vappu

Vappumunkit ja sima

  • 6 dl kauramaitoa
  • kokonainen tuorehiiva
  • 1 tl suola
  • 1 dl sokeria
  • 15 dl vehnäjauhoja
  • 150 grammaa margariinia
  • 2 tl kardemummaa

Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää vehnäjauhoja vähitellen. Lisää sulatettu, jäähtynyt margariini. Lisää vehnäjauhoja ja työstä taikinaa kunnes se irtoaa sormista helposti. Anna taikinan kohota tunti.

Kun taikina on kohonnut, vaivaa se ja tee munkkeja jakamalla taikina osiin. Pyöritä munkki kädessä ja tee siihen keskelle reikä. Jätä vielä valmiit munkit kohoamaan ennen paistoa.

Lämmitä öljy 180 asteeseen. Paista munkit molemmin puolin ja nosta talouspaperille jäähtymään. Kieritä sokerissa.

Jos rasva syttyy palamaan, älä sammuta vedellä (se räjähtää), käytä sammutuspeittoa.

Sima (3,5 litraa):

  • 250 g fariinisokeria
  • 250 g sokeria
  • 1,5 l kiehuvaa vettä
  • 2 l kylmää vettä
  • 2 sitruunaa
  • herneen kokoinen pala hiivaa
  • rusinoita

Sekoita sokerit ja kuuma vesi. Kun sokeri on sulanut, lisää kylmä vesi. Purista sitruunoiden mehu siman joukkoon. Kun sima on vähän jäähtynyt voit lisätä hiivan. Kun pullotat simaa, lisää pohjalle rusinoita ja ruokalusikallinen sokeria. Jätä pullot vielä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Sen jälkeen nosta kylmään (sima tekeytyy 7 päivässä) tai jätä huoneenlämpöön (sima tekeytyy 3 päivässä). Rusinat nousevat pintaan kun sima on valmista.

Joissain kaupan simoissa on käytetty hunajaa, joten kannattaa nähdä pieni vaiva ja valmistaa itse, se on niin paljon parempaakin! Mikään ei voita tuoreen munkin ja siman makua :) 

Hauskaa vappua toivottaa Vegaanipupu <3 

comments powered by Disqus