So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hattu

Hattu - ohje virkattuun hattuun

Heissan ystäväiset! Minulla oli nyt keskellä viikkoa pari päivää vapaata. Aika piti käyttää siivoamiseen ja muuhun "järkevään" mutta tylsään toimintaan. Ajattelin kuitenkin paeta näitä tylsiä kotitöitä ja tein kaikkea, mitä vapaapäivinä oikeasti kuuluukin tehdä. Pikainen käynti kaupungilla, Hesburger, päiväunet, juustolautanen, viinipullo ja hyvä elokuva. Näistä koostui eilisen päivän ohjelma. Kerkesin tietysti neuloakkin hieman ja tein jättimäisen lankatilauksen, joka toivottavasti saapuu jo huomenna!! Tänään otin kuitenkin jo vähän tiukemman asenteen ja pesin pyykkiä (vau :D). Muu siivous sai vielä toistaiseksi jäädä ja kävin rannalla ottamassa kuvat uudesta hatustani!  

Hattu on tehty omalla ohjeella omaan päähän sopivaksi. Lankana on ärsyttäviä jämälankoja, joita pyörii varmaan jokaisen vähänkin neulovan tyypin nurkissa. Sain näistä jämistä kuitenkin aikaiseksi ihan hyvän hatun. Hatun päälaki on virkattu 7 veljestä langoilla, vaalean- ja harmaan langan yhdistelmällä. Lanka loppui kuitenkin kesken, joten tein loput hatusta mustalla 7 veljestä langalla. En yleensä tykkää mustasta tai tummista langoista mutta tähän työhön se sopi ihan ok hyvin ja sain hattuni valmiiksi. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin tehdä jämälankaneule, johon joutuukin ostamaan uutta lankaa! Tämä työ pysyi onneksi puhtaasti jämälankätyönä! Hattuni kaipasi tietysti vielä pari nappia, niitä en lähtenyt varte vasten ostamaan, vaan laitoin napeiksi puisen helmet. 

VIRKATTU HATTU

Lanka: esim. Novita 7 veljestä kaksinkertaisena

Koukku: 8mm

Koko: nainen

Hattu virkataan puolipylväillä (pp) päälaelta alaspäin.

1. krs: virkkaa 3 kjs, virkkaa ensimmäiseen silmukkaan 9 pp = 10pp

2. krs: virkkaa jokaisen edellisen kerroksen silmukkaan 2 pp = 20pp

3. krs: virkkaa joka toiseen edellisen kerroksen silmukkaan 2 pp = 30pp

4. krs: virkkaa joka kolmanteen silmukkaan 2pp = 40pp

5. krs: virkkaa joka neljänteen silmukkaan 2pp = 50pp 

Nyt kaikki lisäykset on tehty. Jos työ vaikuttaa liian pieneltä, lisää silmukoita vielä seuraavan kerroksen ajan: joka viidenteen silmukkaan 2pp = 60pp.

Virkkaa seuraavaksi 1 pp jokaiseen silmukkaan 4 kerroksen ajan. Nyt työssä tulisi olla 9 kerrosta ja päälaelta mitattuna korkeus on noin 14 cm. Vaihda sitten väriä jos haluat. Virkkaa sitten 3 kerrosta 1 pp jokaiseen silmukkaan. 

Kun työn korkeus on sopiva (minulle sopiva oli 17 cm), tee korvaläpät:

1. krs:Virkkaa hatun reunaan 12 pp ja käänny. 

2. krs: Virkkaa 12 pp ja käänny. 

3. krs: Kavenna nyt aloitusreunassa 1 pp ja virkkaa 10 pp, kavenna taas 1 pp. Käänny. 

Jatka virkkaamista edestakaisin ja kavenna jokaisella kerroksella molemmissa reunoissa 1 pp. 

Kun työssä on jäljellä 4 pp päättele lanka. 

Tee toinen korvaläppä samalla tavalla toiselle puolelle pipoa. 

Jos haluat reunoista siistit, virkkaa hatun ja korvaläppien ympäri 1 kerros kiinteillä silmukoilla.

Hatun läppä: 

Tee hatun etuosaan keskelle läppä. Laske korvaläpistä, että läppä tulee keskelle. Aloitin läpän 3 silmukan päästä toisesta korvaläpästä, virkkasin piilopylväitä kunnes toiseen korvaläppään oli matkaa enää 3 pp. Käännyin ja virkkasin takaisin. Jatkoin edestakaisin virkkausta, kunnes läppä oli mielestäni sopivan korkea eli 5 kerrosta. Ompelin puuhelmet molemmille puolille läppää niin että ompelin samalla läpän kiinni hattuun. 

Viikonloppu menee työn merkeissä, toivottavasti kerkeän myös neuloa. Puikoilla on tällä hetkellä vähän tylsempi työ ja se etenee hitaaaaaasti... Seuraavaksi kirjoittelenkin varmaan niistä uusista langoista, joita posti tuo.  Ja toivottavasti kerkeä ottaa myös kuvia näistä ihanista langoistani kun päivät ovat niin lyhyitä, hämärässä kuvat eivät tahdo oikein onnistua.

 Mukavaa loppuviikkoa! <3

comments powered by Disqus