So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

chili

Chilisadon säilöntääOlen ihan keltanokka näissä chiliasioissa mutta keväällä istutettu chilisato kypsyi ja tänään oli aika kerätä ja säilöä sato!! Sato jäi melko pieneksi, viidestä kasvista vain kaksi teki kypsiä chilejä, muissa on kyllä raakileita mutta pahoin pelkään että ne eivät kerkeä kypsyä ilmojen viiletessä. En vielä tiedä otanko osan puskista sisälle talveksi, sen verran ainakin tiedän että kaikki eivät pääse sisälle vaan joudun julmasti hävittämään osan kasveistani. :( *sniif...*
Keltainen Lemon Drop on siskoni Nipsun ikkunalaudalla kasvanut sitrusmaisen makuinen chili. Annoin hänelle alkukesästä taimen ja kappas vain, hänen chilinsä tykittää edelleen keltaisia chilipaprikoita!  Tuo punainen taasen on miun parvekkeella kasvanut Cayenne Long Slim, joka jäi melko pieneksi mutta erittäin satoisaksi.


Säilöin osan chileistä oliiviöljyyn, tämä tapa tuntui yksinkertaiselta aloittelijallekkin. Tässä ohje, jonka lainasin Marttojen sivulta:

Oliiviöljychili 
-Erilaisia chilejä maun mukaan
-Kylmäpuristettua oliiviöljyä
Lado chilit kiehuvalla vedellä huuhdeltuun pulloon tai lasitölkkiin. Lisää öljy ja sulje astia. Öljyn voi käyttää ruoanlaittoon ja chilit nauttia sellaisenaan. 


Lopuista chileistä tein herkullista Paholaisen hilloa. Ohjeen katsoin DanSukkerin sivuilta. Pakko myöntää että tuli kyllä hyvää, nyt vaan pitäis muistaa käyttää näitä herkkuhilloja! 

Ylemmissä kuvissa on Cayenne Long Slim ja vielä raaka Aji Cristal. Otan ainakin osasta kasveista siemeniä talteen ja istutan ensi keväänä uuden sadon jos innostusta vielä riittää. :) 

comments powered by Disqus