So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

DIY

Tote Laukku

Heihei :) Tänään olikin ihana sää viettää vapaapäivää. Pakkasta ei ollut liikaa ja aamun pilvisyyden jälkeen aurinkokin näyttäytyi. Päälläni oli tänään ekaa kertaa lämpöinen & alpakkavillainen neuletakki, jonka sain vastikään valmiiksi. Siitä tuli oikein hyvä neuletakki kevääksi, lisää takista ja ohje tulossa myöhemmin...:)

Mutta sitten palataan vielä ompelemaani laukkuun. Laukku on siis ommeltu Eurokankaasta ostetusta verhoilukankaasta, jonka pinta on hieman mokkanahan tuntuinen. Kangas on pehmeä ja miellyttävän tuntuinen. Tein kankaasta myös pikkulaukun ja lompakoita, niistä kertovaan postaukseen pääset tästä! En käyttänyt kassiin tällä kertaa tukikangasta, sillä halusin tehdä rennon kassin. Mukava lötterö siitä tulikin.

 Laukku on kooltaan noin 35 cm x 30 cm (muista saumavarat kangasta leikatessa). Tikkasin kankaaseen ison ruutukuvion, joka jäi ikävä kyllä aika näkymättömäksi. Varsinkin kuvissa tikkaus häviää kuin tuhka tuuleen! Tein laukkuun leveän pohjan tuomaan tilan tuntua. Pohjan sisäänoton ompelu (eli että pohjasta tulee kulmikas) on helpompaa kuin arvaisikaan. Esimerkiksi tältä videolta näät, kuinka laukusta voi tehdä tilavemman tuntuisen tekemällä siihen pohjan!

Sisäpuolella on kaksi taskua, jotka tein jakamalla yhden ison taskun kahteen pienempään osaan. Toinen tasku on juuri sopiva puhelimelle ja toiseen mahtuu tarpeellista pikkusälää, huulirasva jne. Tasku ja vuori on ommeltu kiiltäväpintaisesta polyesteristä, joka oli Eurokankaassa muistaakseni nimellä morsiussatiini. Kangas on ollut ainakin tähän asti kestävän oloinen ja olen tykännyt vuorikankaasta kovasti. Samaa kangasta olen käyttänyt muihinkin laukkuihin vuorina. Ompelin vuorin laukkuun kiinni ompelukoneella.

( Nyt seuraa selitys laukun kantokahvoista. Tästä ei ota varmaan Erkkikään selvää mutta yritys hyvä 10.) Leikkasin kankaasta 6 cm levyiset ja 60 cm pitkät hihnat, jotka ompelin ensiksi niin että taitoin molemmat pitkät reunat keskelle, toisen vähän toisen päälle ja ompelin tiheällä siksakilla (eli siksak jää tässä vaiheessa keskelle hihnaa). Tässä vaiheessa hihnat olivat siis vielä ihan vain tasalevyiset. Ompelin hihnat laukkuun laukkukankaan ja vuorin väliin ja sitten vasta tajusin taittaa hihnan vielä kerran kahtia, jolloin siksak jää piiloon ja hihnasta tulee kapea ja mielestäni erittäin hyvännäköinen. Ompelin tämän viimeisen taitoksen suoralla. Hihnojen pituus on 60 cm, joka on minulle oikein sopiva mitta. Laukun saa helposti olalle, mutta sitä voi kantaa myös kädessä ilman että laukun pohja osuu maahan. 

Tässä nyt lyhykäisesti tietoa laukusta, toivottavasti joku muukin innostuu ompelemaan itselleen laukun. :) Kertokaa ihmeessä jos kaipailette tarkeampia ohjeita ja vaikka kuvia ompeluvaiheista! :) 

comments powered by Disqus