So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

DIY

Itse tehty vihreätee saippua - katso ohje ja valmista itse

Moikka moi :) Viikonloppu on mennyt mukavasti ihan vain sisällä, kolea sää ja sade antaa siihen mielestäni tarpeeksi hyvän syyn. Eilen iski kuitenkin askarteluvimma ja kävin askartelukaupassa, aikeenani ostaa betonipastaa, askartelu betonia tms. betonia, jota voi käyttää myös sisällä. Harmistukseni sellaista ei vakkari liikkeestäni löytynyt, joten päädyin ostamaan saippuanvalmistus tarvikkeita! Kylmä, kova betoni unohtui täysin, kun keksin valmistaa saippuaa: ihanat saippuakuplat leijailivat mielessäni ja kuvittelin kylpyhuoneessa tuoksuvan kotitekoisen saippuan tuoksun...Nuuh!<3 

Saippua kannattaa valmistaa valmiista saippuamassasta, se on helppoa ja turvallista. Jos saippuamassan haluaa tehdä alusta alkaen itse, siihen tarvitaan lipeää, jota ei suositella käytettäväksi kotioloissa. Monissa blogeissa on ohjeet lipeästä valmistettuun saippuaan mutta minun versiossani käytetään valmista saippuamassaa. Tein myös ohjevideossa, jossa on pikaisesti näytetty kuinka saippua tehdään, se on melko simppeliä! Tätä voi kokeilla myös lasten kanssa. :) 

Valmiita massoja on erilaisia, kirkasta, valkoista ja esimerkiksi oliiviöljyä sisältävää massaa.

Saippuan värjäykseen voi käyttää joko saippuavärejä tai elintarvikevärejä. Periaatteessa mikä tahansa ihoystävällinen väriaine sopii. Saippua tuoksuiksi käyvät luonnosta saatavat eteeriset öljyt kuten laventeli, tee, koivu yms. 

VIHREÄTEE -SAIPPUAN VALMISTUS 

Tarvikkeet: valmista saippuamassaa
                   muotteja, valmiita silikonisia tai mitä tahansa tiivistä purkkia tai astiaa
                   väriainetta
                   tuoksua
                   irtoteetä
                   (saippua leimasimia)

Videon pääset katsomaan tästä.

Pilko saippuamassa pienempiin osiin, sulata kerralla vain pieniä määriä. Sulatuksen voi tehdä joko liedellä vesihauteessa tai mikrossa, miedolla lämmöllä. Valvo sulatuksen ajan ettei saippua pääse kiehumaan! Tarkista tilanne 15-20 sekunnin välein. Älä sekoite saippuamassaa sulatusvaiheessa, ettei siihen tule ilmakuplia!

Sulaneeseen saippuamassaan sekoitetaan oman maun mukaan väriä, muutama tippa elintarvikeväriä tai saippuaväriä riittää. Lisää tässä vaiheessa myös tuoksu/tuoksuja. Massan sekaan voi myös sekoittaa esim. hunajaa, teetä, kaurahiutaleita, kukkia, hedelmiä jne...

Saippuamuotin pohjalle voi laittaa kumisen leimasimen, jolloin saippuan pintaan tulee hieno kuviointi. Kaada massa muotteihin, sulaneen massan kanssa kannattaa olla nopea sillä se alkaa jähmettyä nopeasti. Jos massa kerkeää jähmettyä sitä voi pehmittää varovasti uudestaan mikrossa.
Kaadettuasi massan muottiin, ripottele pinnalle teetä. Tee antaa saippualle lisää ilmettä, rouheisuutta ja tietysti tuoksua! Anna saippuoiden jäähtyä jääkapissa muutama tunti tai huoneenlämmössä hieman pidempään.

Tämä saippuan valmistus on sen verran innostavaa puuhaa että aijon tehdä näitä vielä lisää. Valmistus on myös nopeaa (lukuun ottamatta jähmettymisaikaa), näistä saa kivoja pikku lahjoja ja onhan näitä tietysti tosi kiva käyttää myös omassa kylppärissä. :) Ootko vielä kokeillut saippuan valmistusta ja mitä olet laittanut massan sekaan? Olisi kiva kuulla vinkkejä ja ideoita, joita voisin sitten testailla. :)

comments powered by Disqus