikä ei.
  4. Vaikka valmistuotteet ovat kivoja, tee itse mahdollisimman paljon alusta asti terveellisen ruoan varmistamiseksi.
vegaanituotteiden lihankaltaisuus, valmistus, vaiva
*oikein valmistettuna

Pysy kuulolla ja käy tykkäämässä Vegaanipupun Facebook-sivuista, sillä vielä on tulossa oppaat kanan, kalan, maitotuotteiden ja kananmunan korvaamiseen!