So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

DIY

Bomber takin ompelu

Heissan. :) Sain viime viikonloppuna tehtyä tämän ihanan bomber takin. Mitäs tykkäätte? :) Ainakin Instagramissa (@elleellina) takki sai tosi hyvän vastaanoton ja sain tsemppaavia viestejä, sillä kyseessä oli ensimmäinen vähän monimutkaisempi ompeluprojektini. Vaatteita olisi ihana ommella enemmänkin mutta aloittelijan mielikuvat ja tietotaito ovat melko kaukana toisissaan. Tämä projekti kuitenkin onnistui ihan suht hyvin ja sain käyttökelpoisen vaatteen. Suosittelen kokeilemaan. :) Viimeksi olin ompelukoneen äärellä kun ompelin laukun ja pienempiä pussukoita, käy katsomassa postaukset täältä ja täältä

Törmäsin itse tehtyihin bomber takkeihin parissakin blogissa ja niitä hehkutettiin helpoiksi ja ihan nopeasti tehtäväksi projekteiksi.  Aikani ihasteltuani rohkaistun ja päätin yrittää tehdä takin myös itse. Kävin kankaat Euronkankaasta ja samalla reissulla pyörähdin kirjastossa lainaamassa Suuri käsityö lehden (4/2014), jossa Molla Millsin suunnitteleman takin ohje oli. Lisäksi läysin Kodinkuvalehden sivuilta kuvalliset ohjeet, jotka helpottivat ompelua ihan mukavasti. 

Takin ohje on Suuri Käsityö lehden numerosta 4/2014

Omaan bomber takkiini valitsin kankaaksi upean tekonahkaisen kukkakankaan. Hinta oli hieman suolainen ja aluksi hirvitti, meneekö koko kangas roskiin kehnon ompelun tuloksena, onneksi kuitenkin uskalsin yrittää. Myyjä ehdotti vuoriksi toppakangasta, jolloin takista olisi tullut tietysti lämpimämpi mutta kangasta ei harmillisesti enää ollutkaan. Päädyin lopulta mustaan satiiniin, takki sopii siis kevät/kesä takiksi ja talvella ehkäpä myös sisäkäyttöön. :)  

En olekkaan piirtänyt kaava-arkilta kaavoja sitten yläasteen. Onneksi käsityötuntien opit muistuivat nopeasti mieleen ja sain kaavat piirrettyä kaavapaprulle. Sitten alkoi kankaiden leikkaus, jossa meni kyllä yllättävän paljon aikaa. Ensimmäinen haaste koitti kun levitin kankaan pöydälle. Pyörittelin kangasta vähän joka suuntaan ja mietin että miten päin sen oikein kuuluisi olla?! :D Kankaan kuvio näytti vähän erilaiselta joka suunnalta ja kuvio näytti menevän oikein päin melkein mistä suunnasta tahansa. Valitsin omaa silmää miellyttävimmän suunnan kuviolle ja leikkasin takin palat.

Lisäsin viitisen senttiä pituutta taka- ja etukappaleisiin ja pari senttiä hihoihin. Ohjeessa takki oli tosi lyhyt ja oma takkikin jäi ehkä hitusen lyhkäiseksi. Pitää ensi kerralla lisätä vielä muutama sentti. Hihojen mitan päättelin vanhasta saman mallisesta takistani ja niistä tuli tosi hyvän pituiset, nyt ei tarvitse kyhjottää tai vedellä hihoja alaspäin. 

Pelkäsin vetoketjun ompelua ihan turhaan, se meni ihan hyvin, oikeastaan tosi nätisti! Vaikeuksia tuotti liukas vuorikangas ja takin sisäpuolen siisteyden kanssa oli myös ongelmia. Vuori ei todellakaan kestä lähempää tutkiskelua, se irvistelee joistakin kohdista rumasti ja on vähintäänkin persoonallinen, heh..:) Onneksi ulkoapäin takki näyttää aikalailla hyvältä! Tekee jo mieli ommella uusi, ehkäpä college kankaasta tai tästä samasta kankaasta, tosin pinkeillä kukilla. <3 

comments powered by Disqus