So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

DIY

Virkattu matto pellavasta

Kirjoitin pääsiäisen aikaan pellava mandalasta, joka on nyt valmistunut pieneksi matoksi. Täytyy taas kehua että olipas kerrassaan ihanaa lankaa tämä Dropsin Bomull- Lin lanka. Langasta piti alunperin tulla  kevyt neulepaita kevääksi mutta päädyinkin lopulta virkkaamaan maton. Lanka on todellakin pellavaisen tuntuista (pellavan osuus 47%) ja matto tuntuu mukavalta varpaiden alla. Lupasinkin jo äidilleni että teen hänelle isomman maton samalla langalla, tosin tumman harmaana. 

Ostin lankaa 6 kerää (yht 300g) ja käytin ne kaikki, maton ympärysmitaksi tuli reilut 70 cm. Meinasin aluksi tilata lankaa lisää ja tehdä matosta vielä suuremman mutta jätin lopulta tilaamatta, sillä matto näytti minusta hyvältä ja tasapainoiselta tässä vaiheessa. Aina ei kannatta tavoitella liian suuria, välillä pienempi työ on parempi.

Ohje on tällä kertaa vähän sekoitus; matto on aloitettu Sophie's Universe torkkupeiton ohjeella ja viimeiset kerrokset virkkailin omasta päästäni. Tuo Sophie's Universe muuttuu alun ympyrän muodon jälkeen pikkuhiljaa neliön muotoiseksi, joten virkkasin ohjeesta vai kerrokset 1-24 eli osat 1-3. Ohje oli ihan loistava ja sen eteen on nähty valtavasti työtä, nostan hattua tekijälle ja suomentajille, mahtavaa työtä!! 

Muistutus ympyrän virkkaajille, jos ohje on omasta päästä: Ympyrää virkatessa kannattaa muistaa tarkistaa että teet tarpeeksi lisäyksiä. Liian vähän lisäyksiä saa pinnan kupristumaan ja reunasta tulee kireä. Liikaa lisäyksiä taas tekee reunasta lötkön ja aaltoilevan. Lisäyksiä ei välttämättä tarvitse tehdä joka kerroksella, varsinkin jos virkkuupintaan tulee pitsiä, reikiä tms. Kannattaa tarkistaa tilanne aina jokaisen kerroksen jälkeen. Lisäykset kannattaa tehdä myös tasaisin väliajoin (jätä aina saman verran silmukoita lisäyksen väliin, esim 10s, lisäys, 10s)  ympäri ympyrän reunaa!

comments powered by Disqus